Μια νέα εποχή αρχίζει σήμερα στην Ουκρανία μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις του Σαββάτου, που σημαδεύτηκε από την ντε φάκτο αποπομπή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς και την απελευθέρωση της πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο.

Σήμερα το πρωί το κέντρο του Κιέβου, που έως χθες είχε μεταμορφωθεί σε εμπόλεμη ζώνη ύστερα από τρεις μήνες οξεία πολιτική κρίση, έδειχνε να ανακτά τους κανονικούς του ρυθμούς, ενώ παραμένει ακόμη άγνωστο πού βρίσκεται ο αποπεμφθείς πρόεδρος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γιούλια ΤιμόσενκοΣτη Μαϊντάν, την εμβληματική πλατεία Ανεξαρτησίας, ήταν διάχυτη η αίσθηση της αποκλιμάκωσης της έντασης και της περισυλλογής. Νωρίς το πρωί εκατοντάδες πολίτες είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο. Άλλοι περιφέρονταν με λουλούδια στα χέρια ή φωτογράφιζαν τα οδοφράγματα και τους κρανοφόρους διαδηλωτές που έπιναν τσάι γύρω από τα μαγκάλια. Τα καταστήματα, που παρέμεναν κλειστά τις τελευταίες ημέρες, άνοιξαν ξανά σήμερα.

Οι συγκρούσεις προκάλεσαν τον θάνατο 82 ανθρώπων αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με έναν τελευταίο επίσημο απολογισμό, σε ένα πρωτοφανές επίπεδο βίας για τη νέα χώρα.

Παρότι η ακραία ένταση των τελευταίων ημερών καταλάγιασε, οι ανησυχίες για την τύχη της χώρας αυτής των 46 εκατομμυρίων κατοίκων παραμένουν μεγάλες, καθώς δείχνει βαθιά διχασμένη και ταυτόχρονα βρίσκεται στα πρόθυρα της πτώχευσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η διεθνής κοινότητα εξέφρασε σαφώς τους φόβους της μήπως η κρίση μεγαλώσει περισσότερο το χάσμα ανάμεσα στη ρωσόφωνη και ρωσόφιλη Ανατολή, που αποτελεί την πλειοψηφία, και την ουκρανόφωνη και εθνικιστική Δύση.

Το πολωνικό Υπουργείο Εξωτερικών απηύθυνε σήμερα έκκληση για σεβασμό της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της ασφάλειας των συνόρων της Ουκρανίας, υποστηρίζοντας τις ευρωπαϊκές προσδοκίες της χώρας.

«Απευθύνουμε έκκληση όλες οι αλλαγές να λάβουν χώρα σεβόμενες την ανεξαρτησία, την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ασφάλεια των ουκρανικών συνόρων. Ελπίζουμε η διαδικασία των αλλαγών να πραγματοποιηθεί σε πνεύμα συμβιβασμού, χωρίς προσφυγή στη βία και στη μη τήρηση του νόμου» αναφέρει το υπουργείο, επισημαίνοντας την υποστήριξή του στις ευρωπαϊκές προσδοκίες της Ουκρανίας και εκφράζοντας ικανοποίηση για την απελευθέρωση της Γιούλια Τιμοσένκο.

«Η Πολωνία στηρίζει τις ευρωπαϊκές προσδοκίες της Ουκρανίας και την οικοδόμηση ενός κράτους δικαίου στον Δνείπερο. Ελπίζουμε στον εκδημοκρατισμό, στην έναρξη μεταρρυθμίσεων, στην αναγέννηση της πολιτικής ζωής σύμφωνα με τις προσδοκίες της ουκρανικής κοινωνίας».

Η ανακοίνωση του υπουργείου αποτελεί συνέχεια της δήλωσης του Πολωνού πρωθυπουργού Ντόναλντ Τασκ, που τόνισε χθες βράδυ ότι υπάρχουν δυνάμεις που απειλούν την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, χωρίς να διευκρινίζει ποιες είναι αυτές.

Το θέμα της Ουκρανίας συζητήθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης στη σύνοδο της G20 στο Σίδνεϊ: «Πολλές χώρες συμφώνησαν να προσφέρουν τη στήριξή τους (στη χώρα)» δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί.

Στο Ισραήλ, το Εβραϊκό Πρακτορείο ανακοίνωσε σήμερα ότι έστειλε οικονομική βοήθεια για την προστασία της ουκρανικής εβραϊκής κοινότητας. «Στείλαμε μια πρώτη βοήθεια μετά το αίτημα των επικεφαλής της εβραϊκής κοινότητας της Ουκρανίας για την αγορά συστημάτων παρακολούθησης και προστασίας εβραϊκών εγκαταστάσεων, όπως σχολεία, συναγωγές» δήλωσε ο εκπρόσωπός του Άβι Μάγερ, χωρίς να αναφέρει το ύψος της βοήθειας.

Σύμφωνα με το Εβραϊκό Πρακτορείο, η εβραϊκή κοινότητα στην Ουκρανία αριθμεί 200.000 μέλη, τα οποία στη συντριπτική τους πλειοψηφία ζουν στο Κίεβο. Σχεδόν 330.000 Ουκρανοί Εβραίοι εγκαταστάθηκαν στο Ισραήλ μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Θολό πολιτικό τοπίο

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον κάλεσε όλες τις πλευρές στην Ουκρανία να ενεργήσουν «υπεύθυνα» για τη διατήρηση της «εδαφικής ακεραιότητας» και της «ενότητας» της χώρας, συνεχίζοντας τον διάλογο με στόχο την εκπλήρωση των νόμιμων δημοκρατικών προσδοκιών του ουκρανικού λαού, σύμφωνα με ανακοίνωσή της τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Η ΕΕ παρακολουθεί λεπτό προς λεπτό την ταχεία αλλαγή της πολιτικής κατάστασης στην Ουκρανία. «Χρειαζόμαστε μια διαρκή λύση στην πολιτική κρίση. Αυτό πρέπει να περιλαμβάνει συνταγματική μεταρρύθμιση, τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης και τη δημιουργία των προϋποθέσεων για τη διενέργεια δημοκρατικών εκλογών» τόνισε η Άστον, εκφράζοντας επίσης ικανοποίηση για την απελευθέρωση της Γιούλια Τιμοσένκο.

Πραξικόπημα

«Ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς απομακρύνθηκε από την εξουσία και δεν πληροί πλέον τα καθήκοντά του» αναφέρει η απόφαση που υιοθέτησε χθες το κοινοβούλιο. Ο Γιανουκόβιτς, που εξελέγη το 2010 και η θητεία του λήγει τον Μάρτιο του 2015, δήλωσε ότι ουδεμία πρόθεση έχει παραιτηθεί. «Η χώρα παρακολουθεί ένα πραξικόπημα. Είμαι πρόεδρος που εκλέχτηκα με νόμιμες διαδικασίες» υπογράμμισε σε ηχογραφημένη συνέντευξη που προβλήθηκε χθες από τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο της ανατολικής Ουκρανίας. Βίκτορ Γιανουκόβιτς

Σύμφωνα με τον νέο πρόεδρο του κοινοβουλίου Aλεξάντερ Τουρσίνοφ, ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς φέρεται ωστόσο να επιχείρησε χθες να διαφύγει στη Ρωσία αεροπορικώς, αλλά να εμποδίστηκε από τους συνοριακούς φρουρούς. Οι τελευταίοι δήλωσαν στη συνέχεια ότι ο Γιανουκόβιτς επιχείρησε μάταια να τους δωροδοκήσει για να επιτρέψουν την αναχώρηση του αεροσκάφους του. Μέχρι αυτή τη στιγμή αγνοείται πού βρίσκεται.

Επιμέλεια: Ανδρέας Ντίνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης