Στη δημοσιότητα έδωσε το FBI νέο οπτικοακουστικό υλικό, το οποίο δείχνει τις κινήσεις δύο ανδρών, που φορούν καπέλο και θεωρούνται ύποπτοι για τις βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν λίγο πριν τη γραμμή τερματισμού του Μαραθωνίου στη Βοστώνη, μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Σε συνέντευξη Τύπου η οποία ξεκίνησε λίγα λεπτά μετά τις 00.20 τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας ξεκαθάρισε πως οι έρευνες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, σημειώνοντας πως video, διάρκειας εκατοντάδων ωρών, εξετάζεται καρέ – καρέ, προκειμένου να εντοπιστεί οποιαδήποτε ύποπτη κίνηση. Το ενδιαφέρον των Αρχών εστιάζεται σε κάθε περαστικό που κουβαλά στον ώμο ή στο χέρι μια ασπρόμαυρη νάυλον τσάντα, παρόμοια με αυτή που βρέθηκε στον τόπο της τραγωδίας και εκτιμάται πως εντός της είχε τοποθετηθεί μια χύτρα ταχύτητας γεμάτη εκρηκτικά και μεταλλικά αντικείμενα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δύο νέοι ύποπτοι φαίνονται να είναι νεαρής ηλικίας, ενώ ο ένας από αυτούς φορά σκούρα γυαλιά ηλίου. Ο επικεφαλής των ερευνών του FBI, Richard DesLauriers, τους χαρακτήρισε «εξαιρετικά επικίνδυνους», υπογραμμίζοντας πως «είναι οπλισμένοι». Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως «η αναζήτηση και ο εντοπισμός τους αποτελεί τώρα θέμα υψίστης προτεραιότητας».


(Φωτογραφίες με τους νέους υπόπτους)

Σύμφωνα με στοιχεία της αμερικανικής εφημερίδας «Boston Globe», τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 183 τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι 23 σοβαρά στις επιθέσεις. Τουλάχιστον 9 παιδιά βρίσκονται ανάμεσα στους τραυματίες, μαζί μ’ ένα 2χρονο που υπέστη τραύματα στο κεφάλι. Ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκεται και ένα 8χρονο αγόρι, ο Martin Richard, ενώ οι άλλοι δύο είναι η 29χρονη Krystie Cambell και μια μεταπτυχιακή φοιτήτρια από την Κίνα, η Lu Lingzi.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι φωτογραφίες στηρίζονται σε οπτικοακουστικό υλικό από κάμερα ασφαλείας ενός πολυκαταστήματος, με τους δύο υπόπτους να φαίνεται πως κατευθύνονται προς τη γραμμή τερματισμού, την ίδια στιγμή που αυτός με το λευκό καπέλο αφήνει μια τσάντα, χρώματος γκρι – λευκού, μπροστά από το εστιατόριο «Forum», όπου και σημειώθηκε η δεύτερη έκρηξη.

Στο κυνήγι των υπόπτων

Διεθνείς αναλυτές του CNN και του Reuters επισημαίνουν πως το έργο των Αρχών είναι ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς εκείνη την ημέρα πλήθος κόσμου φορούσε καπέλο και κουβαλούσε τσάντα, με αποτέλεσμα οι εν δυνάμει ύποπτοι να είναι πάρα πολλοί.

Ο υπεύθυνος των ερευνών, Richard DesLauriers, ξεκαθάρισε πάντως πως η κινητοποίηση των αρμόδιων υπηρεσιών είναι τεράστια για την εξιχνίαση της υπόθεσης, τονίζοντας πως «εδώ και δύο ημέρες εργαζόμαστε μεθοδικά και με την αίσθηση του κατεπείγοντος, προκειμένου να ταυτοποιήσουμε αυτούς που είναι υπεύθυνοι για τις βομβιστικές επιθέσεις».

«Ολόκληρη η δύναμη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, το FBI στη Βοστώνη και σε όλο τον κόσμο, καθώς και συνάδελφοί μας στην Αστυνομία της Βοστώνης, την ATF, την πολιτεία της Μασαχουσέτης και περισσότερων από 30 υπηρεσιών για την καταπολέμηση της Τρομοκρατίας βρίσκονται σε πλήρη κινητοποιήση, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί ότι όλοι οι υπεύθυνοι για τις βομβιστικές επιθέσεις θα προσαχθούν στη Δικαιοσύνη», είπε.

Παράλληλα, κάλεσε τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ειδοποιούν άμεσα τις Αρχές, εφόσον έχουν κάποια πληροφορία που θα οδηγήσει στον εντοπισμό των υπόπτων.

«Κάποιος ξέρει αυτούς τους ανθρώπους που είναι φίλοι, γείτονες, συνάδελφοι ή μέλη κάποιας οικογένειας. Κάθε πληροφορία, όσο ασήμαντη κι αν φαίνεται, είναι προς το συμφέρον μας. Κάθε στοιχείο μας φέρνει πιο κοντά στη Δικαιοσύνη», επεσήμανε, απευθύνοντας έκκληση σε όσους θαμώνες του εστιατορίου «Forum» δεν έχουν καλέσει ακόμα την Αστυνομία να το κάνουν το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου να συνδράμουν στις έρευνες.

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο Richard DesLauriers τόνισε πως οι δύο νέοι ύποπτοι φαίνεται να γνωρίζονται και να βρίσκονται σε μια μη – γλωσσική επικοινωνία, την ώρα που κινούνται σε κοντινή απόσταση. Όπως μάλιστα ανέφερε ένας από τους δύο υπόπτους (αυτός με το λευκό τζόκεϊ) αφήνει μια τσάντα που κουβαλά στο σημείο, όπου σημειώθηκε η δεύτερη έκρηξη.

Η συνέντευξη Τύπου του FBI

Το οπτικοακουστικό υλικό προβλήθηκε από όλα τα μεγάλα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα.


(Οι νέοι ύποπτοι: Ο πρώτος φορά ένα μαύρο καπέλο του baseball και ο δεύτερος λευκό)


(Ο ύποπτος με το καπέλο του baseball)


(Ο ύποπτος με το λευκό τζόκεϊ)

Ο Richard DesLauriers ζήτησε από τους πολίτες να βοηθήσουν στις έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών, καλώντας τους να δώσουν οποιαδήποτε πληροφορία η οποία θα οδηγούσε στην αναγνώριση της ταυτότητάς των υπόπτων, προειδοποιώντας τους όμως να μην κάνουν οτιδήποτε θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα.

Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα, οι δύο νέοι ύποπτοι κουβαλούν από μια τσάντα στον ώμο. Αυτός που βρίσκεται μπροστά έχει μια χρώματος μαύρου, ενός εκείνος που ακολουθεί μια χρώματος γκρι – λευκού)


(Ο δεύτερος ύποπτος με τη τσάντα χρώματος γκρι – λευκού)


(Ο πρώτος ύποπτος με τη μαύρη τσάντα)

Σε μια προσπάθεια να μάθει την ταυτότητα των δύο ανδρών, το FΒΙ έχει δώσει στη δημοσιότητα μια τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης.


(Ο ύποπτος με το λευκό τζόκεϊ ανάμεσα σε θεατές)

«Οι ένοχοι θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη»

Νωρίτερα, μιλώντας από τη Βοστώνη την Πέμπτη ο Barack Obama ξεκαθάρισε πως οι ένοχοι θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη.

«Καθένας από εμάς στέκεται στο πλευρό σας. Μπορεί η Βοστώνη να είναι η γενέτειρά σας, ωστόσο για εκατ. από εμάς αυτό που συνέβη τη Δευτέρα είναι προσωπικό», σημείωσε απευθυνόμενος στο ακροατήριο μέσα στον Καθεδρικό ναό της Τιμίου Σταυρού, προσθέτοντας πως «ναι, θα σας βρούμε και ναι, θα βρεθείτε αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη».

«Εάν επιδίωκαν να μας πτοήσουν, να μας τρομοκρατήσουν, να κλονίσουν τις αξίες που μας έκαναν αυτό που είμαστε, θα πρέπει να τους πούμε ξεκάθαρα: διάλεξαν λάθος πόλη. Του χρόνου, την τρίτη Δευτέρα του Απριλίου, ο κόσμος θα επιστρέψει σε αυτήν τη θαυμάσια αμερικανική πόλη για να τρέξει καλύτερα από ποτέ και για να ενθαρρύνει, περισσότερο από ποτέ, τον 118ο μαραθώνιο της Βοστώνης», επεσήμανε επίσης.

Σύμφωνα με τα νεώτερα στοιχεία, 12 δευτερόλεπτα ήταν το χρονικό διάστημα ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη έκρηξη. Ο πρώτος εκρηκτικός μηχανισμός φαίνεται να τοποθετήθηκε μέσα σε χύτρα ταχύτητας, χωρητικότητας έξι λίτρων, μαζί με μεταλλικά αντικείμενα (καρφιά, φερμουάρ, ρουλεμάν), ενώ ο δεύτερος μέσα σε μεταλλικό σκεύος ή κουτί.

Στον τόπο της τραγωδίας εντοπίστηκε μεταξύ άλλων μια τσάντα, χρώματος γκρι – λευκού, η οποία εκτιμάται πως χρησιμοποιήθηκε στις επιθέσεις, προκειμένου ο εκρηκτικός μηχανισμός να περάσει απαρατήρητος.

Διαβάστε επίσης:
Βοστώνη: «Καθαροί» οι ύποπτοι, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 18 Απριλίου 2013, 23:08

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης