Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,8R σημειώθηκε σήμερα, στις 09.00 το πρωί (ώρα Ιταλίας), στην περιοχή Εμίλια Ρομάνια. Το επίκεντρο του σεισμού βρίσκεται 38 χλμ. βορειοδυτικά της πόλης Μόντενα.

Η δόνηση έγινε αισθητή στο Μιλάνο, ενώ εκκενώθηκαν δεκάδες κτήρια, γραφεία και δημόσιες υπηρεσίες στην Μπολόνια. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, εκκενώθηκε και το γενικό νοσοκομείο της Μόντενα. Οι Ιταλοί πυροσβέστες δέχθηκαν αλλεπάλληλες κλήσεις στον αριθμό παροχής έκτακτης βοήθειας, 118.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε τη στιγμή που «χτύπησε» ο εγκέλαδος

17 νεκροί, 10 αγνοούμενοι, χιλιάδες οι άστεγοι

Οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων συνεχίζονται, με κύρια έμφαση σε βιομηχανική μονάδα της Μεντόλα, όπου έχασαν τη ζωή τους τέσσερις εργάτες και άλλος ένας αγνοείται. Οι εργάτες είχαν επιστρέψει στην δουλειά μόλις χθες, μετά από διαβεβαίωση των ειδικών ότι δεν υπήρχε κίνδυνος νέων καταρρεύσεων. Οι πυροσβέστες χρησιμοποιούν ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά που ψάχνουν αδιάκοπα μέσα στα συντρίμμια. Τις προσπάθειες της πυροσβεστικής, ενισχύουν, τώρα, και οι άνδρες και γυναίκες του στρατού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η προεδρία της κυβέρνησης της Ρώμης έκανε γνωστό ότι σύμφωνα με τον μέχρι τώρα απολογισμό οι νεκροί είναι δεκαεπτά, οι αγνοούμενοι δέκα και οι άστεγοι, συνολικά (υπολογίζοντας και όσους εγκατέλειψαν τα σπίτια τους μετά την δόνηση της 20ης Μαίου) δεκαπέντε χιλιάδες. Πολλοί από όσους έμειναν χωρίς στέγη, πρόκειται να μεταφερθούν, απόψε, σε ξενοδοχειακές μονάδες, στην οροσειρά των Απεννίνων, διότι είναι αδύνατον να φιλοξενηθούν όλοι σε καταυλισμούς.

Παράλληλα, στο διαδίκτυο, συνεχίζονται οι εκκλήσεις να ακυρωθεί η στρατιωτική παρέλαση για την γιορτή της αβασίλευτης Δημοκρατίας, στις 2 Ιουνίου και να καταβληθεί όλος ο σχετικός προϋπολογισμός στους σεισμοπαθείς της Εμίλια Ρομάνια. Οι πρώτες, ανεπίσημες αντιδράσεις της κυβέρνησης της Ρώμης, φέρονται να είναι θετικές. Η Πολιτική Προστασία έκανε γνωστό, τέλος, ότι θα ακολουθήσουν και άλλες δονήσεις, χαμηλότερης, πιθανώς, ισχύος. Αλλά πολλά κτήρια, είναι, πλέον, ετοιμόρροπα και κινδυνεύουν και μπορεί να καταρρεύσουν πολύ εύκολα.

Δεν αποκλείεται να ζητηθεί και έκτακτη ενίσχυση από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Πολλοί δήμαρχοι ζητούν να εξαιρεθούν οι πληγείσες περιοχές από τους αυστηρούς κανόνες του εσωτερικού «Συμφώνου Σταθερότητας», που περιορίζει τις δαπάνες και τις χρηματοδοτήσεις προς την τοπική αυτοδιοίκηση, ώστε να μπορέσουν να στηριχθούν άμεσα οι σεισμοπαθείς.

Δεν αποκλείεται να ζητηθεί και έκτακτη ενίσχυση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αύριο, κατά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η κυβέρνηση του Μάριο Μόντι πρόκειται να κάνει γνωστό με ποιο τρόπο θα ενισχυθούν οι σεισμόπληκτοι.

Σύμφωνα με την πλειοψηφία των γεωλόγων και σεισμολόγων η κύρια δόνηση, στις 8. 59 το πρωί, δεν ήταν μετασεισμός, αλλά ένα νέο χτύπημα του Εγκέλαδου, που προκλήθηκε από νέο ρήγμα. Οι μετασεισμοί, τις τελευταίες έντεκα ώρες, ξεπέρασαν τους εκατό.

Μόνη, πικρή, παρηγοριά -στην οποία επιχειρούν να αναφερθούν πολλοί κάτοικοι -το ότι αν ο σημερινός σεισμός σημειωνόταν την νύχτα, τα θύματα θα ήταν ακόμη περισσότερα.

O πρόεδρος της περιφέρειας Εμίλια Ρομάνια, Βάσκο Εράνι, έκανε έκκληση στην αλληλεγγύη και την ευαισθησία όλων των Iταλών.

«Θα σας βοηθήσουμε όλοι, την περιοχή αυτή δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να την ξεχάσουμε», δήλωσε, τέλος, η Ιταλίδα υπουργός Εσωτερικών, Άνα Μαρία Καντσελιέρι, η οποία επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές.

Ο Κύριος Ερευνητής Σεισμολογίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Χουλιάρας, δήλωσε στη zougla.gr πως ο εκπρόσωπος του Ιταλικού Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας, με ανακοίνωσή του ανέφερε ότι πρόκειται για μια νέα ισχυρή σεισμική δόνηση, με διαφορετικό επίκεντρο.

Ο κ. Χουλιάρας αναφέρει πως η δόνηση εντοπίζεται λίγα χιλιόμετρα δυτικά της περιοχής που είχε γίνει ο μεγάλος σεισμός την Κυριακή 20 Μαΐου 2012 και οι άνθρωποι που έχασαν την ζωή τους, επισκεύαζαν τα κτίρια που είχαν πληγεί από τον προηγούμενο μεγάλο σεισμό.

Ακούστε τη δήλωση του κ. Χουλιάρα:

Πιθανές οι μετασεισμικές δονήσεις

Νέες ισχυρές μετασεισμικές δονήσεις δεν θα πρέπει να αποκλεισθούν, τόνισε σήμερα ο πρόεδρος του Εθνικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας (INGV) Στέφανο Γκρέστα, λίγες ώρες μετά τον νέο σεισμό που προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 15 ανθρώπων κοντά στη Μόντενα, της κεντρικής Ιταλίας.

«Η σεισμική ακολουθία θα είναι μακρά και δεν θα πρέπει να αποκλεισθεί ότι ενδέχεται να προκληθούν και άλλες ισχυρές δονήσεις, όπως αυτή που σημειώθηκε σήμερα», τόνισε στους δημοσιογράφους ο Γκρέστα.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, η νέα δόνηση είχε μέγεθος 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και σημειώθηκε στις 10.00 ώρα Ελλάδος, σε εστιακό βάθος που μόλις φθάνει τα 5 με 10 χλμ από την επιφάνεια.

Μεταξύ 13.56 και 14.05, ώρα Ελλάδος, το INGV κατέγραψε τρεις μετασεισμικές δονήσεις που ακολούθησαν τον σημερινό κύριο σεισμό οι οποίες είχαν ένταση άνω των 5 Ρίχτερ.

Ο τραγικός απολογισμός του φονικού σεισμού

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, από τον σεισμό που σημειώθηκε στις 09.06 τοπική ώρα Ιταλίας, στην περιφέρεια Εμίλια Ρομάνια, έχασε τη ζωή του ένας κάτοικος του χωριού Σαν Φελίτσε Σουλ Πάναρο.

Στον Νομό της Εμίλια Ρομάνια οι επιβεβαιωμένοι θάνατοι έφθασαν τους δεκαεπτά, όλοι στην επαρχία της Μόντενα. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι τρεις οικοδόμοι στο Σαν Φελίτσε και δύο στη Μιραντόλα.

Άλλοι δύο άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο στα σπίτια τους στην Κονκόρντια και το Φινάλε Εμίλια.

Ο όγδοος θάνατος είναι αυτός του πάστορα του χωριού Σέκια, αλλά δεν έχει επιβεβαιωθεί αν ήταν άμεση συνέπεια του σεισμού. Μία γυναίκα καταπλακώθηκε σε ένα πολυκατάστημα στην πόλη Καβέτζο και άλλη μία στο σπίτι της στην ίδια πόλη. Οι δύο από τους οικοδόμους, που βρήκαν τον θάνατο στο Σαν Φελίτσε, είναι ένας 31χρονος Ινδός και ένας 45χρονος Μαροκινός. Και οι δύο είχαν οικογένειες με παιδιά. Ο τρίτος νεκρός του Σαν Φελίτσε είναι ένας Ιταλός μηχανικός.

Επιβεβαιώθηκαν και τρεις νεκροί εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της φαρμακευτικής εταιρίας Haemotronic στην πόλη Μέντολα.

Στο χωριό Φινάλε Εμίλια κατέρρευσε ο πύργος που είχε ήδη υποστεί σοβαρές ζημιές από τη σεισμική δόνηση της 20ης Μαΐου, ενώ στο χωριό Μιραντόλα κατέρρευσε η κεντρική εκκλησία.

Στο παρακάτω video γίνεται αισθητή μια μετασεισμική δόνηση σε ένα κέντρο σεισμοπαθών στην Εμίλια Ρομάνια τη στιγμή που η δημοσιογράφος δίνει το ρεπορτάζ ζωντανά στον αέρα.

Ο καθηγητής γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαζάχος, δήλωσε στη zougla.gr ότι πρόκειται για έναν απρόσμενο ισχυρό μετασεισμό, μεγέθους 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 10.00 το πρωί ώρα Ελλάδος στο ίδιο σημείο που έγινε ο μεγάλος σεισμός την Κυριακή, 20 Μαΐου 2012, στη Β. Ιταλία.

Ακούστε τη δήλωση του κ. Παπαζάχου:

Ο ομότιμος καθηγητής αντισεισμικής τεχνολογίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Παναγιώτης Καρύδης, αλλά και ο καθηγητής δυναμικής τεκτονικής εφαρμοσμένης γεωλογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας, μίλησαν στην εκπομπή του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου στο zougla radio για τον δεύτερο φονικό σεισμό -σε διάστημα λίγων ημερών- στη Βόρεια Ιταλία. Ο κ. Καρύδης ανέφερε ότι μαζί με τον κ. Λέκκα θα μεταβούν στη γειτονική χώρα για την παρακολούθηση του φαινομένου.

Ακούστε τη δήλωση του κ. Καρύδη και στη συνέχεια του κ. Λέκκα:

«Το χωριό Καβέτσο καταστράφηκε ολοσχερώς»

«To χωριό Καβέτσο καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς από τον σεισμό», λέει ο δήμαρχος, Στέφανο Ντραγκέττι.

«Είμαστε 6.700 κάτοικοι και σχεδόν όλα τα σπίτια έχουν υποστεί σοβαρότατες ζημιές», σημειώνει και προσθέτει: Το κράτος πρέπει να κάνει άμεσα αισθητή την παρουσία του και να στηθεί καταυλισμός. Το χωριό μας πρέπει να ξαναχτισθεί, και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την αποφασιστική βοήθεια του δημοσίου».

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, «όλοι οι κάτοικοι της Εμίλια Ρομάνια, μετά το σεισμό της 20ης Μαΐου, είχαν βάλει τα δυνατά τους για να ξαναρχίσουν να ανοίγουν βιομηχανίες και βιοτεχνίες. Τώρα, όμως, με το νέο αυτό πλήγμα, ο παραγωγικός ιστός της περιοχής, κινδυνεύει να πληγεί ανεπανόρθωτα».

Όλοι οι δήμαρχοι της περιοχής Εμίλια Ρομάνια περιμένουν τώρα νέα ενίσχυση από την κυβέρνηση της Ρώμης, η οποία έως τώρα, διαμέσου της Πολιτικής Προστασίας, έχει διαθέσει εκατό εκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση των ζημιών του πρώτου χτυπήματος του Εγκέλαδου, στις 20 Μαΐου.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει νέου νόμου, που μόλις εγκρίθηκε, οι ζημιές των φυσικών καταστροφών δε θα βαραίνουν στο εξής τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά θα πρέπει να καλύπτονται από ιδιωτικές ασφάλειες.

Σε ό,τι αφορά, όμως, την περίπτωση της Εμίλια Ρομάνια, η κυβέρνηση της Ρώμης αποφάσισε να κινηθεί βάσει της παλιάς νομοθεσίας, από τη στιγμή που οι κάτοικοι δεν είχαν τον χρόνο να επιλέξουν κανενός είδους ιδιωτική ασφάλιση.

Δείτε μερικές φωτογραφίες που ανέβασαν πολίτες στο Twitter από την πόλη Μιραντόλα και τις καταστροφές στον καθεδρικό ναό.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης