Δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί ο πρώτος γύρος των ενεργειών της Αντιτρομοκρατικής της Καταλονίας σχετικά με την εξουδετέρωση του πυρήνα τζιχαντιστών που χτύπησαν αργά το απόγευμα της Πέμπτης τη Βαρκελώνη προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 13 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσότερων από 100 πολιτών. Μέχρι τώρα έχουν συλληφθεί τρία άτομα, ένας Ισπανός, ένας Μαροκινός και ακόμη ένας άνδρας, ο οποίος έπεσε στα χέρια των Αρχών το πρωί της Παρασκευής, ωστόσο δεν έχει γίνει γνωστό αν ήταν ο κύριος δράστης και οδηγός του βαν που προκάλεσε το μακελειό. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο οδηγός είναι πολύ νεαρής ηλικίας και φοράει άσπρο πουκάμισο με μπλε ρίγες. Στο μεταξύ, άμεση σχέση με το χτύπημα στο κέντρο της Βαρκελώνης έχει και η συμπλοκή της Αντιτρομοκρατικής με τζιχαντιστές στην πόλη Cabrils, όπου σκοτώθηκαν πέντε τρομοκράτες και τραυματίστηκαν έξι πολίτες και ένας αστυνομικός.

Το βαν που σκόρπισε τον πανικό
Περί τις 17.00 τοπική ώρα, μια λευκή καμιονέτα όρμησε στο πλήθος στη Βαρκελώνη, σε πολυσύχναστη τουριστική κεντρική λεωφόρο προκαλώντας σκηνές χάους και πανικού μεταξύ των περιπατητών

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι το πρώτο τρομοκρατικό χτύπημα σε ισπανικό έδαφος έπειτα από 13 ολόκληρα χρόνια και την επίθεση στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Μαδρίτης με 191 νεκρούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ισπανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν λάβει από τις αντίστοιχες αμερικανικές την πληροφορία επικείμενου χτυπήματος πριν από δύο μήνες. Το Ισλαμικό Κράτος ανέβαλε αργά χθες το βράδυ την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση στη Βαρκελώνη και παραμένει ανοιχτό το ζήτημα για το εάν και κατά πόσο έχει εντοπιστεί πλήρως ο βασικός πυρήνας των τρομοκρατών που διεξήγαγε την επίθεση. Μέσα στο βαν η αστυνομία εντόπισε ένα ισπανικό διαβατήριο με μαροκινό όνομα.

Ένας εκ των συλληφθέντων, ο αποκαλούμενος και «Μαροκινός», φέρεται να ήταν κάτοικος Γαλλίας, πολύ κοντά στα σύνορα με την Ισπανία, αλλά χθες το βράδυ παρουσιάστηκε στην αστυνομία άτομο με το ίδιο όνομα, το οποίο δήλωσε ότι είχε πέσει θύμα κλοπής των χαρτιών του και πως δεν έχει καμία σχέση με την τρομοκρατική επίθεση. Σημειώνεται πως οι τζιχαντιστές είχαν νοικιάσει δύο βαν. Το πρώτο εκτέλεσε την επίθεση και το δεύτερο εντοπίστηκε αργότερα 80 χιλιόμετρα βορείως της Βαρκελώνης, στην πόλη Vic.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το χρονικό της αιματηρής πρώτης επίθεσης

Περί τις 17.00 τοπική ώρα, μια λευκή καμιονέτα όρμησε στο πλήθος σε πολυσύχναστη τουριστική κεντρική λεωφόρο της Βαρκελώνης, προκαλώντας σκηνές χάους και πανικού μεταξύ των περιπατητών. Ο οδηγός του βαν διέφυγε.

Το σημείο της επίθεσης
Από την επίθεση μέχρι στιγμής έχουν χάσει τη ζωή τους 13 άτομα και έχουν τραυματιστεί περισσότερα από 100

Τα θύματα είναι 18 εθνικοτήτων. Αυτές είναι: γαλλική, γερμανική, ισπανική, ολλανδική, αργεντίνικη, βενεζουελανή, βελγική, αυστραλιανή, ουγγρική, περουβιανή, ιρλανδική, ελληνική, κουβανική, κινεζική, ιταλική, ρουμάνικη, αλγερινή και από την ΠΓΔΜ. Τις εθνικότητες έκανε γνωστές εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας.

Το γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι 26 Γάλλοι πολίτες τραυματίσθηκαν κατά την επίθεση στη Βαρκελώνη και ότι οι δύο βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν μεταβαίνει σήμερα στη Βαρκελώνη.

Το zougla.gr στις 19.00 το απόγευμα της Πέμπτης επικοινώνησε με το ελληνικό προξενείο στη Βαρκελώνη, το οποίο και επιβεβαίωσε ότι μεταξύ των τραυματιών βρίσκονται και τρεις Έλληνες μιας τετραμελούς οικογένειας.

Η μητέρα είναι σε σοβαρή κατάσταση, ενώ τα παιδιά είναι πιο ελαφρά τραυματισμένα και ο πατέρας είναι καλά.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν περισσότερες λεπτομέρειες για την κατάσταση της υγείας της μητέρας.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε στην ευθύνη

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την πρώτη επίθεση με ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το πρακτορείο προπαγάνδας της οργάνωσης Amaq και εντοπίσθηκε από το αμερικανικό κέντρο παρακολούθησης ισλαμιστικών ιστοτόπων SITE.

«Η επίθεση της Βαρκελώνης πραγματοποιήθηκε από στρατιώτες του Ισλαμικού Κράτους» αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται ότι η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε σε ανταπόκριση της έκκλησης να πληγούν τα κράτη του διεθνούς συνασπισμού που επιχειρεί στη Συρία και στο Ιράκ.

Δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης για την επίθεση στο Cabrils.

Η επίθεση στο Cabrils

Έξι πολίτες και ένας αστυνομικός τραυματίσθηκαν τη νύχτα, όταν αυτοκίνητο όρμησε κατά του πλήθους στον παραλιακό δρόμο του θερέτρου της Καταλονίας Cabrils, λίγες ώρες μετά την επίθεση της Βαρκελώνης.

Οι τέσσερις από τους επιβαίνοντες στο όχημα σκοτώθηκαν από την αστυνομία επί τόπου, ενώ ο πέμπτος υπέκυψε στα τραύματά του.

Η κυβέρνηση της Ισπανίας ανακοίνωσε πως οι δύο επιθέσεις σε Καταλονία και Βαρκελώνη συνδέονται, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες πληροφορίες στη δημοσιότητα. 

Η δεύτερη αυτή επίθεση, κατά τα πρότυπα του χτυπήματος στην κεντρική λεωφόρο στη Βαρκελώνη, πραγματοποιήθηκε περί τις 02.00 τη νύχτα στην τουριστική πόλη που βρίσκεται 120 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας της Καταλονίας ανακοίνωσε ότι ορισμένοι από τους δράστες φορούσαν ζώνες με εκρηκτικά.

«Οι ύποπτοι τρομοκράτες επέβαιναν σε Audi A3 και χτύπησαν πολλούς ανθρώπους πριν πέσουν σε αστυνομική περίπολο και αρχίσει ανταλλαγή πυρών» δήλωσε.

Επτά άνθρωποι, ανάμεσά τους και ένας αστυνομικός, τραυματίσθηκαν. Δύο από τους πολίτες βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.

Σύμφωνα με την αστυνομία, δεν είναι σαφές αν ο οδηγός του βαν, δράστης της επίθεσης στη Βαρκελώνη που διέφυγε, περιλαμβάνεται στους πέντε υπόπτους που σκοτώθηκαν στο θέρετρο της Καταλονίας.

Η αστυνομία άφησε να εννοηθεί ότι το ανθρωποκυνηγητό συνεχίζεται.

Δείτε τα videos από την επιχείρηση της αστυνομίας και την εξουδετέρωση των δραστών:


Γιατί χτύπησαν τη Βαρκελώνη

Τα καταλανικά ΜΜΕ αποκάλυψαν την πληροφορία πως οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν ενημερώσει τις αντίστοιχες ισπανικές για πιθανό τρομοκρατικό χτύπημα στη χώρα μέσα στο καλοκαίρι. Από πληροφορίες Ελληνίδας που βρέθηκε στη Βαρκελώνη προκύπτει πως η πόλη βρισκόταν υπό αυστηρό αστυνομικό έλεγχο, με περιπολίες ενόπλων αστυνομικών και ειδικών μονάδων ασφαλείας.

Συγκεκριμένα, η Ιωάννα Τζίτζα βρίσκεται για διακοπές στη Βαρκελώνη και διαμένει σε ξενοδοχείο πολύ κοντά στο σημείο του τρομοκρατικού χτυπήματος. Ευτυχώς για την ίδια και την παρέα της, την ώρα της επίθεσης βρισκόταν στη θάλασσα, περίπου 15 λεπτά μακριά με τα πόδια από τη Las Ramblas.

«Γίνεται χαμός, υπάρχει αστυνομία παντού, ακούμε διαρκώς σειρήνες και ασθενοφόρα, ενώ πετάνε και ελικόπτερα. Οι Αρχές μάς έχουν πει να μην πλησιάσουμε το σημείο, το οποίο έχει αποκλειστεί» δήλωσε στο zougla.gr. «Από χθες, έξω από το ξενοδοχείο μας, υπάρχει πολύ ισχυρή αστυνομική παρουσία, κάτι που δεν συνέβαινε νωρίτερα. Είναι σαν να υποψιάζονταν ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο» σημείωσε.

Φωτογραφίες: RT, Nicolas Carvalho Ochoa / AFP

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης