Με μία επίσημη ανακοίνωση η οποία δεν κρύβει την ικανοποίηση της τουρκικής πλευράς, δόθηκαν οι λεπτομέρειες της σύλληψης του Κ.Ε.Χ , ηγετικού στελέχους του Ισλαμικού Κράτους και πολέμαρχου στην περιοχή Ντέιρ αλ-Ζορ της Συρία, ενώ κατά τις τουρκικές υπηρεσίες είναι στενός συνεργάτης του ηγέτη του ISIS Αλ Μπαγκντάντι.

H επιχείρηση σύλληψης πραγματοποιήθηκε από την αντιτρομοκρατική, από άνδρες της μυστικής υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ, καθώς και από ομάδα της αστυνομίας της Σμύρνης, ενώ ετοιμαζόταν να περάσει στην Ελλάδα (προφανώς σε νησί του Βορείου Αιγαίου).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο συλληφθείς προφανώς διέφυγε του κλοιού στη Συρία και μετακινήθηκε στην Τουρκία μέσω ενός στενού διαδρόμου που ελέγχουν οι Ισλαμιστές στα σύνορα με την Τουρκία.

Το ηγετικό στέλεχος του ISIS που συνελήφθη στη Σμύρνη. Ευθύνεται για τη σφαγή τουλάχιστον 700 ανθρώπων τον Δεκέμβριο του 2017

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τελικά συνελήφθησαν τέσσερις άνδρες οι οποίοι ανήκουν στην ομάδα του «Emir» με δραστηριότητα στην περιοχή Deir ez-Zor της Συρίας. Ο επικεφαλής της ομάδας δε, έχει σύμφωνα με πληροφορίες εμπλακεί σε σφαγή 700 ανθρώπων στη Συρία τον Δεκέμβριο του 2017. 

Αργότερα το βράδυ της Παρασκευής οι αρχές ασφαλείας της Τουρκιάς επέδραμαν σε διάφορες διευθύνσεις στη νοτιοανατολική επαρχία Sanliurfa αναζητώντας μέλη του ISIS. Συνελήφθησαν τρεις άνδρες από τη Συρία.

Η σύλληψη προσλαμβάνει ιδιαίτερη σημασία λόγω της αύξησης των προσφυγικών ροών από την Τουρκία προς την Ελλάδα. Είναι προφανές πώς μεταξύ των προσφύγων υπάρχουν και μαχητές ή στελέχη του Ισλαμικού Κράτους τα οποία επιχειρούν να διαφύγουν στην Δύση. Αυτή η διάσταση αποτελεί άλλωστε και την μόνιμη ανησυχία των δυτικών (και ελληνικών) αρχών ασφαλείας.

Η επιτυχία των τουρκικών αρχών διευκολύνει την τουρκική διπλωματία η οποία βρίσκεται στο στόχαστρο των Ευρωπαίων λόγω της αύξησης των προσφυγικών ροών σε ευρωπαϊκά εδάφη την τελευταία περίοδο. Η Άγκυρα θα εκμεταλλευτεί αυτήν την συγκυρία προκειμένου να αποδείξει πώς λειτουργεί αποτελεσματικά για την προστασία της Ευρώπης από την τρομοκρατία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης