Του Κώστα Μπετινάκη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δεύτερη τραγωδία μέσα σε λίγους μήνες με αεροσκάφος των μαλαισιανών αερογραμμών συγκλονίζει τον κόσμο. Αυτή τη φορά όμως παρακολουθούμε μια συντονισμένη προσπάθεια μονομερούς, ψυχροπολεμικού τύπου, πολιτικής εκμετάλλευσης του γεγονότος, που θυμίζει άλλες εποχές.

«Αποκαλύψεις από τα κοινωνικά δίκτυα και κοινός νους» αποτελούν την απόδειξη ότι οι ρωσόφωνοι αντάρτες κατέρριψαν το μαλαισιανό επιβατικό αεροσκάφος, όπως είπε στην ενημέρωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ της Δευτέρας η βοηθός εκπρόσωπος Μαρί Χαρφ.

Στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αποφασίζουν για νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, χωρίς ακόμη να έχει αποδειχθεί ποιος είναι ο υπαίτιος για την αεροπορική τραγωδία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο τίτλος του CNN «Πιέζεται η Ρωσία» είναι χαρακτηριστικός του κλίματος που επικρατεί.

Στην αντεπίθεση οι Ρώσοι

Ο αντιστράτηγος Andrey Kartopolov (αριστερά) and και ο αρχηγός της αεροπορίας Igor Makushev (δεξιά) στη συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα στις 21 Ιουλίου

Ωστόσο, η Ρωσία είναι η μόνη χώρα ως τώρα που έχει δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία, τα οποία όμως αγνοούνται (γιατί άραγε;) από τα δυτικά Μέσα.

Στοιχεία για την τραγωδία με το μαλαισιανό Boeing έδωσε στις 21 Ιουλίου στη δημοσιότητα το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας, παρουσιάζοντας δορυφορικές εικόνες με τις θέσεις αλλά και τη μετακίνηση των ουκρανικών Buk στην περιοχή πριν και μετά τη συντριβή του μοιραίου αεροσκάφους.

Ο επικεφαλής της Διοίκησης Επιχειρήσεων του ρωσικού Γενικού Επιτελείου Στρατού, αντιστράτηγος Αντρέι Καρταπόλοφ έδωσε στη δημοσιότητα δορυφορικές εικόνες όπου διακρίνονται οι θέσεις των ουκρανικών πυραυλικών συστημάτων από τις 14 μέχρι τις 18 Ιουλίου.

Η πρώτη εικόνα δείχνει τα αντιαεροπορικά συστήματα «Buk» σε περιοχή που βρίσκεται 8 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Λουγκάνσκ. Στη φωτογραφία διακρίνεται και η αυτοκινούμενη μονάδα, ενώ άλλη φωτογραφία δείχνει τους σταθμούς ραντάρ κοντά στο Ντονέτσκ.

Στην εικόνα -εξήγησε ο Καρταπόλοφ- καταγράφεται η τοποθεσία όπου βρίσκονται τα συστήματα αεράμυνας στην περιοχή του Ντονέτσκ. «Είναι σαφώς ορατή η αυτοκινούµενη µονάδα εκτόξευσης και περίπου 60 μονάδες στρατιωτικού και ειδικού εξοπλισμού» επισήμανε ο Ρώσος αξιωματούχος. Σύμφωνα με τον ίδιο, φωτογραφίες ελήφθησαν από την εν λόγω περιοχή και στις 17 Ιουλίου, κατά την ημέρα της συντριβής του Boeing.

«Παρακαλώ, σημειώστε ότι λείπει ο εκτοξευτής. Η φωτογραφία δείχνει ότι το πρωί της ίδιας ημέρας κοντά στο χωριό Ζαρόσενσκογε, που βρίσκεται 50 χιλιόμετρα ανατολικά από το Ντονέτσκ και 8 χιλιόμετρα νότια του Σαχτιόρσκ, έχει ανιχνευθεί το σύστημα Buk». Σημείωσε επίσης πως το ερώτημα είναι γιατί το σύστημα βρισκόταν κοντά στην περιοχή που ελέγχεται από τους αυτονομιστές, λίγο πριν από την τραγωδία (οι αυτονομιστές δεν διαθέτουν αεροσκάφη). «Φωτογραφίες από την περιοχή αυτή στις 18 Ιουλίου αποδεικνύουν ότι το σύστημα μετακινήθηκε από την προηγούμενη θέση του» κατέληξε ο Καρταπόλοφ.

Ακόμη ένα στοιχείο για το οποίο δεν έχει δοθεί κάποια εξήγηση είναι η καταγραφή πτήσης ουκρανικού μαχητικού Sukhoi 25 σε μικρή απόσταση από το μαλαισιανό Boeing.

Οι Ρώσοι, επίσης, έχουν θέσει δέκα ερωτήματα σε Ουάσιγκτον και Κίεβο:

1. Γιατί η πτήση ΜΗ17 εγκατέλειψε το διεθνές αεροδιάδρομο;
2. Η πτήση ΜΗ17 άλλαξε πορεία λόγω λάθους πλοήγησης ή κατόπιν οδηγιών από τους Ουκρανούς αρμόδιους του πύργου ελέγχου του Ντνέπροπετροφσκ;
3. Γιατί οι Ουκρανοί είχαν μεταφέρει μεγάλα αντιαεροπορικά συστήματα Buk-M1 SAM στην περιοχή, ενώ είναι γνωστό ότι οι αυτονομιστές δεν διαθέτουν αεροπορικές δυνάμεις;
4. Γιατί τα αντιαεροπορικά συστήματα Buk μεταφέρθηκαν στην περιοχή λίγο πριν από την τραγωδία;
5. Γιατί την ημέρα της τραγωδίας το Κίεβο εντατικοποίησε τη δραστηριότητα των ραντάρ Kupol-M1 9S18; Εννέα ραντάρ λειτουργούσαν στις 17 Ιουλίου.



6
. Για ποιον λόγο το ουκρανικό μαχητικό πλησιάζει το Boeing σε απόσταση τριών χιλιομέτρων, σε αεροδιάδρομο που χρησιμοποιείται αποκλειστικά από την πολιτική αεροπορία; (Τα Su-25 διαθέτουν πυραύλους αέρος-αέρος ικανά να πλήξουν στόχους σε απόσταση 12 χιλιομέτρων.) 
7. Γιατί ένα στρατιωτικό αεροσκάφος πετούσε τόσο κοντά σε πολιτικό, έχοντας μειώσει την ταχύτητά του στα 200 χιλιόμετρα την ώρα;
8. Γιατί, όσον αφορά το βίντεο που κυκλοφόρησε στα δυτικά Μέσα και δείχνει ένα όχημα να μεταφέρει πυραυλικό σύστημα Buk, μεταδόθηκε ότι το όχημα είχε κατεύθυνση από την Ουκρανία στη Ρωσία, ενώ η περιοχή όπου ελήφθη το βίντεο ήταν αμιγώς έδαφος που ελέγχεται από δυνάμεις του Κιέβου στην πόλη Κρασνοαρμέισκ από τις 11 Μαΐου;
9. Πού βρίσκεται αυτή τη στιγμή το όχημα αυτό; Και πού οι δύο πύραυλοι οι οποίοι φαίνεται ότι λείπουν, και πότε ακριβώς εκτοξεύθηκαν;
10
. Γιατί οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν έχουν αποκαλύψει ακόμα τα στοιχεία που λένε ότι διαθέτει η αντικατασκοπεία τους και καταλήγουν στο σενάριο ότι η πτήση MH17 καταρρίφθηκε από τους αυτονομιστές;

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης