Την 27η επέτειο της επανένωσής της τίμησε χθες η Γερμανία, με το Μάιντς να βρίσκεται εφέτος στο επίκεντρο των εορταστικών εκδηλώσεων.

Σχεδόν τρεις δεκαετίες μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, στις 9 Νοεμβρίου του 1989, η Γερμανία παραμένει ενωμένη περισσότερο στα χαρτιά παρά στην πράξη, όπως δείχνει (και) μια δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο Forsa για λογαριασμό της εφημερίδας «Die Welt».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, μόνο ένας στους δύο δηλώνει ότι οι άνθρωποι στη Γερμανία μεγαλώνουν πλέον ως ένας λαός. Στην ίδια ερώτηση, σε αντίστοιχη έρευνα το 2011, είχε απαντήσει το ίδιο το 47%. Στα ανατολικά κρατίδια ο πληθυσμός φαίνεται πιο σκεπτικός σε ό,τι αφορά στην ενότητα της χώρας, με 55%, έναντι 45% των κατοίκων των δυτικών κρατιδίων. Το 2011, πάντως, το 67% των ανατολικογερμανών δήλωνε ότι η διαίρεση παρέμενε σημαντική.

Σημαντικές διαφορές απόψεων διαπιστώνονται και μεταξύ των ηλικιακών ομάδων. Το 65% των νέων 14-21 ετών θεωρεί ότι μεγαλώνει ως ένας λαός. Αντίθετα, στις ηλικίες άνω των 60 ετών, το ποσοστό αυτό πέφτει στο 40%.

Όπως αναφέρεται στη δημοσκόπηση, το 57% των Γερμανών θα ήθελε να διερευνηθεί περισσότερο το καθεστώς της ΛΔΓ, ενώ το 37% δεν το θεωρεί πλέον απαραίτητο. Αντίστοιχα, μεγαλύτερο ενδιαφέρον δείχνουν οι ηλικιακές ομάδες άνω των 45 ετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης