Σε συμφωνία με τους Ρωσόφωνους αυτονομιστές κατέληξαν οι εμπειρογνώμονες, ώστε να παραλάβουν τα αντικείμενα που συλλέχθηκαν από τον τόπο της τραγωδίας και κατά πάσα πιθανότητα είναι τα μαύρα κουτιά του μοιραίου Boeing.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Αλεξάντρ Μποροντάι, πρωτοπαλίκαρο των αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία (Δημοκρατία του Ντονέτσκ), ανακοίνωσε πως είναι έτοιμος να τα παραδώσει στους διεθνείς εμπειρογνώμονες, που έχουν αναλάβει να προσδιορίσουν τις αιτίες της συντριβής, εξηγώντας πως οι αντάρτες «δεν έχουν ειδικούς για να τα αναλύσουν» και δεν εμπιστεύονται τους Oυκρανούς επιστήμονες.

Επίσης, ένας άλλος αξιωματούχος των ανταρτών, ο Σεργκέι Καβταράντζε, είπε πως πιστεύει ότι πρόκειται για δύο από τα υποτιθέμενα μαύρα κουτιά.

Πάντως, εκπρόσωπος του ουκρανικού Συμβουλίου Ασφαλείας δήλωσε πως οι φιλορώσοι αντάρτες θα κάνουν ό,τι μπορούν για να αποκρύψουν στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν ότι ρωσικοί πύραυλοι κατέρριψαν το αεροπλάνο των μαλαισιανών αερογραμμών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυθεντική η συνομιλία»

Λίγες ημέρες μετά την κυκλοφορία ηχητικού αποσπάσματος ανάμεσα σε φιλορώσους κατά το οποίο ισχυρίζονται ότι κατέρριψαν το μοιραίο αεροσκάφος των μαλαισιανών αερογραμμών, Αμερικανοί ειδικοί επιβεβαίωσαν την αυθεντικότητά του.

«Τα ηχητικά δεδομένα που δόθηκαν στον Τύπο από την ουκρανική υπηρεσία ασφαλείας εξετάστηκαν από τους αναλυτές της κοινότητας πληροφοριών οι οποίοι επιβεβαίωσαν ότι πρόκειται για αυθεντικές συνομιλίες ανάμεσα σε γνωστούς αυτονομιστές ηγέτες», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η πρεσβεία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η κύρια θέση, βασισμένη σε πολλά στοιχεία, είναι πως «η πτήση MH17 καταρρίφθηκε πιθανόν από έναν πύραυλο εδάφους- αέρος SA -11 (Bouk), ο οποίος εκτοξεύθηκε από περιοχή που ελέγχεται από αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία».

Οι ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας (SBU) είχαν δημοσιοποιήσει το βράδυ της Πέμπτης την υποκλοπή εκείνου που παρουσίασαν ως συνομιλία μεταξύ δύο ηγετών των ανταρτών μετά την εξέταση του τόπου της συντριβής:

– «Οι φρουροί του σημείου ελέγχου Τσερνουκίνε κατέρριψαν το αεροπλάνο. Διαλύθηκε στον αέρα», λέει ο ένας από αυτούς, ο Μέιτζορ [ταγματάρχης].
– «Λοιπόν», ρωτά ο άλλος, ο «Γκρεκ».
– «Είναι ένα πολιτικό αεροπλάνο 100%» (…)
– «Υπήρχαν όπλα;»
– «Όχι, τίποτα, μόνο πολιτικές υποθέσεις».
– «Έγγραφα;»

Της καταγραφής προηγείται μία συνομιλία ανάμεσα στον ηγέτη των ανταρτών, Ίγκορ Μπέζλερ, έναν ρώσο πολίτη που μιλάει με τον συνταγματάρχη των ρωσικών στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών Βασίλι Γκέρανιν, τον προϊστάμενο αξιωματικό του, σύμφωνα με το Κίεβο.

– «Μόλις καταρρίψαμε ένα αεροπλάνο (…). Πήγαμε να ψάξουμε και να τραβήξουμε μια φωτογραφία», λέει ο Μπέζλερ.

Παρουσιάζοντας τα στοιχεία αυτά, ο επικεφαλής των ουκρανικών υπηρεσιών ασφαλείας Βαλεντίν Ναλιβαϊτσένκο είχε δηλώσει πως πρόκειται για συνομιλίες αξιωματικών της GRU (της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών) που υποκλάπηκαν και καταγράφηκαν σύμφωνα με το νόμο.

ΗΠΑ: Από τη Ρωσία οι πύραυλοι που έριξαν το αεροσκάφος

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι δήλωσε πως είναι «σαφές» ότι το σύστημα πυραύλων που χρησιμοποιήθηκε για να καταρριφθεί το μαλαισιανό αεροπλάνο στην ανατολική Ουκρανία είχε έρθει από τη Ρωσία. Κατήγγειλε επίσης ως “γκροτέσκα” την κατάσταση στο σημείο της συντριβής του αεροπλάνου.

«Είναι αρκετά σαφές πως πρόκειται για ένα σύστημα το οποίο μεταφέρθηκε από τη Ρωσία και παραδόθηκε στα χέρια των αυτονομιστών» που τάσσονται υπέρ της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσε ο Κέρι σε μία συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN. «Γνωρίζουμε αξιόπιστα πως οι Ουκρανοί δεν διέθεταν ένα τέτοιο σύστημα (συστοιχιών πυραύλων) στην περιοχή εκείνη τη στιγμή. Ως εκ τούτου το δάχτυλο δείχνει σαφώς προς τους αυτονομιστές», συνέχισε.

Φορτώνουν πτώματα στα τρένα

Εν τω μεταξύ ακόμη 27 πτώματα βρέθηκαν την Κυριακή, μαζί με διαμελισμένα μέλη, στο σημείο όπου κατέπεσε ένα μαλαισιανό αεροσκάφος, δήλωσε ο ουκρανός αναπληρωτής πρωθυπουργός Βολοντίμιρ Γκρόισμαν.

Παράλληλα υποστήριξε πως οι σοροί 192 από τους 298 ανθρώπους που σκοτώθηκαν όταν το αεροσκάφος συνετρίβη στην ανατολική Ουκρανία την Πέμπτη έχουν τοποθετηθεί σε ψυχόμενα βαγόνια τρένου, προτού σταλούν στις πατρίδες τους για ταφή.

Εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ δήλωσε ότι οι παρατηρητές του Οργανισμού συνοδεύτηκαν στο σταθμό της πόλης Τορέζ σε απόσταση 15 χλμ. από το σημείο της συντριβής. Στην πόλη, επισκέφθηκαν ένα σιδηροδρομικό σταθμό, όπου υπάρχουν 3 με 4 ψυγεία – βαγόνια που χρησιμοποιούνται για τη διαφύλαξη και συντήρηση των σορών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης