Κλιμακώνεται η κόντρα και οι αρνητικές δηλώσεις μεταξύ των εκπροσώπων της Ε.Ε. και του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν, στον απόηχο του πρόσφατου ψηφίσματος με το οποίο παγώνουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας.

Μετά από τον εκβιασμό ότι «το ευρωπαϊκό έδαφος θα πλημμυρίσει με πρόσφυγες σε περίπτωση που σταματήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις», ο Ερντογάν απευθυνόμενος προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δήλωσε ότι «αυτό θα πρέπει να μάθει τα όρια του».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, ο κ. Erdogan έκανε αυτές τις δηλώσεις σήμερα σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη. «Μας λένε ότι δεν πολεμάμε την τρομοκρατία, σε εμάς που είμαστε μια χώρα που δίνει καθημερινή μάχη κατά της τρομοκρατίας», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος. «Εσείς (στο Ευρωκοινοβούλιο) καλείτε τρομοκράτες», αναρωτήθηκε σε μια αποστροφή του λόγου του κατά της Ευρωβουλής.

«Η κυβέρνηση και το κοινοβούλιο μπορούν να παρατείνουν τα μέτρα έκτακτης ανάγκης. Τι δουλειά έχετε εσείς με αυτό; Η Ευρωβουλή κυβερνά αυτή τη χώρα ή η κυβέρνηση της; Μάθετε τα όρια σας. Αυτές οι ημέρες έχουν παρέλθει», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Γιούνκερ: Η Τουρκία να λάβει υπόψη τις προειδοποιήσεις

Νωρίτερα, στην εκτίμηση ότι η ψηφοφορία της Πέμπτης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το πάγωμα των ενταξιακών συνομιλιών της Τουρκίας με την Ε.Ε. «θα παράγει αποτελέσματα στις πρωτεύουσες» των ευρωπαϊκών χωρών που αποφασίζουν για την ένταξη, προχώρησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας στην εφημερίδα La Libre Belgique του Βελγίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι η εν λόγω ψηφοφορία δεν πρέπει να υποτιμηθεί, παρά το γεγονός ότι δεν είναι δεσμευτική. Κάλεσε, παράλληλα, την Τουρκία να λάβει υπόψη τις προειδοποιήσεις της Ε.Ε. και να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούν οι Βρυξέλλες.

Τέλος, ο κ. Γιούνκερ απέρριψε τις απειλές του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν ως προς τον τερματισμό της εφαρμογής της συμφωνίας για τους πρόσφυγες, με την Ε.Ε.

«Πόρτα» και από τον Βέμπερ

​«Η Τουρκία δεν θα γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε σε συνέντευξή του στην Neue Osnabrcker Zeitung του Σαββάτου ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος
«Η Τουρκία δεν θα γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε σε συνέντευξή του στην Neue Osnabrcker Zeitung του Σαββάτου ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (Ε.Κ). Σημαντικότερες είναι κατά τον Μάνφρεντ Βέμπερ οι συμφωνίες με την Άγκυρα για πρακτικά βήματα σε θέματα όπως είναι η οικονομία, ο πολιτισμός και η ανταλλαγή φοιτητών. «Αυτά θα είχαν νόημα από τη δική μας σκοπιά αντί της ένταξης στην Ε.Ε.”», είπε ο Βαυαρός χριστιανοκοινωνιστής πολιτικός στη γερμανική εφημερίδα.

Ο Βέμπερ απάντησε στις απειλές του Ερντογάν ό,τι θα ανοίξει τα σύνορα προς την Ευρώπη για τους πρόσφυγες λέγοντας: “Δεν θα επιτρέψουμε να εκβιαστούμε. Το βέβαιον είναι ότι αν παραστεί ανάγκη είμαστε σε θέση να αντιδράσουμε και ανεξάρτητα από την τουρκική κυβέρνηση.”

Ο πρόεδρος του ΕΛΚ εξέφρασε, επίσης, την επιθυμία να ακολουθήσουν τα κράτη μέλη της Ε.Ε. την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου και να παγώσουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε σαν να μην συμβαίνει τίποτα», είπε χαρακτηριστικά.

Τάχθηκε εντούτοις κατά του “ακτιβισμού” σε σχέση με τις οικονομικές κυρώσεις: «Τάσσομαι αυτή τη στιγμή κατά της διακοπής της οικονομικής βοήθειας και της επιβολής κυρώσεων. Οι δίαυλοι επικοινωνίας δεν πρέπει να κλείσουν», διότι οι δημοκρατικές δυνάμεις της Τουρκίας εξακολουθούν να χρειάζονται την υποστήριξη της Ευρώπης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης