Σε 1.302 συλλήψεις μέχρι στιγμής ανακοίνωσε ότι προέβη η τουρκική κυβέρνηση, στο πλαίσιο επιχείρησης καταστολής του PKK, αριστεριστικών ομάδων και τζιχαντιστών του Ισλαμικού Χαλιφάτου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αδιευκρίνιστο παραμένει προς το παρόν πόσοι από τους συλληφθέντες έχουν προφυλακιστεί, ενώ Κούρδοι αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι συνελήφθησαν κατά κύριο λόγο ομοεθνείς τους και μέλη αριστερών ομάδων.

Στην Κίνα ο Ερντογάν, στον απόηχο επεισοδίων με αφορμή τους Ουιγούρους 

Εν τω μεταξύ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έφτασε σήμερα Τετάρτη στην Κίνα, πρώτη φορά ως πρόεδρος αλλά και στον απόηχο διαμαρτυριών που εκδηλώθηκαν στην Τουρκία υπέρ του δικαιώματος της κινεζικής μειονότητας των μουσουλμάνων Ουιγούρων να ακολουθεί το λατρευτικό τυπικό του Ραμαζανίου. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στα μέσα Ιουνίου κυβερνητικές ιστοσελίδες της Κίνας ζήτησαν από αξιωματούχους, δασκάλους και μαθητές στην αυτόνομη περιοχή της Σιντσιάνγκ, που έχει τον μεγαλύτερο πληθυσμό Ουιγούρων στη χώρα, να μην τηρήσουν τη μουσουλμανική νηστεία κατά το Ραμαζάνι. 

Στις αρχές Ιουλίου εκδηλώθηκαν διαμαρτυρίες στην Τουρκία ενάντια στον επαναπατρισμό περίπου 100 Ουιγούρων στην Κίνα, οι οποίοι είχαν τεθεί υπό κράτηση στην Μπανγκόνγκ.

Λόγω των αναταραχών η κινεζική κυβέρνηση προειδοποίησε τους πολίτες να αποφεύγουν να περπατούν μόνοι τους όταν βρίσκονται στην Τουρκία, ενώ τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας κατηγόρησαν τα τουρκικά ότι πυροδοτούν εντάσεις, «υποκινούμενα από σκοτεινά κίνητρα». 

Και το αντιπυραυλικό στην ατζέντα

Το σχέδιο της Τουρκίας να αποκτήσει ένα νέο αντιπυραυλικό σύστημα επίσης αναμένεται να βρεθεί στην ατζέντα της συνάντησης Ερντογάν-Σι Τζινπίνγκ. 

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε την Τρίτη σε δημοσιογράφους ότι η Τουρκία ήταν ανοιχτή στην υποβολή καλύτερης προσφοράς από την Κίνα για το αντιπυραυλικό σύστημα.

Η κατάσταση ως προς την ασφάλεια της χώρας έχει επιδεινωθεί ύστερα από σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων τον περασμένο μήνα. Μια από αυτές τις επιθέσεις αποδόθηκε στο Ισλαμικό Χαλιφάτο, ενώ για άλλη ανέλαβε την ευθύνη το εκτός νόμου PKK.

Μπίζνες στον Δρόμο του Μεταξιού

Πηγή: Sino Defense ForumΣε πιο θετικούς τόνους κινείται η κινεζική προπαγάνδα επ’ αφορμή της επίσκεψης Ερντογάν, διαλαλώντας τη θέση της Τουρκίας ως τερματικού σταθμού στον νέο Δρόμο του Μεταξιού, εγχείρημα που φιλοδοξεί να ενισχύσει τους επιχειρηματικούς δεσμούς της Κίνας με την Κεντρική Ασία και την Ευρώπη. 

Περισσότεροι από 100 επιχειρηματίες συνοδεύουν τον Ερντογάν στο ταξίδι του, καθώς ένας από τους σκοπούς αυτής της επίσκεψης είναι να αυξηθούν οι τουρκικές εξαγωγές στην Κίνα πάνω από το σημερινό επίπεδο των 2,8 δισ. δολαρίων τον χρόνο.

Στο πλαίσιο του ίδιου, τετραήμερου ταξιδιού στην Ασία ο Τούρκος πρόεδρος θα επισκεφτεί και την Ινδονησία.

Πηγή: dpa 
Επιμέλεια: Βάννα Μπρούσαλη

Διαβάστε επίσης:
Τουρκία: Συνεργασία με ΗΠΑ και στο βάθος εμφύλιος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης