Ξεκάθαρος εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός της Ρωσίας όσον αφορά στο εδαφικό καθεστώς στις Κουρίλες νήσους, υπογραμμίζοντας ότι το συγκεκριμένο νησιωτικό σύμπλεγμα ανήκει διοικητικά και ιστορικά στη χώρα του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μιλώντας από το νησί Κουνασίρ, όπου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη, ο Dmitry Medvedev τόνισε ότι η Μόσχα δεν είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε καμία συζήτηση με το Τόκιο για το εδαφικό καθεστώς των τεσσάρων νησιών. «Η Ρωσία δεν πρόκειται να παραχωρήσει ούτε μια ίντσα γης. Ακόμα και η παραμικρή συναίνεση μπορεί να δημιουργήσει σύγχυση και απογοήτευση στο έθνος», σημείωσε.

Στη διάρκεια παραμονής του στο Κουνασίρ είχε συνάντηση με τον κυβερνήτη της Σαχαλίνης (στην οποία ανήκουν διοικητικά τα Κουνασίρ, Ετορόφου, Χαμπομάι και Σικοτάν) ενώ επισκέφτηκε και τις εγκαταστάσεις του λιμανιού καθώς και τους χώρους νοσοκομείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας σκόπευε αρχικά να ταξιδέψει στο νησί Ετορόφου, ωστόσο λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών υπήρξε αλλαγή της τελευταίας στιγμής.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Μάρτιο, ο Vladimir Putin είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει παραχώρηση των νήσων Χαμπομάι και Σικοτάν στην Ιαπωνία, αρκεί να μην τεθεί ποτέ ξανά θέμα εδαφικής ακεραιότητας των υπολοίπων Κουρίλων νήσων.

Διαβάστε επίσης:
Στις Κουρίλες ο πρωθυπουργός Μεντβέντεφ, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 3 Ιουλίου 2012, 11:12
Βάζει «νερό στο κρασί του» για διαφιλονικούμενα νησιά με την Ιαπωνία, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 3 Μαρτίου 2012, 03:21

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης