Συνεχίζονται εντατικά οι έλεγχοι που διενεργεί ο Ε.Φ.Ε.Τ. σε επιχειρήσεις τροφίμων, τόσο σε προληπτικό επίπεδο όσο και μετά από καταγγελίες καταναλωτών.

Στο πλαίσιο αυτών των ελέγχων, διαπιστώθηκε ότι μια σειρά από επιχειρήσεις τροφίμων κατείχαν τρόφιμα μη κανονικά, νοθευμένα, μη ασφαλή και ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση ή μη συμμορφούμενα στις προδιαγραφές καταλληλότητας και κανονικότητας. Επίσης, σε κάποιες από αυτές, παρατηρήθηκαν αποκλίσεις από τις υγειονομικές διατάξεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις ανωτέρω επιχειρήσεις, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Φ.Ε.Τ. επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους € 133.500.

Συγκεκριμένα, επιβλήθηκαν:

1. Πρόστιμο € 2.000,00 στο εστιατόριο – πιτσαρία με την επωνυμία “L’ ARTIGIANO AE” που βρίσκεται στη ΔΕΚΕΛΕΙΑΣ 3 ΝΕΑ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ, διότι διαπιστώθηκε ότι στον τιμοκατάλογο – διαφημιστικό φυλλάδιο χαρακτηρίζει το κρέας και τα γλυκά ως “φρεσκοκατεψυγμένα”, γεγονός που συνιστά παραπλάνηση του καταναλωτή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

2. Πρόστιμο € 2.000,00 στο σνακ μπαρ – αναψυκτήριο με την επωνυμία “PASEO DEL MAR” που βρίσκεται στη ΜΗΛΙΝΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ, διότι διαπιστώθηκε ότι διέθετε μη ασφαλή – ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση τρόφιμα τα οποία κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν.

3. Πρόστιμο € 20.000,00 στην επιχείρηση με την επωνυμία “REGINA – ΚΟΥΡΑΝΤΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ” που βρίσκεται στη ΒΙΠΕΘ ΣΙΝΔΟΥ, διότι δείγμα μελιού με την εμπορική ονομασία “ΑΝΘΕΜΙΑ” βρέθηκε μη κανονικό και αποκλειόμενο της κατανάλωσης με την ονομασία “μέλι” διότι οδηγεί σε πλάνη τον καταναλωτή. Επιτρέπεται η διάθεσή του στην αγορά μόνο με την ονομασία “μέλι ζαχαροπλαστικής”, οπότε πρέπει να αναγράφεται στην ετικέτα η φράση “μόνο για μαγειρική”.

4. Πρόστιμο € 2.000,00 στο αρτοποιείο με την επωνυμία “ΑΦΟΙ ΑΓΓΕΛΕΤΟΥ ΟΕ” που βρίσκεται στη ΣΚΙΑΘΟ, διότι διαπιστώθηκαν ουσιώδεις αποκλίσεις από τις απαιτήσεις της κείμενης νομοθεσίας σχετικά με την υποδομή και τον εξοπλισμό της επιχείρησης και ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής χώρων και εξοπλισμού.

5. Πρόστιμο € 3.000,00 στο αναψυκτήριο – μπαρ με την επωνυμία “ΑΙΣΘΗΤΙΚΟ ΑΛΣΟΣ” που βρίσκεται στο 1ο ΧΛΜ. ΛΑΡΙΣΑΣ – ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ, διότι διαπιστώθηκε ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής χώρων και εξοπλισμού, ουσιώδεις αποκλίσεις από τις απαιτήσεις της κείμενης νομοθεσίας σχετικά με την υποδομή και τον εξοπλισμό της επιχείρησης, έλλειψη βιβλιαρίων υγείας και έλλειψη άδειας λειτουργίας.

6. Πρόστιμο € 2.000,00 στο σούπερ μάρκετ – κυλικείο με την επωνυμία “SMILE MARKET – ΒΟΥΛΓΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩ” που βρίσκεται στη ΒΕΡΓΙΝΑ ΗΜΑΘΙΑΣ, διότι διαπιστώθηκε ότι διέθετε μη ασφαλή – ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση τρόφιμα, ήτοι τυρί φέτα σε λευκοσιδηρά δοχεία, τα οποία κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν.

7. Πρόστιμο € 10.000,00 στη βιομηχανία παρασκευής σαλατών – εδεσμάτων – μουστάρδας και εμπορίας τροφίμων με την επωνυμία “Δ. ΓΙΑΓΚΟΣ – Α. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΟΕ – ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ” που βρίσκεται στο 31ο ΧΛΜ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ, διότι διαπιστώθηκε ότι παρουσιάζει αποκλίσεις από τις απαιτήσεις της νομοθεσίας που αφορούν την υποδομή, την επισήμανση των τελικών προϊόντων και την πραγματοποίηση αυτοελέγχων.
8. Πρόστιμο € 3.000,00 στην αποθήκη τροφίμων με την επωνυμία “ΓΚΑΜΠΛΙΑ ΔΕΣΠΟΙΝΑ” που βρίσκεται στο ΚΑΤΟΧΩΡΙ ΦΑΡΣΑΛΩΝ, διότι διαπιστώθηκε έλλειψη άδειας λειτουργίας, ουσιώδεις αποκλίσεις της κείμενης νομοθεσίας σχετικά με τον εξοπλισμό και την υποδομή της επιχείρησης και μη εφαρμογή συστημάτων αυτοελέγχου.

9. Πρόστιμο € 4.000,00 στο τυροκομείο με την επωνυμία “ΓΚΟΥΤΖΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ” που βρίσκεται στο ΛΟΦΟ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ, διότι διαπιστώθηκε η κατοχή μη ασφαλών – ακατάλληλων για ανθρώπινη κατανάλωση τροφίμων τα οποία κατασχέθηκαν.

10. Πρόστιμο € 20.000,00 στο ΓΕΝΙΚΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ “ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ” που βρίσκεται στη Δ. ΜΑΝΤΟΥΒΑΛΟΥ 3 ΝΙΚΑΙΑ, διότι διαπιστώθηκαν μη ορθές πρακτικές υγιεινής, ελλιπής τεκμηρίωση της εκπαίδευσης του προσωπικού, ουσιώδεις αποκλίσεις σχετικά με τον εξοπλισμό και την υποδομή και μη εφαρμογή συστήματος αυτοελέγχου.

11. Πρόστιμο € 2.000,00 στο αρτοποιείο με την επωνυμία “ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΗ ΕΥΓΕΝΙΑ – ΑΡΤΟΣ & ΓΛΥΚΙΣΜΑΤΑ” που βρίσκεται στη ΦΙΛΙΠΠΟΥ 11 & ΑΝΘΕΩΝ ΠΕΡΑΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, διότι διαπιστώθηκαν παρεκκλίσεις από τις γενικές απαιτήσεις υγιεινής για τις επιχειρήσεις τροφίμων.

12. Πρόστιμο € 5.000,00 στο τυροκομείο με την επωνυμία “ΙΟΡΔΑΝΗΣ & ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ ΟΕ” που βρίσκεται στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΚΑΤΩ ΡΟΔΟΝΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΑΡΙΔΑΙΑΣ ΠΕΛΛΑΣ, διότι διαπιστώθηκε ανεπαρκής εφαρμογή Συστήματος Διαχείρισης της Ασφάλειας των παραγομένων τροφίμων.

13. Πρόστιμο € 3.000,00 στο καφέ – οβελιστήριο με την επωνυμία “ΘΡΑΚΑ – ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΠΕΤΡΟΣ” που βρίσκεται στην ΝΕΑ ΦΩΚΑΙΑ ΔΗΜΟΥ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ, διότι διαπιστώθηκε ότι διέθετε μη ασφαλή – ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση τρόφιμα ζωικής προέλευσης τα οποία κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν.

14. Πρόστιμο € 4.000,00 στο καφενείο – σνακ μπαρ με την επωνυμία “ΑΦΟΙ ΙΩΑΝΝΟΥ ΟΕ” που βρίσκεται στη ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 52 & ΚΛΕΙΣΟΥΡΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, διότι διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε σχέση με την έκθεση προς πώληση μη ασφαλών – ακατάλληλων για ανθρώπινη κατανάλωση τροφίμων, την ανεπαρκή διατήρηση, έλεγχο των απαιτήσεων της ψυκτικής αλυσίδας, των συνθηκών συντήρησης των τροφίμων και τις γενικές απαιτήσεις υγιεινής.

15. Πρόστιμο € 10.000,00 στην υπεραγορά τροφίμων με την επωνυμία “ΚΑΡΦΟΥΡ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ” που βρίσκεται στην ΚΗΦΙΣΙΑΣ 41 – 43 ΜΑΡΟΥΣΙ, διότι διαπιστώθηκαν ουσιώδεις αποκλίσεις σχετικά με τον εξοπλισμό της επιχείρησης και μη εφαρμογή συστήματος αυτοελέγχου.

16. Πρόστιμο € 4.500,00 στην επιχείρηση αμιγούς πρατηρίου ειδών ζαχαροπλαστικής με την επωνυμία “ΚΟΜΝΗΝΟΣ” που βρίσκεται στην ΚΥΠΡΟΥ 41 ΛΑΡΙΣΑ, διότι η επιχείρηση δεν διέθετε κατάλληλη άδεια λειτουργίας για τα παραγόμενα προϊόντα. Επίσης, διαπιστώθηκαν ουσιώδεις αποκλίσεις από τις απαιτήσεις της κείμενης νομοθεσίας σχετικά με την υποδομή και τον εξοπλισμό της επιχείρησης και διάθεση μη κανονικών – μη ασφαλών – ακατάλληλων για ανθρώπινη κατανάλωση τροφίμων.

17. Πρόστιμο € 5.000,00 στο αρτοποιείο με την επωνυμία “ΚΩΤΣΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ” που βρίσκεται στην ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 197 ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, διότι διαπιστώθηκαν μη ασφαλή – επιβλαβή για τη δημόσια υγεία τρόφιμα, ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής εξοπλισμού, μη εφαρμογή συστήματος αυτοελέγχου και έλλειψη βιβλιαρίων υγείας σε προσωπικό της επιχείρησης.

18. Πρόστιμο € 2.000,00 στο κρεοπωλείο με την επωνυμία “ΜΑΛΑΜΜΑΣ ΘΕΟΔΟΣΗΣ – ΤΑ ΠΙΕΡΙΑ” που βρίσκεται στην ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ 80 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, διότι διαπιστώθηκε ότι παρουσιάζει αποκλίσεις από τις απαιτήσεις της νομοθεσίας που αφορούν την έλλειψη άδειας λειτουργίας.

 19. Πρόστιμο € 2.000,00 στο μικτό κατάστημα – παντοπωλείο με την επωνυμία “ΜΑΡΓΙΟΡΙΤΣΑ ΜΑΛΙΤΖΗ – ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΛΙΤΖΗΣ ΟΕ” που βρίσκεται στην ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ 40 ΝΕΑΠΟΛΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, διότι η επιχείρηση δεν διέθετε κατάλληλη άδεια λειτουργίας για τα παραγόμενα προϊόντα, το επίπεδο υγιεινής του χώρου παραγωγής των συγκεκριμένων παρασκευασμάτων κρίθηκε ανεπαρκές και ο εξοπλισμός του παρασκευαστηρίου δεν ήταν σύμφωνος με την κείμενη νομοθεσία.

20. Πρόστιμο € 2.000,00 στην επιχείρηση εμπορίας νωπών και κατεψυγμένων προϊόντων με την επωνυμία “ΝΙΚΟΛΑΣ” που βρίσκεται στη ΜΗΤΡ. ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ 89 ΒΟΛΟΣ, διότι διαπιστώθηκε μη εφαρμογή συστημάτων αυτοελέγχου και σοβαρές αποκλίσεις των όρων αδειοδότησης.

21. Πρόστιμο € 3.000,00 στο τυροκομείο με την επωνυμία “ΥΙΟΙ ΜΙΧΑΗΛ ΠΑΤΣΙΑΒΟΥΡΑ ΟΕ” που βρίσκεται στην ΠΙΕΡΙΩΝ 212 ΒΕΡΟΙΑ, διότι διαπιστώθηκε ότι ο υπεύθυνος της επιχείρησης δεν μερίμνησε για τη θέσπιση και εφαρμογή πάγιων διαδικασιών βάσει των αρχών του HACCP.

   
22. Πρόστιμο € 5.000,00 στην υπεραγορά τροφίμων με την επωνυμία “ΓΑΛΑΞΙΑΣ ΠΕΝΤΕ ΑΕ” που βρίσκεται στη ΛΕΝΟΡΜΑΝ 129 ΚΟΛΩΝΟΣ, διότι διαπιστώθηκε ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής χώρων και εξοπλισμού, ουσιώδεις αποκλίσεις σχετικά με τον εξοπλισμό και την υποδομή της επιχείρησης και μη εφαρμογή συστήματος αυτοελέγχου.

23. Πρόστιμο € 2.000,00 στην καφετέρια – σνακ μπαρ με την επωνυμία “LAVA NERA – Ι. ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ & ΣΙΑ ΟΕ” που βρίσκεται στην ΑΧΑΡΝΩΝ 375 ΑΘΗΝΑ, διότι διαπιστώθηκε ότι κατείχε μη ασφαλή – ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση τρόφιμα των οποίων η ημερομηνία ανάλωσης είχε παρέλθει.

24. Πρόστιμο € 3.000,00 στο εστιατόριο – μπαρ με την επωνυμία “ΣΤΑΜΕΛΟΣ – ΞΕΝΙΟΣ ΔΙΑΣ ΑΕ” που βρίσκεται στις ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΙΕΣ ΣΚΙΑΘΟΥ, διότι διαπιστώθηκαν ουσιώδεις αποκλίσεις από τις απαιτήσεις της κείμενης νομοθεσίας σχετικά με την υποδομή και τον εξοπλισμό της επιχείρησης και ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής χώρων και εξοπλισμού.

   
25. Πρόστιμο € 2.000,00 στο πρατήριο ελαίου μετά πωλήσεως σάπωνος και τυποποιημένων ειδών διατροφής μη χρήζοντα ψύξης σε μικροποσότητες με την επωνυμία “ΑΡΙΣΤΟΜΕΝΗΣ Δ. ΤΣΩΝΗΣ” που βρίσκεται στην ΦΟΡΜΙΩΝΟΣ 60 ΠΑΓΚΡΑΤΙ, διότι διαπιστώθηκε ότι προβαίνει στην πώληση χύμα ελαιολάδου κατά παράβαση της νομοθεσίας.

   
26. Πρόστιμο € 6.000,00 στο αρτοποιείο με την επωνυμία “ΦΑΡΑΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” που βρίσκεται στην ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗ 138 ΧΑΛΑΝΔΡΙ, διότι διαπιστώθηκε ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων, σοβαρή απόκλιση των όρων αδειοδότησης και έλλειψη βιβλιαρίων υγείας σε προσωπικό της επιχείρησης.

27. Πρόστιμο € 2.000,00 στο εργαστήριο χειροποίητου φύλλου με την επωνυμία “ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟΥ ΦΥΛΛΟ” που βρίσκεται στη ΡΟΥΣΒΕΛΤ 66 ΛΑΡΙΣΑ, διότι διαπιστώθηκαν μικρές αποκλίσεις από τις προδιαγραφές της ισχύουσας νομοθεσίας σχετικά με την υποδομή και τον εξοπλισμό της επιχείρησης και έλλειψη βιβλιαρίου υγείας σε προσωπικό της επιχείρησης. 

   
28. Πρόστιμο € 3.000,00 στην επιχείρηση επεξεργασίας γάλακτος με την επωνυμία “ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΑΕ” που βρίσκεται στη Ν. ΤΡΙΓΛΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ, διότι διαπιστώθηκε ότι δεν πραγματοποιήθηκαν οι διορθωτικές ενέργειες σχετικά με την υποδομή και τον εξοπλισμό, δεν εφαρμόζεται σύστημα αυτοελέγχων με βάση τις αρχές HACCP ούτε συστήματα ιχνηλασιμότητας και ανάκλησης προϊόντων, με βάση τα αποτελέσματα των αναλύσεων του νωπού γάλακτος διαπιστώθηκαν αποκλίσεις ως προς τα κριτήρια και δεν τηρούνται οι απαιτήσεις της νομοθεσίας για την δειγματοληψία και την ανάλυση των τελικών προϊόντων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης