Το χειρότερο σενάριο σχετικά με τη συντριβή του ρωσικού Airbus A-321 στο Σινά επιβεβαιώθηκε, καθώς, όπως ανακοίνωσε η πρεσβεία της Ρωσίας στο Κάιρο, δεν υπάρχουν επιζώντες. Ο απολογισμός της νέας αεροπορικής τραγωδίας είναι 219 νεκροί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρεσβεία ανέφερε ότι οι επιβάτες ήταν λιγότεροι από τον αριθμό που είχε ανακοινωθεί νωρίτερα επισήμως από τις αιγυπτιακές αρχές και το Υπουργείο Μεταφορών της Ρωσίας. «Σύμφωνα με τα στοιχεία μας, υπήρχαν 212 επιβάτες και 7 μέλη πληρώματος στο αεροπλάνο» σημείωσε, ενώ αρχικά όλες οι άλλες πηγές έκαναν λόγο για 217 επιβάτες και 7μελές πλήρωμα.

«Δυστυχώς, όλοι οι επιβάτες της πτήσης 9268 της Kogalymavia από το Σαρμ ελ Σέιχ για την Αγία Πετρούπολη είναι νεκροί» ανέφερε στα ρωσικά η πρεσβεία, με αναρτήσεις της σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Νοσοκομειακές πηγές και πηγές των αιγυπτιακών υπηρεσιών ασφαλείας επιβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχουν επιζώντες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Tεχνική βλάβη δείχνουν οι πρώτες έρευνες

Από την πρώτη επισκόπηση στο σημείο της συντριβής του ρωσικού Airbus στο Σινά, φαίνεται ότι το αεροσκάφος κατέπεσε πιθανότατα λόγω τεχνικού προβλήματος, ανέφεραν πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας στο Βόρειο Σινά.

Περίπου 150 πτώματα, πολλά από τα οποία απανθρακωμένα, βρέθηκαν σε ακτίνα 5 χιλιομέτρων γύρω από το σημείο της συντριβής, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές. Το αεροπλάνο έπεσε κάθετα, με αποτέλεσμα μεγάλα τμήματά του να τυλιχθούν στις φλόγες.

Νωρίτερα, μια άλλη πηγή ανέφερε ότι το Airbus είχε κοπεί στα δύο, σε ένα μικρότερο κομμάτι της ουράς και σε ένα μεγαλύτερο το οποίο προσέκρουσε σε έναν βράχο.

Εκτενείς έρευνες στα γραφεία της εταιρείας – Κατάσχεση εγγράφων

Η ρωσική υπηρεσία ασφάλειας των μεταφορών Rostransnadzor ξεκίνησε ήδη ελέγχους για να διαπιστώσει αν η αεροπορική εταιρεία τηρούσε τους κανονισμούς ασφαλείας. Η δημόσια τηλεόραση Rossiya 24 μετέδωσε μάλιστα ότι αξιωματούχοι ερευνούν τα γραφεία της εταιρείας στη Μόσχα και έχουν κατασχέσει ορισμένα έγγραφα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, σε προηγούμενο έλεγχο ρουτίνας, τον Μάρτιο του 2014, η Rostransnadzor είχε εντοπίσει παραβιάσεις, όμως η εταιρεία φρόντισε να συμμορφωθεί με τους κανονισμούς μέσα στο χρονικό περιθώριο που της είχαν δώσει οι αρχές.

Από το Παρίσι, η κατασκευάστρια εταιρεία Airbus δήλωσε έτοιμη να παράσχει τη βοήθειά της στις έρευνες για το δυστύχημα. Η Airbus τόνισε ότι είναι έτοιμη να παράσχει πλήρη τεχνική υποστήριξη στις γαλλικές ερευνητικές αρχές και στις αρχές που θα αναλάβουν να ερευνήσουν την υπόθεση.

Το χρονικό της τραγωδίας

Ρωσικό επιβατικό αεροσκάφος με  219 επιβάτες -κυρίως Ρώσους τουρίστες- συνετρίβη στη Χερσόνησο του Σινά λίγο μετά την απογείωσή του, είχε ανακοινώσει το πρωί του Σαββάτου ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός Σερίφ Ισμαήλ.

Πρόκειται, σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου, για ένα Airbus A-321 της ρωσικής αεροπορικής εταιρείας Kogalymavia, γνωστής και ως Kolavia / Metrojet, που είχε αναχωρήσει από το θέρετρο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου με προορισμό την Αγία Πετρούπολη και συνετρίβη σε απομονωμένη ορεινή περιοχή του κεντρικού Σινά.

Το αεροσκάφος κατέπεσε σε ορεινή περιοχή στο κεντρικό Σινά και οι κακές καιρικές συνθήκες είχαν καταστήσει δύσκολη την πρόσβαση των σωστικών συνεργείωνΤα σωστικά συνεργεία εντόπισαν τελικά το αεροσκάφος στην περιοχή Χασάνα, νότια του Αρίς, στο Σινά, σύμφωνα με το αιγυπτιακό Υπουργείο Πολιτικής Αεροπορίας.

«Τα αεροσκάφη του στρατού βρήκαν τα συντρίμμια του αεροσκάφους (…) σε ορεινή περιοχή, 45 ασθενοφόρα εστάλησαν στη ζώνη για να απομακρύνουν τους νεκρούς και τους τραυματίες» διευκρινιζόταν σε ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφερόταν ότι ο Σερίφ Ισμαήλ συγκάλεσε επιτροπή αντιμετώπισης κρίσεων για να διαχειριστεί το θέμα της συντριβής του αεροπλάνου.

Αξιωματούχος της αιγυπτιακής ασφάλειας μόλις έφτασε στον τόπο του δυστυχήματος δήλωσε πως είναι πιθανό να έχουν χάσει τη ζωή τους οι περισσότεροι επιβάτες του ρωσικού αεροσκάφους. Η ορεινή περιοχή και οι κακές καιρικές συνθήκες κατέστησαν δύσκολη την πρόσβαση των σωστικών συνεργείων στο σημείο, πρόσθεσε ο ίδιος.

Η διαδρομή την οποία ακολούθησε το αεροπλάνο:

Ο εκπρόσωπος της ρωσικής υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας Rosaviatia Σεργκέι Ισβόλσκι διευκρίνισε ότι το αεροπλάνο είχε απογειωθεί από το Σαρμ Ελ Σέιχ στις 5:51 π.μ. (ώρα Ελλάδος) και ότι χάθηκε η επαφή μαζί του περίπου 25 λεπτά αργότερα.

Πηγές της αιγυπτιακής ασφάλειας σημείωσαν παράλληλα ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το αεροπλάνο κατερρίφθη.

Αγωνία στο αεροδρόμιο Pulkovo, όπου μετέβησαν συγγενείς των επιβατών

Νωρίτερα υπήρχαν αντικρουόμενες πληροφορίες για την τύχη του αεροσκάφους. Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ria Novosti, τα ίχνη της πτήσης 7K9268 χάθηκαν από τα ραντάρ 23 λεπτά μετά την απογείωση του αεροσκάφους, την ώρα που πετούσε στον κυπριακό εναέριο χώρο.

Σύμφωνα πάλι με άλλες πληροφορίες, ο πιλότος του αεροσκάφους είχε ήδη επικοινωνήσει με τους Τούρκους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, αφού προηγουμένως εγκατέλειψε ασφαλώς τον αιγυπτιακό εναέριο χώρο.

Οι εν λόγω πληροφορίες διαψεύστηκαν όμως από τον Αιγύπτιο πρωθυπουργό.

Τα ίχνη του αεροσκάφους της Kolavia / Metrojet, σύμφωνα με Ρώσους ελεγκτές, χάθηκε μάλλον κοντά στην Κύπρο παρά πάνω από το Σινά.

«Ακούγονται οιμωγές επιζώντων»

Σύμφωνα με πληροφορίες του RT, οιμωγές επιζώντων ακούγονταν προηγουμένως στα συντρίμμια του ρωσικού αεροσκάφους.

Τα σωστικά συνεργεία που έφτασαν στο σημείο της συντριβής προσπαθούσαν να εισέλθουν στο τμήμα του αεροσκάφους απ’ όπου ακούγονται κραυγές αγωνίας, ανέφερε επίσης το Reuters.

Το αεροσκάφος έχει κοπεί στα δύο και πολλοί νεκροί επιβάτες βρέθηκαν δεμένοι στις θέσεις τους.

Το αεροσκάφος πετούσε στα 31.000 πόδια όταν χάθηκαν τα ίχνη του

Η αιγυπτιακή πολιτική αεροπορία ανακοίνωσε πως το αεροσκάφος πετούσε στα 9.500 μέτρα (31.000 πόδια) όταν χάθηκαν τα ίχνη του.

Η ανεξάρτητη υπηρεσία Flight Radar 24 επιβεβαίωσε αυτά τα στοιχεία. Ο εκπρόσωπός της Μικαΐλ Ρόμπερτσον είπε στο BBC πως το αεροσκάφος άρχισε να χάνει πολύ γρήγορα ύψος -γύρω στα 1.500 μέτρα το λεπτό- πριν χαθούν εντελώς τα ίχνη του.

Η ανταποκρίτρια του BBC στο Κάιρο Όρλα Γκέριν μετέδωσε τις υποθέσεις για ενδεχόμενη ανάμειξη αντικαθεστωτικών ανταρτών στην πτώση του αεροσκάφους, επειδή στην περιοχή του Σινά δρουν τζιχαντιστές που διατηρούν διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Χαλιφάτο και αντιμάχονται την κυβέρνηση του Καΐρου.

Η αιγυπτιακή εφημερίδα «Al-Ahram», επικαλούμενη δήλωση τεχνικού που έχει ανάμειξη στις έρευνες, υποστηρίζει ότι η αιτία της τραγωδίας ήταν κάποιο «τεχνικό πρόβλημα».

Ο πιλότος είχε επισημάνει το πρόβλημα και είχε ζητήσει άδεια για αναγκαστική προσγείωση.

Στο σημείο της συντριβής μεταβαίνει ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός

Στο σημείο της συντριβής του ρωσικού αεροσκάφους στη χερσόνησο του Σινά κατευθύνεται ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου Σερίφ Ισμαήλ Μοχάμεντ, όπως μετέδωσε το αραβικό ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News Arabia.

Την ίδια ώρα, οι αιγυπτιακές εισαγγελικές αρχές διέταξαν τη διεξαγωγή έρευνας για τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους.

Ο γενικός εισαγγελέας Ναμπίλ Σάντεκ ζήτησε από ομάδα εισαγγελέων να μεταβούν στο σημείο και να ερευνήσουν τα συντρίμμια.

Στα δύο κόπηκε το Αirbus λένε τα μέλη των συνεργείων διάσωσης

Στα δύο έχει κοπεί το αεροπλάνο, σύμφωνα με τα μέλη των σωστικών συνεργείων που επιχειρούν στην περιοχή της συντριβής.

Σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης, οι διασώστες περιγράφουν ανατριχιαστικές εικόνες, με νεκρούς επιβάτες -μεταξύ τους 5 παιδιά- ακόμη δεμένους στις θέσεις τους, ανάμεσα στα συντρίμμια.

Φαίνεται πως δεν υπάρχει αισιοδοξία για τον εντοπισμό επιζώντων και η συντριβή του μοιραίου Airbus στο Σινά καταγράφεται στη μαύρη λίστα των μεγάλων αεροπορικών τραγωδιών.

Εντολή Πούτιν για αποστολή ρωσικών ομάδων διάσωσης στο Σινά

Την αποστολή ομάδων Ρώσων διασωστών στη Χερσόνησο του Σινά, όπου συνετρίβη το ρωσικό επιβατικό αεροσκάφος, διέταξε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας.

Σύμφωνα με τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, που επικαλούνται το Γραφείο Τύπου του Κρεμλίνου, ο Ρώσος πρόεδρος έδωσε εντολή στα υπουργεία Υγείας και Αντιμετώπισης Έκτακτων Περιστατικών να παράσχουν άμεση βοήθεια στους συγγενείς των θυμάτων.

Ο πρόεδρος «έδωσε εντολή στον υπουργό Αντιμετώπισης Έκτακτων Περιστατικών (…) να στείλει αμέσως, κατόπιν συμφωνίας με τις αιγυπτιακές αρχές, το αεροσκάφος του υπουργείου στην Αίγυπτο» για να συμμετάσχει στις έρευνες στο σημείο της συντριβής, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Παράλληλα, ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ κάλεσε τον υπουργό Μεταφορών να μεταβεί στο Κάιρο για να οργανώσει την επιχείρηση παροχής βοήθειας στα θύματα και στους οικείους τους.

Η Επιτροπή Ερευνών της Ρωσίας ξεκίνησε προκαταρκτική εξέταση σε βάρος της αεροπορικής εταιρείας Kogalymavia, στην οποία ανήκει το Airbus, με βάση ένα άρθρο που αφορά την «παραβίαση κανόνων πτήσης και προετοιμασίας των πτήσεων». Δεν διευκρινίστηκε αν η Μόσχα θεωρεί υπαίτια την εταιρεία για τη συντριβή.

Ο υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου Μοχάμεντ Χοσάμ Κεμάλ τόνισε πάντως ότι ακόμη είναι πάρα πολύ νωρίς για να καθοριστούν τα αίτια της τραγωδίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης