Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός στην Ιταλία, καθώς δύο ισχυρές σεισμικές δονήσεις στο κεντρικό τμήμα της χώρας ξύπνησαν τον εφιάλτη της 24ης Αυγούστου, βγάζοντας στους δρόμους τους κατοίκους και προκαλώντας ζημιές σε σπίτια και εκκλησίες. Εικόνες από την κρατική τηλεόραση δείχνουν μέλη των σωστικών συνεργείων να ψάχνουν σε χαλάσματα, την ώρα που πολίτες -τυλιγμένοι με κουβέρτες- διανυκτερεύουν μακριά από τα σπίτια τους, σε ανοικτούς χώρους ή μέσα σε αυτοκίνητα. Την ίδια στιγμή κατολισθήσεις σημειώθηκαν σε διάφορα τμήματα του τοπικού δικτύου, με βράχους να πέφτουν στο οδόστρωμα. Όπως αναφέρει η La Repubblica, ένας ηλικιωμένος άνδρας έχασε τη ζωή του από ανακοπή καρδιάς στο Τολεντίνο. Τουλάχιστον οκτώ άτομα τραυματίστηκαν στην κωμόπολη Φαμπριάνο και δύο κάτοικοι στο χωριό Βίσο από τον πρώτο σεισμό, χωρίς η κατάσταση της υγείας τους να είναι κρίσιμη.

Οι σεισμολόγοι υποστηρίζουν ότι πρόκειται για «δίδυμο» σεισμό με εκείνον που σημειώθηκε τον Αύγουστο στην ίδια περιοχή, προκαλώντας τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπωνΜετά τον ισχυρό σεισμό στην περιοχή μεταξύ Ματσεράτα και Περούτζια, μεγέθους 5,4 της κλίμακας Ρίχτερ (που σημειώθηκε στις 20.10 το βράδυ της Τετάρτης, 7 χλμ. νότια από το Βίσο) ακολούθησε νέα ισχυρότερη δόνηση, μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, στις 22.18, 24 χλμ. από το χωριό Αμάτριτσε και με εστιακό βάθος μόλις 8 χλμ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η νέα αυτή ισχυρή σεισμική δόνηση σπέρνει εκ νέου τον πανικό στη γειτονική χώρα, τρεις μήνες μετά τον σεισμό που σχεδόν «αφάνισε» το Αμάτριτσε και στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 300 ανθρώπους.

              ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΝΕΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ

Δήμαρχοι, πάντως, πόλεων και οικισμών της περιοχής ανέφεραν ότι υπάρχουν ζημιές σε κτήρια, επισημαίνοντας ότι καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να διαπιστώσουν αν υπάρχουν εγκλωβισμένοι άνθρωποι σε χαλάσματα. Σε μια τελευταία εξέλιξη, ο δήμαρχος του οικισμού Ουσίτα -εμφανώς σοκαρισμένος- δήλωσε σε δημοσιογράφους: «Tο χωριό μας τελείωσε».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο δεύτερος σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός από την Τεργέστη και τη Φλωρεντία έως τη Νάπολι. Κάτοικοι στη Ρώμη ανέφεραν ότι ολόκληρη η πόλη ταρακουνήθηκε. Ακολούθησαν δεκάδες σεισμικές δονήσεις.

«Δίδυμος» σεισμός

Οι σεισμολόγοι υποστηρίζουν ότι πρόκειται για «δίδυμο» σεισμό, παρόμοιο με εκείνον που σημειώθηκε τον Αύγουστο στην ίδια περιοχή, προκαλώντας τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων.

Η εξέλιξη αυτή αποτυπώνει με τον πλέον γλαφυρό τρόπο το πόσο προσεκτικοί πρέπει να είναι οι επιστήμονες με τους σεισμούς, ειδικά στη χώρα μας όπου ορισμένοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί, επισημαίνοντας ότι αρκούν μόλις 48 ώρες για να εκλείψει ο κίνδυνος. Στην περίπτωση της Ιταλίας, ο «δίδυμος» σεισμός σημειώθηκε μετά από δύο και πλέον μήνες.

Ειδικότερα, ο σεισμολόγος του ιταλικού Εθνικού Κέντρου Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας (Ingv) Αλεσάντρο Αμάτο εκτίμησε ότι ο δεύτερος σεισμός συνδέεται με τη δόνηση της 24ης Αυγούστου, επισημαίνοντας ότι «η δόνηση εντοπίζεται στην ήδη ενεργή ζώνη και πιθανώς πρόκειται για ενεργοποίηση νέου ρήγματος».

Τα επίκεντρα των σεισμικών δονήσεων:
Το επίκεντρο του δεύτερου σεισμού

Το επίκεντρο του πρώτου σεισμού

Έτσι κατέγραψε τον σεισμό της Ιταλίας ο σεισμογράφος του Πανεπιστημίου Πατρών στη Σεργούλα

Δείτε φωτογραφίες από τις πληγείσες περιοχές

Εικόνες πανικού – Ζημιές σε σπίτια και δρόμους

Στις πληγείσες ζώνες της επαρχίας Ματσεράτα -όπου διεκόπη η ηλεκτροδότηση μετά τον δεύτερο σεισμό- έχουν σημειωθεί καταρρεύσεις χωρίς να είναι σαφής η έκτασή τους. Ομάδες διάσωσης έχουν αναχωρήσει για τις πιο απομακρυσμένες περιοχές της επαρχίας, όπου έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση.

Τα σχολεία στις πόλεις Περούτζια, Τέρνι και Σπολέτο θα μείνουν κλειστά την Πέμπτη, με απόφαση της Τοπικής ΑυτοδιοίκησηςΣτο επίκεντρο βρίσκονται τα χωριά Καστελσαντάντζελο με 318 μόνιμους κατοίκους, Βίσο (1.200 κάτοικοι) και Ούσιτα (441), όλα στην επαρχία της Ματσεράτα καθώς και το Πρέτσι στην επαρχία της Περούτζια. Στο Βίσο επικράτησαν σκηνές πανικού με τους κατοίκους να εγκαταλείπουν έντρομοι τα σπίτια τους. Οι ιταλικές Αρχές ανακοίνωσαν ότι καταγράφεται πρόβλημα, χωρίς να προσδιορίσουν την ακριβή φύση του, στην Περιφερειακή Οδό Σαλάρια, που συνδέει τη Ρώμη με τη Μάρκε.

Όπως ανέφερε το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa, στις περιοχές Καστελσαντάντζελο σουλ Νέρα, Βίσο, Ούσιτα και Πρέτσι, σημειώθηκαν διακοπές ρεύματος, ενώ δεκάδες ήταν οι κλήσεις στην Πυροσβεστική Υπηρεσία. Κάποιες καταρρεύσεις σημειώθηκαν σε εκκλησία κοντά στην πόλη Νόρτσια, της περιφέρειας Μάρκε. Τα σχολεία στις πόλεις Περούτζια, Τέρνι και Σπολέτο θα μείνουν κλειστά την Πέμπτη, με απόφαση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Περιορισμένες υλικές ζημιές σημειώθηκαν στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ρώμης, το οποίο και εκκενώθηκε για περαιτέρω ελέγχους. Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, οι έλεγχοι της Πολιτικής Προστασίας θα συνεχιστούν όλη τη νύχτα, κυρίως σε απομονωμένες περιοχές, κοντά στα χωριά Βίσο και Kαστελσαντάντζελο Σουλ Νέρα.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι ενημερώνεται διαρκώς για την κατάσταση από τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας Φαμπρίτσιο Κούρτσο. Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο κ. Ρέντσι έγραψε: «Επιθυμώ να ευχαριστήσω όσους εργάζονται κάτω από τη βροχή στις περιοχές που χτύπησε ο σεισμός. Όλη η Ιταλία αγκαλιάζει σφιχτά τους κατοίκους που επλήγησαν και πάλι».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης