Ο αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Άιρες, Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο είναι ο νέος Πάπας που εξελέγη με… συνοπτικές διαδικασίες το βράδυ της Τετάρτης, κατά την τρίτη ψηφοφορία του κονκλαβίου.

Ποιος είναι όμως ο 266ος Πάπας;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο 76χρονος Φραγκίσκος είναι συντηρητικός, έχει ταχθεί κατά του γάμου των ομοφυλόφιλων, των αμβλώσεων και της ευθανασίας. Πρόκειται για Ιησουίτη και τον πρώτο μη Ευρωπαίο Ποντίφικα στην νεότερη ιστορία της Καθολικής Εκκλησίας.

Είχε στρέψει τα «φώτα» πάνω του το έτος 2001, όταν και μετέβη σε νοσοκομείο όπου φίλησε τα πόδια 12 οροθετικών ανθρώπων. Στο ενεργητικό του διαθέτει πλήθος φιλανθρωπιών και μεγάλο κοινωνικό έργο ενώ έχει εκφράσει επιφυλάξεις σχετικά με το ζήτημα της ελεύθερης αγοράς. Κατά καιρούς έχει ταχθεί κατά των πολιτικών λιτότητας που συνοδεύτηκαν από την παρουσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε παγκόσμιο επίπεδο.

Γεννημένος το 1936 από Ιταλούς γονείς, μετανάστες στην Αργεντινή και έκανε σπουδές στη Γερμανία.Ο ίδιος διάλεξε να ακολουθήσει έναν λιτό τρόπο ζωής, που έχει «μεταφραστεί» ως σύμπνοια και συμπόνια προς τους φτωχούς Αργεντινούς. Ο Φραγκίσκος ζει σε ένα λιτό διαμέρισμα του Μπουένος Άιρες και προτιμά να χρησιμοποιεί τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς παρά λιμουζίνες με σοφέρ. Αγαπά τη μαγειρική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ζήτησε από όσους Αργεντινούς ήθελαν να ταξιδέψουν στη Ρώμη με αφορμή τη σύγκλιση του κονκλαβίου να μην το πράξουν, αλλά αντιθέτως να προσφέρουν το αντίτιμο των εισιτηρίων και της διαμονής στους φτωχούς.

Ως νεαρός ιερωμένος είχε δεχθεί πυρά διότι δεν τάχθηκε δημόσια κατά της στρατιωτικής δικτατορίας στην Αργεντινή (1976-1983). Μάλιστα, το 2005, ένας δικηγόρος τον μήνυσε , κατηγορώντας τον ότι συνωμότησε με την χούντα, το 1976, για την απαγωγή δύο Ιησουιτών ιερέων, οι οποίοι είχαν ταχθεί υπέρ της ανατροπής της δικτατορίας. Ο Μπεργκόλιο αρνήθηκε την κατηγορία, ωστόσο η δίκη δεν έγινε ποτέ.

Σε ομιλία του, το 2012 κατηγόρησε υψηλά ισταμένους της Εκκλησίας επειδή, όπως είπε, «πολλοί έχουν ξεχάσει ότι ο Ιησούς Χριστός έπλενε λεπρούς και συνέτρωγε με πόρνες».

Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου

Διαβάστε επίσης:

Φραγκίσκος ο 1ος νέος Πάπας της Ρώμης, Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2013

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης