Ο χαρισματικός απερχόμενος πρόεδρος της Ουρουγουάης, ο πρώην αντάρτης Χοσέ Μουχίκα, παραδίδει σήμερα τα ηνία της χώρας στον προκάτοχό του, τον ογκολόγο Ταμπαρέ Βάσκες, ο οποίος είχε ήδη διατελέσει πρόεδρος του κράτους κατά το χρονικό διάστημα από το 2005 ως το 2010.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο σχεδόν 80χρονος «Πέπε» Μουχίκα, ο οποίος έκανε αυτή τη μικρή χώρα των 3,3 εκατ. κατοίκων διάσημη σε όλο τον κόσμο με τους πρωτοποριακούς νόμους του (νομιμοποίηση κάνναβης, εκτρώσεων και γάμων ομοφυλοφίλων), αποχωρεί από την προεδρία, ωστόσο παραμένει βουλευτής.

Ο «πιο φτωχός πρόεδρος του κόσμου», όπως τον χαρακτηρίζει μερικές φορές ο ξένος Τύπος λόγω του ασκητικού τρόπου ζωής του, αλλεργικός στο πρωτόκολλο και διεθνής σταρ με τα κηρύγματά του κατά του καταναλωτισμού, παραχωρεί τη θέση του σ’ έναν 71χρονο γιατρό, στον οποίο παραδίδει μια χώρα που εδώ και 12 χρόνια καταγράφει κάθε χρόνο οικονομική ανάπτυξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η διασημότητα του Μουχίκα βαραίνει τον Βάσκες» εξηγεί ο πολιτικός αναλυτής Χόρχε Λανσάρο. «Μια διαρκής αντίθεση, μια υπόκωφη αντιπαλότητα, έχει προκαλέσει επικρίσεις εκ μέρους του Βάσκες για τον τρόπο που μιλάει ή που ντύνεται ο Μουχίκα».

Η τελετή παράδοσης

Η τελετή παράδοσης της προεδρίας πρόκειται να αρχίσει γύρω στις 14.00 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας) στον περίβολο του Κογκρέσου. Θα συνεχιστεί στην πλατεία της Ανεξαρτησίας, μπροστά από το κτήριο της προεδρίας, στο κέντρο του Μοντεβιδέο, και θα ολοκληρωθεί γύρω στις 17.00 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας).

Στην τελετή αναμένεται να παραστούν πολλοί πρόεδροι της Λατινικής Αμερικής, η Ντίλμα Ρούσεφ της Βραζιλίας, η Μισέλ Μπατσελέτ της Χιλής, ο Ραφαέλ Κορέα του Ισημερινού και ενδεχομένως ο Ραούλ Κάστρο της Κούβας. Αντιθέτως άλλοι επίσημοι που είχε ανακοινωθεί πως θα παραστούν, ενημέρωσαν τις τελευταίες ώρες πως θα απουσιάσουν, όπως ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο.

Πρωτοποριακοί νόμοι

Πρώην αντάρτης ο οποίος πέρασε σχεδόν 15 χρόνια στη φυλακή ως το τέλος της δικτατορίας (1973-1985), ο Χοσέ Μουχίκα δεν κατάφερε να εκπληρώσει όλες τις υποσχέσεις που είχε δώσει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας -αναφορικά, για παράδειγμα, με την παιδεία ή τις υποδομές-, ωστόσο κατέφερε σοβαρό πλήγμα στον συντηρητισμό, υιοθετώντας μια σειρά από κοινωνικούς νόμους, πρωτοποριακούς σε περιφερειακό, ακόμη και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στους νόμους αυτούς περιλαμβάνονται η νομιμοποίηση των αμβλώσεων -νόμος στον οποίο ο προκάτοχός του είχε ασκήσει βέτο-, ο γάμος μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου, αλλά κυρίως η νομιμοποίηση της αγοράς της κάνναβης, μια πρωτοβουλία μοναδική στον κόσμο σε επίπεδο κράτους.

Το μέλλον αυτού του τελευταίου νόμου, ο οποίος προκάλεσε παγκόσμιο ενδιαφέρον, παραμένει πάντως αβέβαιο. Ο Βάσκες, ο οποίος είχε γίνει διάσημος κατά τη διάρκεια της προεδρίας του επειδή έκανε την Ουρουγουάη την πρώτη χώρα της Λατινικής Αμερικής που απαγόρευσε το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους, δεν κρύβει τον προβληματισμό του για την ιδέα να πωλείται η κάνναβη στα φαρμακεία, όπως γίνεται πλέον. Μέχρι σήμερα, είναι δυνατό να καλλιεργεί κανείς ιδιωτικά έναν περιορισμένο αριθμό φυτών κάνναβης για την προσωπική κατανάλωσή του.

Οι υποσχέσεις του νέου προέδρου

Εκ νέου επικεφαλής της Ουρουγουάης για μια τρίτη κυβέρνηση συνασπισμού της αριστεράς του Φρέντε Άμπιο, ο Βάσκες υποσχέθηκε πως «δεν θα είναι πάλι μία από τα ίδια» και πως θα ασχοληθεί με «διαρθρωτικά θέματα», όπως η έλλειψη ασφάλειας, η υγεία και η παιδεία.

​Το Σάββατο, χιλιάδες Ουρουγουανοί συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του Μοντεβιδέο για να χαιρετίσουν για τελευταία φορά ως πρόεδρο, τον «Πέπε» Μουχίκα
Το Σάββατο, χιλιάδες Ουρουγουανοί συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του Μοντεβιδέο για να χαιρετίσουν για τελευταία φορά ως πρόεδρο, τον «Πέπε» Μουχίκα. «Δεν φεύγω. Έρχομαι. Θα φύγω με την τελευταία μου πνοή, όπου κι αν είμαι. Θα βρίσκομαι μαζί σας (…) Ευχαριστώ, αγαπημένε λαέ» είπε συγκινημένος προς το πλήθος ο απερχόμενος πρόεδρος, ο οποίος θα βρίσκεται πλέον στα έδρανα της Γερουσίας.

Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα

Διαβάστε επίσης:




σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης