Ελάχιστοι ήταν εκείνοι που θυμήθηκαν την επέτειο της «πτώσης» του «τείχους της Ντροπής», όπως το αποκαλούσαν στον δυτικό κόσμο. Έχουν περάσει κιόλας 26 χρόνια από τότε, ωστόσο ανάλογα τείχη παραμένουν στη θέση τους και σε άλλα μέρη της Γης, ενώ στα σκαριά βρίσκονται εντολές για την ανέγερση νέων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Τείχος του Βερολίνου είναι ίσως το πιο γνωστό τείχος που υψώθηκε στην ιστορία της ανθρωπότητας. Η πτώση του, στις 9 Νοεμβρίου 1989, σηματοδότησε την επανένωση των δύο Γερμανιών και το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Η «Πράσινη Γραμμή» της Κύπρου

Χωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία από τα Κατεχόμενα. Έχει μήκος περισσότερα από 180 χλμ. και φρουρείται νυχθημερόν τόσο στην ελληνοκυπριακή όσο και στην τουρκοκυπριακή πλευρά.

Μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου η Λευκωσία είναι η μοναδική πρωτεύουσα στον κόσμο που είναι χωρισμένη στα δύο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ισπανικό «προπύργιο» στην Αφρική

Οι πόλεις Μελίγια και Θέουτα είναι οι ισπανικοί «θύλακες» στο Μαρόκο και γενικότερα στη Βόρεια Αφρική. Οι φράχτες που βρίσκονται εκεί διαθέτουν ορισμένα από τα πλέον υπερσύγχρονα συστήματα ασφαλείας στον κόσμο. Εξοπλισμένοι με αγκαθωτά σύρματα και υπέρυθρες κάμερες, έχουν ως στόχο να εμποδίσουν το πέρασμα Αφρικανών προσφύγων στην Ευρώπη.

Ο φράχτης του Όρμπαν

Η ουγγρική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν έχει κατασκευάσει έναν φράχτη στα σύνορα με τη Σερβία, ενώ ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η ανέγερση αντίστοιχου συρματοπλέγματος στα σύνορα με την Κροατία. Οι ευρωπαϊκές ενστάσεις είναι πολλές, ενώ η Βουδαπέστη θεωρεί ότι με αυτόν τον τρόπο θέτει υπό έλεγχο τις προσφυγικές ροές από τη «βαλκανική οδό».



Οι Άγιοι Τόποι χωρισμένοι στα δύο

Παντού στην Ιερουσαλήμ υπάρχουν ειδικά σημεία συνοριακού ελέγχου, απ’ όπου μπορεί κάποιος να περάσει από το Ισραήλ σε παλαιστινιακά εδάφη. Το αμφιλεγόμενο σύστημα οχύρωσης που έχει ανεγερθεί από την ισραηλινή κυβέρνηση δημιουργήθηκε με την πρόφαση να περιοριστεί η δράση ένοπλων εξτρεμιστικών ομάδων.

Η αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη της Κορέας

Θεωρούνται ως τα πλέον καλά φρουρούμενα σύνορα στον κόσμο: ένα εκατομμύριο νάρκες, ηλεκτροφόρα καλώδια και πύργοι ελέγχου χωρίζουν τη Νότια Κορέα από την (κομμουνιστική) Βόρεια Κορέα. Αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη μήκους 4 χλμ., που δημιουργήθηκε το 1953 με την υπογραφή της εκεχειρίας, αποβλέπει στη διασφάλιση των «ευαίσθητων ισορροπιών» στην περιοχή.

«Γραμμές ειρήνης» στη Β. Ιρλανδία

Υπάρχουν 48 γραμμές που χωρίζουν τις προτεσταντικές από τις καθολικές περιοχές στη Βόρεια Ιρλανδία. Στην πρωτεύουσα Μπέλφαστ τα άτυπα αυτά σύνορα αποτελούνται από φράχτη ύψους επτά μέτρων με ηλεκτροφόρα καλώδια. Σε ορισμένα μόνο σημεία είναι δυνατή η διέλευση πεζών και οχημάτων. Οι πύλες αυτές το βράδυ κλείνουν.

Φράχτης στην έρημο

Με μήκος σχεδόν 1.000 χλμ. ο τσιμεντένιος φράχτης «απλώνεται» στην έρημο στα σύνορα Σαουδικής Αραβίας – Υεμένης. Τμήματά του βρίσκονται ακόμα υπό κατασκευή. Το Ριάντ υποστηρίζει ότι η παρουσία του συγκεκριμένου διαχωριστικού είναι απαραίτητη, προκειμένου να μην εισέρχονται μέλη εξτρεμιστικών οργανώσεων από τη γειτονική Υεμένη.

Σαουδάραβες αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα αναφέρει ότι αυτές οι ομάδες θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν τάσεις αποσταθεροποίησης στο αραβικό βασίλειο. «Λεπτομέρεια», το γεγονός ότι η Σαουδική Αραβία συνεχίζει να παρεμβαίνει απροκάλυπτα στα εσωτερικά του φτωχότερου κράτους του Αραβικού Κόσμου…



Σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού

Στο αφιέρωμα της «DW» για τα τείχη, παραλείπεται ο φράχτης, μήκους 2.000 και πλέον μιλίων, στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό.

Το διπλό τείχος έγινε για να αποτρέψει τους λαθρέμπορους ναρκωτικών (όπως αναφέρει η επίσημη δικαιολογία) αλλά και για να εμποδίσει την είσοδο μεταναστών σε αμερικανικό έδαφος. Το τείχος ανεγέρθηκε τόσο με τη βοήθεια της αμερικανικής εθνοφρουράς όσο και ιδιωτών εργολάβων.

Πληροφορίες από Deutsche Welle
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης, Μάριος Βελέντζας

Πατήστε εδώ για να δείτε το οδοιπορικό του zougla.gr στο τείχος της Παλαιστίνης…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης