Καθώς η Ουκρανία παλεύει να βρει επειγόντως λύση για την οικονομία, ο προτεινόμενος για μεταβατικός πρωθυπουργός, Αρσένι Γιατσένιουκ, προειδοποιεί πως θα χρειαστούν «μη δημοφιλή μέτρα» για να αποτραπεί η χρεοκοπία.

Το προτεινόμενο κυβερνητικό σχήμα παρουσιάστηκε πρώτα στην Πλατεία Ανεξαρτησίας, μεταξύ επευφημιών αλλά και γιουχαϊσμάτων – αναλόγως των περιπτώσεων – πριν φτάσει στο Κοινοβούλιο για ψήφο εμπιστοσύνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κίνηση δείχνει την δυσκολία του σχηματισμού της νέας κυβέρνησης και την αβεβαιότητα των κομμάτων για την αποδοχή της από τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές. Ορισμένα από τα μέλη της προτεινόμενης νέας κυβέρνησης δεν έχουν εμπειρία και η ανάδειξή τους σε μεταβατικά υπουργικά χαρτοφυλάκια θεωρείται ότι ανταμείφθηκαν περισσότερο για την συμμετοχή τους στις διαδηλώσεις παρά λόγω της αξίας τους.

Ο Γιατσένιουκ προειδοποίησε πως η χώρα είναι «στο χείλος της καταστροφής» (κινούμενος στη γραμμή του μεταβατικού προέδρου, που είχε πει πως το Κίεβο είναι ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία). Το υπουργείο Οικονομικών τοποθετεί τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας στις 35 δισ. δολάρια για τα επόμενα δύο χρόνια, με την ανάγκη εξεύρεσης των πρώτων κεφαλαίων άμεσα.

Η Ρωσία είχε εκταμιεύσει μόνο την πρώτη δόση από το πακέτο 15 δισ. δολαρίων, το οποίο έχει μπει στον πάγο μετά την ανατροπή του Γιανουκόβιτς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης