«Ενός κακού μύρια έπονται» αναφέρει μια λαϊκή ρήση και φαίνεται πως στη Συρία ο κλοιός αρχίζει να σφίγγει επικίνδυνα για τον Bashar al-Assad, ειδικά από τη στιγμή που η Δύση αρχίζει να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε εξοπλισμό των μαχητών του Ελεύθερου Συριακού Στρατού που πολεμούν κατά του κυβερνητικού στρατού σε διάφορες περιοχές της ασιατικής χώρας.

Στο πρόσφατο παρελθόν ήταν ο Saddam Hussein που είδε το άγαλμα του να καταστρέφεται, πριν τελικά συναντήσει και ο ίδιος τον θάνατο. Στην περίπτωση του Λίβυου Συνταγματάρχη, Muammar Gaddafi, το «χρυσό πιστόλι» μαζί με άλλα σημαντικά κειμήλια της δικής του Επανάστασης -που εξελίχθηκε σε Τυραννία- έπεσαν πρώτα στα χέρια των αντικαθεστωτικών πριν τα προσωπικά του βάσανα ολοκληρωθούν με μια σφαίρα στο κεφάλι στα περίχωρα της γενέτειράς του, Σύρτης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τον γύρο του κόσμου κάνουν εδώ και λίγες ώρες οι εικόνες που δείχνουν το άγαλμα του πατέρα του Bashar al-Assad, Hafez, να υποχωρεί υπό το βάρος της συσσωρευμένης λαϊκής οργής ενός πλήθους που κουράστηκε να περιμένει την ανατολή μιας καλύτερης ζωής. Σύμφωνα με το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, το άγαλμα βρισκόταν τοποθετημένο σε περίοπτη θέση στην πόλη Ράκα.

Όπως μετέδωσε το Associated Press, οι αντικαθεστωτικοί φαίνεται να ελέγχουν τη συγκεκριμένη πόλη, η οποία βρίσκεται 160 χλμ. ανατολικά από το Χαλέπι και θεωρείται εξαιρετικά σημαντική για τον έλεγχο περιοχών στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας. Εφόσον η είδηση επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για την πρώτη πλήρη κατάληψη μιας μεγάλης πόλης από τις δυνάμεις του Ελεύθερου Συριακού Στρατού εδώ και σχεδόν δύο χρόνια που βρίσκεται σε εξέλιξη η εξέγερση κατά του καθεστώτος του Bashar al-Assad.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης