Με κεντρικό σύνθημα στα πανό «Αδικία – πείτε “όχι” στην εργατική μεταρρύθμιση», ο ισπανικός λαός κατεβαίνει σήμερα σε γενική 24ωρη απεργία κατά των μέτρων λιτότητας, με τους απεργούς να συγκεντρώνονται μπροστά σε επιχειρήσεις και τις συγκοινωνίες να υπολειτουργούν.

Κρατώντας κόκκινες σημαίες και πανό, ομάδες συνδικαλιστών έχουν ήδη κατέβει στους δρόμους και άλλες έχουν πάρει θέσεις στις εισόδους επιχειρήσεων, στην κεντρική αγορά της Μαδρίτης και στους βασικούς σταθμούς των μέσων μαζικής κυκλοφορίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια ώρα που τα συνδικάτα τόνιζαν «την τεράστια επιτυχία» της απεργίας, το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωνε πως 33 άνθρωποι συνελήφθησαν και πέντε αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά σε επεισόδια.

Η σημερινή γενική απεργία, που γίνεται μετά την έκκληση των δύο μεγαλύτερων συνδικάτων–Comisiones Obreras (CCOO) και UGT–είναι η έκτη από τη θέσπιση των συνδικαλιστικών ελευθεριών το 1077.

Η προηγούμενη γενική απεργία πραγματοποιήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου του 2010, ενώ οι εργάτες είχαν βγει στους δρόμους και τον περασμένο Φεβρουάριο, οπότε και ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση Ραχόι οι εργασιακές μεταρρυθμίσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περίπου εκατό διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί σε όλη τη χώρα.
Έπειτα από συμφωνία ανάμεσα στα συνδικάτα και στις Αρχές, οι κρατικές συγκοινωνίες θα διασφαλίσουν την ελάχιστη εξυπηρέτηση των επιβατών.

Στη Μαδρίτη θα πραγματοποιηθεί το 30% των δρομολογίων των λεωφορείων και του μετρό.

Οι μεταρρυθμίσεις ανακοινώθηκαν συγκεκριμένα στις 11 Φεβρουαρίου και ήδη ισχύουν με στόχο την καταπολέμηση της ανεργίας, που έχει σκαρφαλώσει στο 22,85%.

Η ισπανική κυβέρνηση προβλέπει την κατάργηση 630.000 θέσεων εργασίας μέσα στο 2012, με το ποσοστό ανεργίας να φτάνει το 24,3% στο τέλος της χρονιάς.

Για την κυβέρνηση Ραχόι, που βρίσκεται στην εξουσία μόλις εκατό ημέρες, η σημερινή γενική απεργία πραγματοποιείται σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη στιγμή, καθώς αύριο, Παρασκευή, το υπουργικό συμβούλιο παρουσιάζει τον ετήσιο προϋπολογισμό και τα αυστηρά μέτρα λιτότητας, με στόχο τη μείωση του δημόσιου χρέους από 8,51% του ΑΕΠ στα τέλη του 2011 σε 5,3% το 2012.

Κι όλα αυτά την ώρα που το κόστος δανεισμού της Ισπανίας παίρνει την ανηφόρα και ολοένα περισσότεροι Ευρωπαίοι θεωρούν μονόδρομο τη χορήγηση πακέτου διάσωσης προς τη Μαδρίτη.

Όπως αναφέρει το BBC, μέχρι στιγμής ο ισπανικός λαός έχει φανεί αξιοσημείωτα απαθής μπροστά στη ραγδαία αύξηση της ανεργίας και της ύφεσης, κυρίως λόγω της ακμάζουσας παραοικονομίας, αλλά και της οικογενειακής αλληλεγγύης που είναι πολύ ισχυρή στη χώρα.

Οι επόμενες ημέρες θα δείξουν εάν ο λαός θα συνεχίσει να αντέχει τις όλο και περισσότερες περικοπές και αν η Ισπανία θα επαναφέρει την ευρωπαϊκή κρίση σε «σημείο βρασμού».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης