Γιος δασκάλας ήταν ο 20χρονος Άνταμ Λάντσα ο οποίος στις 9.40 (τοπική ώρα Ανατολικής Ακτής) άνοιξε πυρ στο δημοτικό σχολείο του Νιουτάουν στο Κονέκτικατ, σκορπίζοντας τον θάνατο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο δράστης ήταν ντυμένος στα μαύρα, έφερε αλεξίσφαιρο γιλέκο και τρία διαφορετικά όπλα, τα οποία και χρησιμοποίησε προκειμένου να αφαιρέσει τη ζωή από 27 ανθρώπους σε δύο διαφορετικές επιθέσεις, πριν τελικά αυτοκτονήσει.

Αφού σκότωσε τη μητέρα του, ονόματι Νάνσι, στο σπίτι όπου ζούσε μαζί της μετά το διαζύγιο των γονιών του και πήρε ένα όπλο που είχε παράνομα στην κατοχή της, επιβιβάστηκε στο αυτοκίνητό της και κατευθύνθηκε προς το σχολικό συγκρότημα όπου «θέρισε» παιδιά και ενηλίκους, ευρισκόμενος σε κατάσταση αμόκ. Από το σημείο της τραγωδίας ακούστηκαν 100 πυροβολισμοί σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Ο ένοπλος εθεάθη στο σχολείο μισή ώρα μετά το χτύπημα του κουδουνιού και την έναρξη των μαθημάτων, ενώ σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News είναι νεκρός. Οι Αρχές ανακρίνουν τον 24χρονο αδερφό του, Ράιαν, ως πιθανό συνεργό. Ο τελευταίος θεωρήθηκε αρχικά ως ο δράστης της επίθεσης, ωστόσο όπως αποδείχτηκε ο πραγματικός ένοχος ήταν ο 20χρονος αδερφός του, ο οποίος του είχε κλέψει νωρίτερα την ταυτότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


(Σχεδιάγραμμα με τον τόπο της τραγωδίας)

Ο Άνταμ Λάντσα εισέβαλε στο κτήριο του Sandy Hook, όπου φοιτούν παιδιά ηλικίας από πέντε έως 10 ετών και σκότωσε συνολικά 26 ανθρώπους. Νεκρά είναι 20 παιδιά και έξι ενήλικες σύμφωνα με το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC. Από τα 20 παιδιά τα 18 πέθαναν στον τόπο της τραγωδίας και δύο εξέπνευσαν στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN είναι πολύ πιθανό ανάμεσα στους νεκρούς να υπάρχει άλλος ένας συγγενής του δράστη, εκτός της μητέρας του την οποία και εκτέλεσε, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων στους 27. Ο αριθμός των τραυματιών ανέρχεται στους τρεις.

Έχοντας περάσει την είσοδο του κτηρίου είχε έντονη λογομαχία με τον διευθυντή και τον ψυχολόγο του σχολείου, τους οποίους και σκότωσε. Στη συνέχεια κατευθύνθηκε στην τάξη όπου η μητέρα του έκανε ορισμένα από τα μαθήματα του εβδομαδιαίου προγράμματος και άνοιξε πυρ κατά των παιδιών που βρίσκονταν εκεί.

Δείτε το video…

Το 2012 βάφτηκε με… αίμα

Πλέον η πολιτεία του Κονέκτικατ μπαίνει στις πρώτες θέσεις της «μαύρης» λίστας με τις επιθέσεις ενόπλων σε σχολεία και καταστήματα πόλεων ανά την αμερικανική επικράτεια.

Στην κορυφή αυτού του… μακάβριου καταλόγου βρίσκεται η επίθεση το Virginia Tech όταν 32 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους το 2007. Το φονικό στο Κονέκτικατ θεωρείται ήδη η χειρότερη δολοφονική επίθεση ενόπλου στις ΗΠΑ μέσα στο 2012.

Τον περασμένο Ιούλιο ένας νεαρός, υποδυόμενος τον Τζόκερ, «μπούκαρε» σε κινηματογράφο σε συνοικία του Ντένβερ στο Κολοράντο και σκότωσε 12 ανθρώπους, ενώ έναν μήνα αργότερα, τον Αύγουστο, έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ναό των Σιχ στο Ουισκόνσιν. Μέσα επίσης στον Αύγουστο, δύο άνθρωποι δολοφονήθηκαν, εκ των οποίων ο ένας αστυνομικός, από ένοπλο σε Πανεπιστήμιο της πόλης Κόλετζ Στέισον στο Τέξας.

Τον Μάιο του 2012, πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν μέσα σε καφέ του Σιάτλ, πολύ κοντά στο Πανεπιστήμιο της πόλης. Το… γλυκό έδεσε με το φονικό νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα σε mall του Όρεγκον όπου τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, συμπεριλαμβανομένου και του δράστη, την ίδια στιγμή που η κοινωνία στο Κάσπερ του Γουαϊόμινγκ παραμένει συγκλονισμένη από τον ένοπλο που δολοφόνησε με μαχαίρι δύο ανθρώπους σε κολέγιο της πόλης.

Λίστα με άλλες πολύνεκρες επιθέσεις στην αμερικανική ιστορία

1984: Ο Τζέιμς Όλιβερ Χουμπέρτι σκοτώνει 21 ανθρώπους μέσα σε κατάστημα της εταιρείας «McDonald’s» στην Καλιφόρνια.
1986: Ο ταχυδρόμος Πατ Σέριλ αφαιρεί τη ζωή από 14 ανθρώπους μέσα στον χώρο ταχυδρομείου στην Οκλαχόμα.
1991: Ο Τζωρτζ Χέναρντ σκοτώνει 23 ανθρώπους σε καφετέρια του Τέξας.
1999: 13 μαθητές πέφτουν νεκροί μέσα στο γυμνάσιο του Columbine από τα πυρά δύο συμμαθητών τους, οι οποίοι αφού τραυματίσουν άλλους 30, αυτοκτονούν.
2007: Ένας φοιτητής σκοτώνει 32 ανθρώπους και τραυματίζει δεκάδες άλλους στο Πανεπιστήμιο Virginia Tech.
2009: Συνολικά 13 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους σε φονικό εντός της στρατιωτικής βάσης Ford Hood στο Τέξας.

Από την πρώτη στιγμή στο σημείο έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Παράλληλα, μέλη της ειδικής ομάδας «S.W.A.T.» ξεκίνησαν να καταλαμβάνουν στρατηγικές θέσεις περιμετρικά του κτηρίου και να προωθούνται με προσοχή προς το εσωτερικό του.

Δείτε το video…

Σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, ένας άνθρωπος τραυματίστηκε σοβαρά, με αρκετούς να μεταφέρονται σε νοσοκομεία της περιοχής προκειμένου να δεχτούν ψυχολογική υποστήριξη.

Στα επείγοντα του νοσοκομείου «Danbury», το προσωπικό άνοιξε μία ακόμη πτέρυγα προκειμένου να είναι έτοιμο για τα χειρότερα, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του «Western Connecticut Health Network» στην τοπική εφημερίδα «News Times».

Δείτε το video…

Νεκρός ο δράστης

Σύμφωνα με άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας «The New York Times», ο ένοπλος αυτοκτόνησε. Τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα μεταδίδουν συνεχώς εικόνες και ρεπορτάζ από το σημείο της τραγωδίας.

Οι πρώτες εικόνες έδειχναν τους δασκάλους και τους γονείς να οδηγούν σε κατάσταση πανικού τα παιδιά μακριά από το σχολικό κτήριο και αστυνομικούς καθώς και πυροσβέστες να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες. Λίγο πριν από τις 22.00 (ώρα Ελλάδας), οι αστυνομικές αρχές ταυτοποίησαν τα στοιχεία του δράστη λέγοντας ότι πρόκειται για έναν 24χρονο ονόματι Ράιν Λάντσα (Ryan Lanza).

Τελικώς, λίγο πριν τις 23.30 (ώρα Ελλάδας) ανακοινώθηκε ότι πρόκειται για τον 20χρονο Άνταμ, αδερφό του Ράιαν. Ο Ράιαν ανακρίνεται από τις αστυνομικές αρχές.


(Ο Ράιαν Λάντσα)

Ένας γείτονας, της οικογένειας Λάντσα δήλωσε στην εφημερίδα «Huffington Post ότι η αστυνομία είναι ήδη στο σπίτι των γονιών του Ράιαν Λάντσα. Η μητέρα του Λάντσα που δούλευε ως δασκάλα στο σχολείο είναι μεταξύ των νεκρών.

Τα ονόματα των θυμάτων δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί.

Συγκλονισμένη η αμερικανική κοινωνία – Δάκρυσε ο Ομπάμα

Στον Λευκό Οίκο ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, εξέφρασε τα συλλυπητήρια του για τα θύματα και τους συγγενείς τους, υπογραμμίζοντας πως η χώρα έχει επανειλημμένα βρεθεί αντιμέτωπη με παρόμοιες τραγικές καταστάσεις γι αυτό και θα πρέπει να υπάρξει «μια ουσιαστική δράση ανεξαρτήτου πολιτικής».

Το θέμα της οπλοφορίας στις ΗΠΑ ήταν ένα από τα ζητήματα που απασχόλησαν αρκετά τους δύο υποψήφιους για την αμερικανική προεδρία, με τον Μιτ Ρόμνεϊ να υποστηρίζει σθεναρά το δικαίωμα του Αμερικανού πολίτη να υπερασπίζεται τη ζωή και την περιουσία του, την ίδια στιγμή που ο Μπαράκ Ομπάμα εμφανιζόταν περισσότερο διαλλακτικός, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη θεσμοθέτησης ενός περιοριστικού πλαισίου. Ήδη, εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής έξω από τον Λευκό Οίκο προκειμένου να καταδικάσουν την ανεξέλεγκτη χρήση των όπλων.

Μέσα σε έντονα φορτισμένη ατμόσφαιρα και με βαριά φωνή ο Μπαράκ Ομπάμα ανέφερε πως «οι καρδιές μας έχουν ραγίσει σήμερα για τους γονείς, τους παππούδες, τις αδερφές και τους αδερφούς αυτών των παιδιών καθώς και για τις οικογένειες των ενηλίκων που χάθηκαν».

«Η αθωότητα αυτών των παιδιών πληγώθηκε τόσο νωρίς και δεν υπάρχουν λέξεις που θα μπορούσαν να απαλύνουν τον πόνο τους», είπε.

«Η πλειοψηφία αυτών που είναι τώρα νεκροί ήταν παιδιά, θαυμάσια παιδιά ηλικίας πέντε έως δέκα ετών. Έχουμε υποστεί πολλές τραγωδίες. Ανάμεσα σε αυτούς που έχασαν τη ζωή τους, υπήρχαν εκπαιδευτικοί, άνδρες και γυναίκες που είχαν αφιερώσει τη ζωή τους για να βοηθήσουν τα παιδιά μας να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους», πρόσθεσε.

«Η χώρα μας έχει περάσει τέτοιου είδους καταστάσεις πολύ συχνά. Αυτές οι γειτονιές είναι οι γειτονιές μας, αυτά τα παιδιά είναι τα παιδιά μας. Θα πρέπει να συγκεντρωθούμε και να αναλάβουμε ουσιαστική δράση για να αποτρέψουμε τέτοιου είδους τραγωδίες, ανεξάρτητα από την κομματική πολιτική. Έχουμε ζήσει τέτοιες καταστάσεις περισσότερες φορές από ό, τι θα έπρεπε», επεσήμανε επίσης.
Από την πλευρά του o κυβερνήτης του Κονέκτικατ, Ντάνιελ Μαλόι έκανε λόγο για μια «ανείπωτη τραγωδία για την οποία δεν μπορείς ποτέ να είναι προετοιμασμένος».

Ήδη οι σημαίες στο Καπιτώλιο και στον Λευκό Οίκο κυματίζουν μεσίστιες, ενώ σχετική εντολή έχει δοθεί και για άλλα δημόσια κτήρια ανά την αμερικανική επικράτεια.

Δείτε το video με την ομιλία του προέδρου των ΗΠΑ…

Δείτε το video με τη συνέντευξη Τύπου του κυβερνήτη Νταν Μαλόι…

Το χρονικό της επίθεσης 

Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν πως η επίθεση ξεκίνησε στο κύριο γραφείο του σχολείου όπου ο διευθυντής έκανε ανακοινώσεις στους μαθητές, ενώ στη συνέχεια η κύρια επίθεση συντελέστηκε σε μία αίθουσα του νηπιαγωγείου και όλα τα παιδιά της εν λόγω τάξης αγνοούνται.

Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η τάξη αυτή είναι το μέρος όπου δίδασκε η μητέρα του δράστη και αποτελούσε τον κύριο στόχο του. Σημειώνεται ότι ο Άνταμ Λάντσα πριν σκοτώσει τη μητέρα του και τα παιδιά της τάξης της πέρασε πρώτα από την οικία του πατέρα του τον οποίο επίσης σκότωσε.

(Βίντεο – ντοκουμέντο στο οποίο απεικονίζεται ο Ράιαν Λάντσα κι ένας φίλος του. Το βίντεο είχε αναρτηθεί στο Facebook παλαιότερα)

Μάρτυρες ανέφεραν στο Fox News ότι οι πυροβολισμοί ακούστηκαν μέσα και έξω από το σχολείο, από τα μεγάφωνα και το σύστημα ενδοσυνεννόησης των τάξεων. Λίγο αργότερα ο δράστης μπήκε στο νηπιαγωγείο συνεχίζοντας την αιματηρή επιδρομή του.

Πολλά από τα παιδιά μεταφέρθηκαν σε παρακείμενο σταθμό της πυροσβεστικής, όπου έσπευσαν και οι γονείς περιμένοντας με αγωνία να μάθουν νέα για τα παιδιά τους.

Υπολογίζεται ότι στο σχολικό συγκρότημα βρίσκονταν την ώρα της επίθεσης περίπου 626 παιδιά.

Τα κίνητρα του δράστη παραμένουν για την ώρα άγνωστα.

Η αστυνομία έλαβε ένα τηλεφώνημα γύρω στις 09:40 (τοπική, ώρα, 16:40 ώρα Ελλάδος), σύμφωνα με το οποίο ένας ένοπλος βρισκόταν στο κεντρικό γραφείο του σχολείου.

Όλα τα γειτονικά σχολεία της περιοχής έκλεισαν αμέσως, προληπτικά, όπως δήλωσε αξιωματούχος.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης του Kονέκτικατ αναφέρουν ότι οι αστυνομικές δυνάμεις που κατέφθασαν έδωσαν οδηγίες να απομακρυνθούν τα παιδιά από το χώρο του σχολείου με τα μάτια τους κλειστά, προφανώς για να μην δουν τις φρικιαστικές εικόνες με τους νεκρούς συμμαθητές γύρω τους.

Oι αρχές αρχικά βρήκαν δύο όπλα, ένα «Glock» και ένα «Sig Sauer» των 9χιλιοστών, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο με ποιο σκοτώθηκε ο δράστης ο οποίος φορούσε μαύρα αθλητικά ρούχα και ένα στρατιωτικό τζάκετ παραλλαγής.

Προηγούμενες αναφορές για έναν ακόμη συνεργό δεν έχουν επιβεβαιωθεί. Όπως όμως αναφέρει η «Connecticut Post», η αστυνομία συνέλαβε και ανακρίνει έναν άνδρα για το οποίο οι μάρτυρες είπαν ότι οι αστυνομικοί τον έβγαλαν από το δάσος.

Μία μητέρα, η Λίζα Προκατζίνι είπε στο Fox News ότι η κόρη της ήταν στην τάξη όταν άκουσαν τους πυροβολισμούς. Η μητέρα δήλωσε ευγνωμοσύνη προς τη δασκάλα της κόρης της η οποία αντέδρασε αμέσως και κλείδωσε όλα τα παιδιά μέσα στο μπάνιο της τάξης. Είπε μάλιστα στα παιδιά ότι ο ήχος είναι από σφυρί και γίνονται εργασίες για να μπορέσει να τα κρατήσει ήσυχα και ήρεμα.

«Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα διέταξε να αναρτηθούν μεσίστιες οι σημαίες της χώρας, ως ένδειξη σεβασμού στα θύματα των παράλογων πράξεων βίας που διαπράττονται, όπως η σημερινή της 14ης Δεκεμβρίου 2012 στο Νιούτον του Κονέκτικατ», αναφέρει το δελτίο ενημέρωσης που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος.

Οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες για τέσσερις ημέρες.

Δείτε το video με το χρονικό της τραγωδίας…

Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου – Αννίτα Τριανταφυλλοπούλου –  Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης