Σε μία σαφή στροφή της τουρκικής πολιτικής, τρία τουρκικά μαχητικά F-16 απογειώθηκαν χτες, από την αεροπορική βάση στο Ντιγιάρμπακίρ και έπληξαν με κατευθυνόμενους πυραύλους δύο σημαντικές βάσεις τζιχαντιστών του Ισλαμικού Χαλιφάτου, μέσα σε συριακό έδαφος .

Η είδηση επιβεβαιώθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού της Τουρκίας. Η επιχείρηση –που κράτησε 13 λεπτά- πήρε την επωνυμία του Yalçın Nane, του πρώτου Τούρκου στρατιωτικού που σκοτώθηκε στη διάρκεια της πρώτης εμπλοκής σε μάχη ανάμεσα στον τουρκικό στρατό και τους τζιχαντιστές, στην πόλη Κιλίς, κοντά στα τουρκο-συριακά σύνορα, στις 23 Ιουλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι στόχοι που εβλήθησαν από τα τουρκικά μαχητικά βρίσκονταν κοντά στο συριακό χωριό Χαβάρ, κοντά στην τουρκική μεθοριακή πόλη Κιλίς., σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Doğan News».
Το τηλεοπτικό δίκτυο CNNTürk, μετέδωσε πως τα τουρκικά μαχητικά έπληξαν τους στόχους τους πετώντας πάνω από τουρκικό έδαφος και χωρίς να παραβιάσουν τον εναέριο χώρο της Συρίας.
Η απόφαση για την αεροπορική επιδρομή, ελήφθη, σε έκτακτη σύσκεψη του τουρκικού Συμβουλίου Ασφαλείας , που έγινε στην Άγκυρα, λίγες ώρες μετά τις συγκρούσεις με τους των τζιχαντιστές, κοντά στην μεθοριακή πόλη Κιλίς.

«Το κράτος της Τουρκικής Δημοκρατίας δείχνει αποφασιστικότητα λαμβάνοντας προληπτικά μέτρα για την εξασφάλιση της εθνικής ασφάλειας», ανέφερε η επίσημη κυβερνητική ανακοίνωση.

Από τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις ανακοινώθηκε ότι «πέντε ένοπλοι τρομοκράτες άνοιξαν πυρ εναντίον στρατιωτικού φυλακίου στα συριακά σύνορα στις 23 Ιουλίου με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας έφεδρος αξιωματικός και να τραυματισθούν δύο στρατιώτες. Οι Τούρκοι στρατιώτες ανταπέδωσαν τα πυρά, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας μαχητής του Ισλαμικού Χαλιφάτου και να πληγούν τρία οχήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λίγες ώρες πριν από το μεθοριακό επεισόδιο, στο οποίο πήραν μέρος και τέσσερα τουρκικά τεθωρακισμένα, η τουρκική κυβέρνηση είχε αποφασίσει να επιτρέψει στις ΗΠΑ και την συμμαχία εναντίον του Χαλιφάτου να χρησιμοποιεί την αεροπορική βάση του Ιντζιρλίκ.

Η συμφωνία αυτή επιτεύχθηκε μετά από τηλεφωνική επικοιωννία που είχαν οι πρόεδροι Ομπάμα των ΗΠΑ και Ερντογάν της Τουρκίας την Τετάρτη και ακολουθεί ενός μηνός αμερικανικών εκκλήσεων στην τουρκική κυβέρνηση και διαβουλεύσεων για τους τρόπους χρήσης της αεροπορικής βάσης Ιντζιρλίκ από την αποκαλούμενη «συμμαχία των προθύμων» με επικεφαλής τις ΗΠΑ.

Το ζήτημα είχε κριθεί «εξαιρετικά ευαίσθητο» από τουρκικής πλευρές.

Η νέα απόφαση που χαρακτηρίζεται «συμβιβαστική», από δημοσίευμα της Χουριέτ, ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία καλύπτει εν μέρει και την απαγόρευση πτήσεων που είχε αποφασισθεί πάνω από την τουρκο-συριακή μεθόριο.

Σε μήκος 90 χιλιομέτρων ανάμεσα στις συριακές πόλεις Mare και Cerablus, επεκτείνεται σε βάθος 40-50 χιλιομέτρων η ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων ενώ η Τουρκία αποφάσισε να κατασκευάσει διπλή ζώνη συρματοπλεγμάτων στην μεθοριακή της ζώνη στην περιοχή εκείνη.

Τα πράγματα περιπλέκονται πλέον, σε μια περιοχή όπου κυριαρχούσε το κουρδικό ζήτημα και όπου η Τουρκία είχε επανειλημμένα κατηγορηθεί για συνεργασία με τους τζιχαντιστές του Χαλιφάτου, κάτι που η Άγκυρα είχε επίμονα αρνηθεί.

Η τουρκική αστυνομία, στις 24 Ιουλίου πραγματοποίησε σειρά επιδρομών και συλλήψεων κατηγορούμενων ως μέλη τόσο του Ισλαμικού Χαλιφάτου αλλά και του παράνομου για τις τουρκικές αρχές κουρδικού ΡΚΚ, «για να αποτραπεί κάθε ενδεχόμενο βιαιοτήτων», όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu.

Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης