Στις αρχές Ιανουαρίου κυκλοφορούσε έντονα η φήμη -κυρίως μέσω των social media- ότι ο εμβληματικός ηγέτης της Κούβας, ο Φιντέλ Κάστρο, απεβίωσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

​Η κουβανική επίσημη εφημερίδα Granma έδωσε στη δημοσιότητα μετά από σχεδόν 13 μήνες τις πρώτες φωτογραφίες του Φιντέλ Κάστρο

Κάτι τέτοιο, τελικά, δεν επιβεβαιώθηκε και μάλιστα όπως έγινε γνωστό ορισμένοι από τους χρήστες του Twitter και του Facebook είχαν μπερδέψει τον Φιντέλ της Κούβας με τον… Φιντέλ της Νιγηρίας, τον γιο του επικεφαλής της Αντιπολίτευσης ο οποίος είχε βρεθεί νεκρός κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες εκείνη την περίοδο.
Η κουβανική επίσημη εφημερίδα Granma και άλλα επίσημα κουβανικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν το απόγευμα της Δευτέρας τις πρώτες μετά από 6 μήνες φωτογραφίες του Φιντέλ Κάστρο, επιδιώκοντας με αυτόν τον τρόπο να σταματήσουν τις φήμες για την κατάσταση της υγείας του. Οι φωτογραφίες είναι από τη συνάντηση του 88χρονου Φιντέλ με τον επικεφαλής της Ομοσπονδίας Πανεπιστημιακών Φοιτητών Ράντι Περντόμο Γκαρσία στις 22 Ιανουαρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δύο άνδρες παρουσιάζονται να συζητούν, ενώ σε ορισμένες από τις φωτογραφίες ο Ράντι Περντόμο Γκαρσία δίνει στον Φιντέλ Κάστρο να διαβάσει μια εφημερίδα, η οποία εμπεριέχει μεταξύ άλλων άρθρα και φωτογραφικό υλικό από τις επετειακές εκδηλώσεις για τα 56 χρόνια από την έναρξη της Κουβανικής Επανάστασης που οδήγησε στην ανατροπή του δικτάτορα Μπατίστα και την εγκαθίδρυση κομμουνιστικού καθεστώτος.

Σε άλλη φωτογραφία, οι δύο άνδρες παρακολουθούν πρόγραμμα στην κρατική τηλεόραση. «Ο Φιντέλ είναι ένα εξαιρετικό πλάσμα» είναι ο τίτλος του άρθρου που δημοσιεύεται στην Granma και αναπαράγεται από άλλα ΜΜΕ της νησιωτικής χώρας.

Οι δημόσιες εμφανίσεις του Φιντέλ Κάστρο είναι σπάνιες τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, κάθε φορά που έπαιρνε την απόφαση να εμφανιστεί δημοσίως η είδηση βρισκόταν στις πρώτες θέσεις των διεθνών ΜΜΕ. Η τελευταία του εμφάνιση είχε γίνει τον Ιανουάριο του 2014. Παρέμενε άφαντος για περισσότερο από έναν χρόνο. Τον Αύγουστο του ίδιου έτους το κομμουνιστικό καθεστώς είχε δημοσιεύσει φωτογραφίες από τη συνάντηση του Φιντέλ Κάστρο με τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολά Μαδούρο.

Σημαντικός παράγοντας για τη διάδοση των φημών σχετικά με την κατάσταση της υγείας του αποτέλεσε το γεγονός ότι παρά τις σημαντικές εξελίξεις στις σχέσεις ΗΠΑ-Κούβας (ανταλλαγή πολιτικών κρατουμένων, «χαλάρωση» του εμπάργκο) ο εμβληματικός ηγέτης δεν προέβη σε καμία δημόσια τοποθέτηση επί των θεμάτων αυτών.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης