Του Κώστα Μπετινάκη 

Η κατάσταση στην Ουκρανία παραμένει εξαιρετικά τεταμένη, μετά από ένα Σαββατοκύριακο που σημαδεύτηκε από την αιματοχυσία στην Οδησσό. Στην ανατολική Ουκρανία, ο τακτικός στρατός ενίσχυσε την παρουσία του, στέλνοντας ελικόπτερα και τεθωρακισμένα οχήματα κατά των φιλορώσων αυτονομιστών, ενισχύοντας την ουκρανική ζώνη γύρω από την Σλαβιάνσκ, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο ρωσόφωνης πολιτοφυλακής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη Μόσχα ο υφυπουργός Εξωτερικών Γκριγκόρι Καράσιν ανακοίνωσε ότι εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να προσφύγει η Ρωσία στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης κατά των υπευθύνων για το μακελειό της Οδησσού, με την κατηγορία της γενοκτονίας.

Η ένταση παραμένει και στο Ντόνετσκ, σύμφωνα με πληροφορίες του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων (AFP). «Η πόλη είναι εξ ολοκλήρου περικυκλωμένη από τον ουκρανικό στρατό», φέρεται να έχει δηλώσει η εκπρόσωπος των αυτονομιστών, Στέλλα Χορόσεβα.

Η σλοβακική εφημερίδα «Pravda», στο σημερινό της φύλλο αναφέρει πως η «Ουκρανία βρίσκεται ανοιχτά προ των πυλών ενός εμφυλίου» και εκφράζει έντονες ανησυχίες για τους απλούς πολίτες της χώρας. «Η κυβέρνηση του Κιέβου έχει χάσει απολύτως τον έλεγχο της κατάστασης και οι συγκρούσεις που μαίνονται στην Ουκρανία απειλούν να οδηγήσουν την κατάσταση σε μία ένοπλη παραφροσύνη, ξυπνώντας μνήμες από τα Βαλκάνια», αναφέρει χαρακτηριστικά η σλοβακική εφημερίδα, υποστηρίζοντας πως τη δεδομένη στιγμή αυτό που προέχει είναι τι θέλει ο «απλός λαός» και όχι οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στα χέρια αυτονομιστών πολλά δημόσια κτήρια

Στο Ντόνετσκ όσο και άλλες ουκρανικές μητροπόλεις της ανατολικής Ουκρανίας, πολλά δημόσια κτήρια παραμένουν υπό των έλεγχο αυτονομιστικών δυνάμεων. «Έχουμε καταλάβει πολλά διοικητικά κτήρια σε περιφερειακά κέντρα καίριας σημασίας», δήλωσε ο αρχηγός της λαϊκής πολιτοφυλακής του Ντόνετσκ Μίροσλαβ Ρουντένκο χθες βράδυ στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Aντίστοιχα, τόσο στη Σλαβιάνσκ όσο και στο Κρεματόρσκ κεντρικά κυβερνητικά κτήρια εξακολουθούν να τελούν υπό κατάληψη.

Ο ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ επιβεβαίωσε, χθες, ότι η ουκρανική «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» συνεχίζεται. «Θα συνεχίσουμε τη δράση κατά των εξτρεμιστών και των αυτονομιστών, οι οποίοι αγνοούν το νόμο και θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των πολιτών», υποστηρίζει ο Αρσέν Αβάκοφ.

Το βράδυ της Κυριακής, η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Όπως ανακοίνωσε η Άγκελα Μέρκελ μετά το πέρας της συνομιλίας, ο Βλαντιμίρ Πούτον αναμένεται να συναντηθεί την Τετάρτη στη Μόσχα με τον επικεφαλής του ΟΑΣΕ Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ με τον οποίο θα συζητήσει την κατάσταση στην Ουκρανία.

Το Κρεμλίνο, ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Πούτιν κατά την τηλεφωνική του επικοινωνία με την καγκελάριο, «υπογράμμισε την ανάγκη να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για έναν άμεσο διάλογο μεταξύ των του Κιέβου και των εκπροσώπων των περιοχών της νότιας και ανατολικής Ουκρανίας».

Τριήμερο πένθος στην Οδησσό

Τριήμερο πένθος από κηρύχθηκε στην Οδησσό από το δημοτικό συμβούλιο για τα αιματηρά γεγονότα της 2ας Μαΐου όπου βρήκαν το θάνατο 40 άνθρωποι –οι περισσότεροι ρωσόφωνοι υπέρ της ομοσπονδοποίησης της χώρας..

Όπως έγραψε η ρωσική εφημερίδα «Izvestia» Το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, η ρωσική Άνω Βουλή, κάλεσε να συσταθεί διεθνής επιτροπή για να ερευνήσει τα γεγονότα στην Οδησσό.

Ο προεδρικός εκπρόσωπος στη Μόσχα Dmitry Peskov, ανακοίνωσε πως ο πρόεδρος Πούτιν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τους νεκρούς στην Οδησσό, εκφράζοντας ταυτόχρονα ευχές για ταχεία ανάρρωση για τους τραυματίες των επεισοδίων.

Χτες, μεγάλο πλήθος τοποθετούσαν κεριά και λουλούδια έξω από την ουκρανική πρεσβεία στη Μόσχα προς τιμήν των νεκρών τόσο στην Οδησσό, όσο και στο Κραματόρσκ

Ένταση στο Σλαβιάνσκ

Μεγάλη ένταση επικρατεί και στο Σλαβιάνσκ, και όπως γράφει η ρωσική εφημερίδα Komsomolskaya Pravda οι κάτοικοι της πόλης περιμένουν να εκδηλωθεί από στιγμή σε στιγμή επίθεση των ουκρανικών δυνάμεων.Για περίπτωση παρατεταμένης πολιορκίας, αποθηκεύουν τρόφιμα.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κάλεσε τις ουκρανικές αρχές να μην πραγματοποιήσουν νέα επιχείρηση εναντίον του Σαβιάνσκ. Σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Γερμανό ομόλογό του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ο Λαβρόφ εξέφρασε ανησυχία για τις πληροφορίες ότι «ο ουκρανικός στρατός σχεδιάζει να επιτεθεί εναντίον πόλεων στα νοτιοανατολικά της Ουκρανίας».

Ο Σταϊνμάγερ ευχαρίστησε τον ομόλογό του για τη ρωσική βοήθειά, ιδιαίτερα στην αποστολή Ρώσου διαπραγματευτή, ο οποίος επέτυχε να πείσει τους αυτονομιστές να απελευθερώσουν τους όμηρους παρατηρητές του ΟΑΣΕ από το Σλαβιάνσκ.

Στο Κραματόρσκ, οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές πολιτοφύλακες ελέγχουν μόνο μερικά κεντρικά τετράγωνα της πόλης ενώ το μεγαλύτερο μέρος της παραμένει στον έλεγχο του ουκρανικού στρατού, δήλωσε στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA Novosti ο επικεφαλής των πολιτοφυλάκων Ιβάν. Kramatorsk, in eastern Ukraine May 2, 2014. (Reuters / Marko Djurica)Αυτονομιστές πολιτοφύλακες στο Κραματόρσκ

ΝΥΤ: Δεν υπάρχουν Ρώσοι στις αμυντικές δυνάμεις του Σλαβιάνσκ

Δύο ρεπόρτερς των «New York Times» που πέρασαν μία εβδομάδα στο ελεγχόμενο από τους αυτονομιστές πολιτοφύλακες Σλαβιάνσκ, περιγράφουν σε δημοσίευμά τους πως «οι πολιτοφύλακες δεν πληρώνονται για να πολεμούν, ούτε υπάρχουν ρώσοι πολίτες ανάμεσά τους».

Source: Russia Beyond the Headlines – RT.com
Επιμέλεια: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης