Σε συντονισμένες ενέργειες που δεν θα επιτρέπουν στη Β. Κορέα να περιφρονεί τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. κάλεσε την Παρασκευή τη διεθνή κοινότητα η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των Η.Π.Α..

Η Victoria Nuland εξήγησε πως πρέπει να υπάρχει μια κοινή γραμμή, έτσι ώστε οι συνέπειες για μια χώρα που παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο να είναι οδυνηρές και να την επηρεάζουν άμεσα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πρέπει να είμαστε σταθεροί. Όταν λέμε ότι υπάρχουν συνέπειες, πρέπει να υπάρχουν συνέπειες. Οι πρόσφατες κυρώσεις που επέβαλε ο Ο.Η.Ε. είχαν άμεσο στόχο τους ανθρώπους στη Β. Κορέα, οι οποίοι οδηγούν τη χώρα στη λάθος κατεύθυνση», εξήγησε.

«Οι κυρώσεις έχουν αυξηθεί σε πρωτοφανές επίπεδο προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι “κακές επιλογές” της Β. Κορέας, που είχαν πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη της Κίνας. Οι ενέργειες αυτές δεν βοηθούν στο να βελτιωθούν οι συνθήκες για τον λαό και να σταματήσει η απομόνωση της χώρας. Το μόνο που θα γίνει είναι να αυξηθούν οι εντάσεις, γεγονός που είναι εξαιρετικά λυπηρό», σημείωσε.

Μετά την επιβολή ενός νέου γύρου οικονομικών κυρώσεων από το Συμβούλιο Ασφαλείας, η Πιονγκγιάνγκ απείλησε να πλήξει με πυρηνικά τις Η.Π.Α., με την Ουάσινγκτον να απαντά πως μια τέτοια ενέργεια θα σήμαινε με αυτοκτονία. Στη συνέχεια η Β. Κορέα ανακοίνωσε πως ανακαλεί όλες τις συμφωνίες μη επίθεσης με τη Ν. Κορέα, διακόπτοντας παράλληλα και την «κόκκινη» γραμμή που υπήρχε για την αποφυγή άσκοπων εντάσεων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια ευρείας κλίμακας πολεμική σύρραξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης