Η Ισπανία βγήκε επισήμως από το πρόγραμμα αρωγής των τραπεζών το οποίο της είχε παράσχει την άνοιξη του 2012 η ευρωζώνη, ανακοίνωσε την Τρίτη ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας χαιρετίζοντας μια «εντυπωσιακή επιτυχία».

«Το σχέδιο αρωγής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για την Ισπανία τερματίζεται σήμερα με επιτυχία. Από την έναρξή του […], ο ESM κατέβαλε 41,3 δισ. ευρώ στην ισπανική κυβέρνηση για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα της. Η Ισπανία δεν θα ζητήσει πρόγραμμα πρόσθετης αρωγής», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη Μαδρίτη είχε χορηγηθεί από την ευρωζώνη γραμμή πιστώσεων ύψους 100 δισ. ευρώ για να βοηθηθούν οι τράπεζές της που βρίσκονταν σε κρίση. Τελικά δεν χρειάστηκε παρά περίπου 41 δισ. ευρώ.

«Μπορούσαμε να ζητήσουμε μέχρι σήμερα το υπόλοιπο των 100 δισ. ευρώ», δήλωσε ο ισπανός υπουργός Οικονομικών, ο οποίος υπολόγιζε σε έξοδο από το πρόγραμμα τον Ιανουάριο.

Είναι «μια εντυπωσιακή επιτυχία», σχολίασε ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του ευρωμηχανισμού διάσωσης ESM. Η αρωγή που παρασχέθηκε από την Ευρωζώνη συνέβαλε «στην ανακεφαλαιοποίηση και την αναδιάρθρωση των ισπανικών τραπεζών που αντιμετώπιζαν προβλήματα και βρίσκονται σήμερα πάνω σε σταθερές βάσεις», πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Παρά τις μελλοντικές προκλήσεις, είμαι πεπεισμένος πως η στήριξη από την Ευρωζώνη, σε συνδυασμό με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, θα επιτρέψει στην ισπανική οικονομία να δημιουργήσει ουσιαστική και σταθερή ανάπτυξη», συνέχισε ο Ρέγκλινγκ χαιρετίζοντας «τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες των ισπανικών αρχών και την ικανότητα του πληθυσμού να αποδεχθεί προσωρινές δυσκολίες για το καλό μιας βιώσιμης ανάπτυξης».

Ο ESM θα συνεχίσει να εργάζεται μαζί με την ισπανική κυβέρνηση για να εξασφαλίσει την πλήρη αποπληρωμή του χρέους εντός των προθεσμιών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης