Μαζικότατη αναμένεται να είναι η σημερινή διαδήλωση υπέρ της ελευθερίας και η Πορεία Ενότητας που διοργανώνεται στο Παρίσι, κατά της τρομοκρατίας. Η εκδήλωση πραγματοποιείται έπειτα από το τριπλό χτύπημα στη Γαλλία, με υ΄τματα δημοσιογράφους και σκιτσογράφους τους περιοδικού «Charlie Hebdo», μία δημοτική αστυνομικό και τέσσερις ομήρους που κρατούσε εντός εβραϊκού παντοπωλείου ο Αμεντί Κουλιμπαλί.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι, ανάμεσά τους και δεκάδες ξένοι πολιτικοί εκπρόσωποι χωρών, θα συμμετάσχουν στη διαδήλωση. Την Ελλάδα εκπροσωπούν ο Αντώνης Σαμαράς, ο Μανώλης Γλέζο, ο Γιώργο Κατρούγκαλος και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής θα πάρουν μέρος.
Ανάμεσα στους ξένους ηγέτες που θα μεταβούν στο Παρίσι μετά από πρόσκληση του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ είναι ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ο ισπανός ομόλογός του Μαριάνο Ραχόι, ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ, η πρωθυπουργός της Δανίας Χέλε Τόρινγκ-Σμιντ και της Ολλανδίας Μάρκ Ρούτε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Στην πορεία θα παραστεί και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, ενώ από ρωσικής πλευράς θα συμμετάσχει ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Επίσης θα βρίσκονται στο Παρίσι ηγέτες αφρικανικών χωρών όπως του Μαλί, του Νίγηρα και της Γκαμπόν, όπως και ο πρωθυπουργός της Τυνησίας Μεχντί Τζομά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρόντες, ο βασιλιάς της Ιορδανίας, Αμπντάλα, ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο.

Από τη συγκέντρωση έχει αποκλειστεί το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν.

Την ίδια ώρα η Γαλλία παραμένει σε κατάσταση υψίστου συναγερμού. Πεντακόσιοι επιπλέον στρατιώτες θα αναπτυχθούν στο Παρίσι και στην ευρύτερη περιοχή της γαλλικής πρωτεύουσας, στο πλαίσιο του σχεδίου αντιτρομοκρατικής προστασίας «Vigipirate», ανακοίνωσε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων της Γαλλίας ενόψει της μαζικής πορείας που θα πραγματοποιηθεί στην πρωτεύουσα υπέρ της ελευθερίας.

«Αυτή η ενίσχυση των 500 στρατιωτικών στην Ιλ ντε Φρανς (σ.σ.: την περιφέρεια όπου ανήκει το Παρίσι) θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις» εξήγησε ο εκπρόσωπος Τύπου του αρχηγού του γενικού επιτελείου, συνταγματάρχης Ζιλ Ζαρόν.

Οι στρατιώτες που θα προστεθούν στο ήδη αναπτυγμένο δυναμικό της αστυνομίας είναι συνολικά 1.100 από χθες και ο αριθμός τους θα ανέλθει στους 1.350 σήμερα στο Παρίσι και στην ευρύτερη περιοχή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης