Πέπλο μυστηρίου καλύπτει την ταυτότητα του τρίτου προσώπου που οδηγούσε το Citroen κατά τη διάρκεια της δολοφονικής επίθεσης στο «Charlie Helbdo». Ο 18χρονος Hamid Mourad έχει ένα ακλόνητο άλλοθι. Την ώρα της αιματηρής επιχείρησης βρισκόταν στο σχολείο με τους συμμαθητές του, παρακολουθώντας μάθημα Ιστορίας.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες των ανακριτικών αρχών που ερευνούν την υπόθεση, στον μαθητή της Γ’ Λυκείου στην πόλη Charleville-Mezieres της βορειοανατολικής Γαλλίας, που κινδυνεύει με βαρύτατες κατηγορίες, δεν έχει απαγγελθεί ακόμα καμία κατηγορία. Ο ίδιος ο Hamid, βλέποντας το όνομά του να κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο, έσπευσε να παρουσιαστεί οικειοθελώς στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του δηλώνοντας στους αιφνιδιασμένους αστυνομικούς την ταυτότητά του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν έχω καμία σχέση με το συμβάν στο “Charlie Helbdo” δήλωσε στον διευθυντή της αστυνομίας προβάλλοντας το ακαταμάχητο άλλοθι του, το οποίο επιβεβαιώνουν και οι συμμαθητές του, ότι δηλαδή κατά τη διάρκεια της επίθεσης ήταν κανονικά μαζί τους στο μάθημα.

Ένα κοινωνικό παιδί

Ο Hamid, που ζει με τους γονείς του στη γειτονιά της περιφέρειας Ronde Couture, παρακολουθεί μαθήματα στο τελευταίο έτος του Επιστημονικού Λυκείου «Monge de Charville» και είναι κουνιάδος του ενός από του δύο αδελφούς τρομοκράτες. Αυτός είναι μάλλον και η σημαντικότερη αιτία που το όνομά του συμπεριελήφθη αρχικά από τις ανακριτικές αρχές στη λίστα των δραστών. Ο Mourad παρ’ όλα αυτά τέθηκε σε καθεστώς περιορισμού από την πρώτη στιγμή όπως και πολλοί συγγενείς των αδελφών Said και Sherif Κuachι.

«Ήταν πολύ δύσπιστος και φοβισμένος» δηλώνει ένας από τους στενούς συγγενείς του. «Πήγε μόνος του στην αστυνομία  του Charleville- Mezieres για να ξεκαθαρίσει τα πράγματα» αναφέρει, προσθέτοντας ότι «είναι ένα κοινωνικό παιδί το οποίο δεν έχει καμία σχέση με την τρομοκρατία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο Mourad έμεινε όλη την ημέρα στο λύκειο» δήλωσε ένας συμμαθητής του στους δημοσιογράφους.

«Είναι ένα πολύ καλό παιδί και δεν καταλαβαίνουμε γιατί τον κυνηγάει η αστυνομία. Είναι ευγενικός και δεν έχει καμία σχέση με τους φονταμενταλιστές. Είναι μουσουλμάνος αλλά ειρηνικός και ήσυχος. Μπήκαμε μαζί του στο λεωφορείο για να πάμε στο σχολείο μας» δηλώνουν εν χορώ άλλοι συμμαθητές του.

Οι γονείς του 18χρονου χαρακτηρίζουν τους εαυτούς τους φανατικούς μουσουλμάνους υπό την έννοια του θρησκεύματος, ήσυχους όμως και φιλειρηνικούς στην καθημερινότητά τους, προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι «ο υιος τους είναι ένα ευγενικό παιδί που ξέρει να σέβεται και δεν θα μπορούσε ποτέ να κάνει μία τέτοια πράξη».

Οι αρχές επιμένουν

Ο Γάλλος υπουργός εσωτερικών επιμένει ότι στη σφαγή του «Charlie Hebdo» υπήρχε και ένα μικρότερο σε ηλικία άτομο, το οποίο συνόδευε τους δύο εκτελεστές, οδηγώντας το αυτοκίνητο. Σύμφωνα μάλιστα με τους αυτόπτες μάρτυρες του επεισοδίου ο «μικρός» είχε και έναν επιπρόσθετο ρόλο κατά τη διάρκεια της επιχείρησης να αναγνωρίζει τα πρόσωπα.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης