Ήταν λίγο μετά τις 6 το απόγευμα όταν η κεντρική αρτηρία των Ramblas που οδηγεί από την πλατεία της Καταλονίας στη θάλασσα άρχισε να γεμίζει, όπως κάθε μέρα με περιπατητές και τουρίστες. Ένα λευκό βαν αναπτύσσει ταχύτητα και πέφτει πάνω στο πλήθος. Ο οδηγός εγκαταλείπει το όχημα και διαφεύγει τρέχοντας. Η εικόνα είναι εφιάλτικη. 

Νεκροί και τραυματίες κατά μήκος του πεζοδρόμου, ουρλιαχτά και κόσμος πανικόβλητος προσπαθεί να σωθεί. Ο πρώτος απολογισμός είναι τραγικός: τουλάχιστον 13 άνθρωποι έχουν βρει τον θάνατο και άλλοι 80 είναι τραυματισμένοι, πολλοί εκ των οποίων σοβαρά, μεταξύ των οποίων και τρεις Έλληνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


 
Η αστυνομία εκκενώνει αμέσως την κεντρική αρτηρία και την πλατεία Καταλωνίας ενώ αρχίζει το ανθρωποκυνητητό για τη σύλληψη των δραστών. Μέσα στο βαν οι αστυνομικοί ανακαλύπτουν ένα ισπανικό διαβατήριο με μουσουλμανικό όνομα που παραπέμπει σε μαροκινή καταγωγή. Λίγο αργότερα γίνεται γνωστό ότι ένα δεύτερο βαν, ενδεχομένως αυτό της διαφυγής των δραστών, εντοπίζεται να κινείται βόρεια της Βαρκελώνης, προς την πόλη Vic.  Τελικά, και μετά από μία περίπου ώρα, το βαν αυτό ακινητοποιείται από τις αστυνομικές δυνάμεις στην πόλη αυτή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι διωκτικές αρχές συλλαμβάνουν έναν ισπανό μαροκινής καταγωγής που ονομάζεται Ντρις Ουκαμπίρ Σοπρανό, κάτοικος του Ριπόλ, στη Χιρόνα.Ο ύποπτος κατάγεται από τη Μασσαλία, σύμφωνα με το προφίλ του στο Facebook, έχει ποινικό μητρώο και φέρεται να είναι αυτός που νοίκιασε το βαν που έπεσε στο πλήθος. Γύρω στις 20:00, ώρα Ισπανίας γίνεται λόγος και για μια δεύτερη σύλληψη, χωρίς να δοθούν περαιτέρω πληροφορίες. 

Λίγο νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι το δεύτερο φορτηγάκι που επρόκειτο να χρησιμοποιήσουν οι δράστες για τη διαφυγή τους εντοπίστηκε από αστυνομικούς στην κοινότητα Βικ της Καταλονίας, 80 χιλιόμετρα βόρεια της Βαρκελώνης. Οι αστυνομικοί έχουν αποκλείσει την περιοχή, κοντά σε ένα φαστ-φουντ, και ελέγχουν το όχημα.



Νεκρός ο ένας δράστης 

Αργότερα το βράδυ, ο ένας από τους δράστες πέφτει νεκρός έπειτα από ανταλλαγή πυρών με αστυνομικούς.

Δείτε το βίντεο από τη στιγμή της σύλληψης:

Κομφούζιο με την ομηρία σε τουρκικό εστιατόριο

Αμέσως μετά το συμβάν τα καταλανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως δύο ένοπλοι εισέβαλαν σε τουρκικό εστιατόριο, το Luna D’ Istanbul, και πως κρατούν ομήρους. Αργότερα οι αστυνομικές αρχές διέψευσαν πως υπάρχει κατάσταση ομηρίας χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίσουν αν υφίσταται κατάσταση εντοπισμού ενόπλων σε αυτό το τουρκικό εστιατόριο.

Παρόλα αυτά στα ισπανίκα μέσα ενημέρωσης διακινήθηκε βίντεο στο οποίο η αστυνομία εμφανίζεται να απελευθερώνει ομήρους σε κάποιο σημείο της πόλης. 

Οι τρεις έλληνες τραυματίες

Το zougla.gr στις 19:00 επικοινώνησε με το ελληνικό προξενείο στη Βαρκελώνη το οποίο και επιβεβαιώσε ότι μεταξύ των τραυματιών βρίσκονται και τρεις Έλληνες μιας τετραμελούς οικογένειας. Η μητέρα είναι σε σοβαρή κατάσταση, τα δύο παιδιά ελαφρά τραυματισμένα και ο πατέρας είναι καλά. Μέχρι και αργά το βράδυ της Πέμπτης δεν υπήρχαν περισσότερες λεπτομέρειες για την κατάσταση της υγείας της μητέρας.

Ισπανία: Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στη Βαρκελώνη

Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την πολύνεκρη επίθεση που διαπράχθηκε το απόγευμα στο κέντρο της Βαρκελώνης, σύμφωνα με το πρακτορείο προπαγάνδας της, το Amaq.

«Οι άνθρωποι που έκαναν την επίθεση στη Βαρκελώνη είναι στρατιώτες του Ισλαμικού Κράτους κι εξετέλεσαν την επιχείρηση ανταποκρινόμενοι στις εκκλήσεις να στοχοθετηθούν τα κράτη του συνασπισμού», μετέδωσε το Άμακ, αναφερόμενο στον διεθνή συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ο οποίος πολεμά εναντίον του ΙΚ στο Ιράκ και στη Συρία.

Έξι πολίτες και ένας αστυνομικός τραυματίστηκαν στην αντιτρομοκρατική επιχείρηση στο Καμπρίλς

Έξι πολίτες και ένας αστυνομικός τραυματίστηκαν σε επίθεση στην κωμόπολη Καμπρίλς, νότια της Βαρκελώνης, η οποία συνδέεται με την χθεσινή επίθεση στη Βαρκελώνη που άφησε 13 νεκρούς και 100 τραυματίες, είπαν οι υπηρεσίες επειγόντων περιστατικών σήμερα.

Νωρίτερα, η αστυνομία πυροβόλησε και σκότωσε τέσσερις άνδρες και τραυμάτισε έναν.

Σε πρόσφατη ανάρτησή της στο Twitter, η αστυνομία της Καταλονίας προειδοποίησε ότι μια ομάδα πυροτεχνουργών θα προχωρήσει σε αρκετές ελεγχόμενες εκρήξεις στην Καμπρίλς, καθώς οι πέντε τρομοκράτες φορούσαν ζώνες με εκρηκτικά.

Έκρηξη σε σπίτι στην Καταλονία – Ένας νεκρός

Οι κάτοικοι ενός σπιτιού στην Καταλονία, όπου ένα άτομο σκοτώθηκε σε έκρηξη, προετοίμαζαν εκρηκτικά με βάση γκαζάκια, είπε αστυνομική πηγή της Καταλονίας.

Η αστυνομία είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η έκρηξη, περίπου 100 χλμ νοτιοδυτικά της Βαρκελώνης στο Αλκανάρ, σχετίζεται με την επίθεση με φορτηγάκι κατά την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 13 άτομα.

Γιατί χτύπησαν τη Βαρκελώνη

Τα καταλανικά ΜΜΕ αποκάλυψαν την πληροφορία πως οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν ενημερώσει τις αντίστοιχες ισπανικές για πιθανό τρομοκρατικό χτύπημα στη χώρα μέσα στο καλοκαίρι. Από πληροφορίες Ελληνίδας που βρέθηκε στη Βαρκελώνη, προκύπτει πως η πόλη βρισκόταν υπό αυστηρό αστυνομικό έλεγχο, με περιπολίες ενόπλων αστυνομικών και ειδικών μονάδων ασφαλείας. 

Συγκεκριμένα η Ιωάννα Τζίτζα βρίσκεται για διακοπές στη Βαρκελώνη και διαμένει σε ξενοδοχείο που βρίσκεται πολύ κοντά στο σημείο του τρομοκρατικού χτυπήματος. Ευτυχώς για την ίδια και την παρέα της, την ώρα της επίθεσης βρισκόταν στη θάλλασα, περίπου 15 λεπτά μακριά με τα πόδια από τη Las Ramblas.  

«Γίνεται χαμός, υπάρχει αστυνομία παντού, ακούμε διαρκώς σειρήνες και ασθενοφόρα, ενώ πετάνε και ελικόπτερα. Οι Αρχές μας έχουν πει να μην πλησιάσουμε το σημείο, το οποίο έχει αποκλειστεί», τονίζει στο zougla.gr, επισημαίνοντας μια πολύ ενδιαφέρουσα εκτίμηση: «Από χθες, έξω από το ξενοδοχείο μας, υπάρχει πολύ ισχυρή αστυνομική παρουσία, κάτι που δεν συνέβαινε νωρίτερα. Είναι σαν να υποψιάζονταν ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο», σημειώνει…

Ακούστε τη μαρτυρία της:

Το χτύπημα συνέβη στο απόγειο της τουριστικής περιόδου, σε έναν από τους πλέον τουριστικούς προορισμούς του κόσμου, που ειναι η πρωτεύουσα της Καταλωνίας. Ταυτόχρονα, η Βαρκελώνη είναι και ένα από τα πλέον σημαντικά κέντρα της καθολικής θρησκείας. Είναι η πρώτη φορά που οι τζιχαντιστές χτυπούν στόχους στη μεσογειακή Ευρώπη, δηλαδή στη ζώνη Πορτογαλία-Ισπανία-Ιταλία-Ελλάδα.

Ήδη αναλυτές σπεύδουν να επισημάνουν πως είναι πολύ πιθανό λόγω της τεράστιας πίεσης που υφίσταται το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και στο Ιράκ, να υπάρχει στροφή στη στρατηγική διασποράς του τρόμου προς τη Δύση και πως από εδώ και πέρα, και οι νότιες μεσογειακές χώρες πιθανόν θα βρεθούν στο επίκεντρο τρομοκρατικής δραστηριότητας.

Θρίλερ με επιθέσεις αυτοκινήτων σε αστυνομικούς

Περί τις 20:30 ώρα Βαρκελώνης, σημειώθηκαν δύο διαφορετικά περιστατικά με ιδιωτικά αυτοκίνητα που επιτέθηκαν σε αστυνομικές περιπόλους. Στο πρώτο, αυτοκίνητο ανέβασε ταχύτητα για να χτυπήσει αστυνομικούς και ο οδηγός διέφυγε με το όχημα του, χωρίς να τραυματιστεί κανένας. Στο δεύτερο, που συνέβη σχεδόν ταυτόχρονα, αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε αστυνομικό και τον τραυμάτισε, και ο οδηγός του συνελήφθη.

Μέχρι αργά το βράδυ δεν υπήρχαν περισσότερες λεπτομέρειες για τα δύο αυτά συμβάντα. 

Δείτε εικόνες από το συμβάν:

Το βαν που έπεσε πάνω στο πλήθος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης