Οι «καλές ημέρες» του δολαρίου έχουν πλέον τελειώσει και πλέον ζούμε την εποχή του ευρώ: Η πλειονότητα των αναλυτών καταλήγει σε αυτό το συμπέρασμα δίνοντας ώθηση στο κοινό ευρωπαικό νόμισμα και την αναγκαία σταθερότητα για το επόμενο διάστημα.

To ευρώ άγγιξε σήμερα το υψηλό ενός έτους, στον απόηχο των χθεσινών δηλώσεων του Mario Draghi, οι οποίες φαίνεται να ανοίγουν την πόρτα στο ενδεχόμενο μείωσης των έκτακτων μέτρων τόνωση της οικονομίας που προσφέρει, απλόχερα εδώ και χρόνια η ΕΚΤ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Ελβετοί εκτιμούν, πως το ευρώ θα αγγίξει το 1,14 έναντι του δολαρίου σε τρεις μήνες και το 1,16 σε έξι μήνες!

Η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου άγγιξε σήμερα και το 1,1379, το υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη καλοκαιριού του 2016, ενώ η τάση που καταγράφουν οι traders συνεχίζει να είναι ανοδική.

Μάλιστα, οι Ελβετοί τραπεζίτες δεν είναι καθόλου συντηριτικοί ή επιφυλακτικοί στις εκτιμήσεις τους. Εκτιμούν με σχετικά report προς τους πελάτες τους, πως το ευρώ θα αγγίξει το 1,14 έναντι του δολαρίου σε τρεις μήνες και το 1,16 σε έξι μήνες!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι άμεσες συνέπειες για την οικονομία και τους πολίτες

Αυτό σημαίνει φθηνότερη ενέργεια (πετρέλαιο, αέριο κλπ) για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες. Μειωμένα κόστη παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος για τη ΔΕΗ. Μείωση στις τιμές εισαγόμενων προϊόντων, από την Αμερική, την Ιαπωνία και την Ασία γενικότερα, αλλά και δυσκολία στις ευρωπαϊκές εξαγωγές, αφού τα προϊόντα της Γηραιάς Ηπείρου θα ανατιμηθούν αναλογικά και στον βαθμό που δεν απορροφήσουν τις αυξήσεις αυτές οι ίδιες οι επιχειρήσεις. Σημαίνει ακόμη αύξηση της αξίας των μετρητών, που κατέχουν επιχειρήσεις και ιδιώτες.
Η τάση ανατίμησης του Ευρώ είχε διαφανεί και ως ένα βαθμό διαγραφεί από τα τέλη Απριλίου
Σε επίπεδο επενδύσεων στην αγορά των νομισμάτων, όσοι δεν έχουν προχωρήσει σε αλλαγή των δολαρίων με ευρώ, έχουν χάσει μια σημαντική ευκαιρία, αλλά και τώρα δεν μπορεί να πει κανείς ότι είναι αργά να «γυρίσουν» στο ευρωπαϊκό νόμισμα, αν και κάτι τέτοιο περιέχει πλέον και σημαντικό βαθμό ρίσκου.

Η τάση ανατίμησης του ευρώ είχε διαφανεί και ως ένα βαθμό διαγραφεί από τα τέλη Απριλίου. Ήλθε όμως και η χθεσινή διαβεβαίωση Draghi, να «πιστοποιήσει» την διαφαινόμενη ισχύ του κοινού νομίσματος.

Τι ήταν αυτό όμως που είπε ο κ Draghi κι έδωσε ισχυρό μήνυμα στις αγορές;
Η αναμενόμενη επιβράδυνση των ροών στα ομόλογα της Ευρωζώνης αναμένεται να βοηθήσει την ανατίμηση του ευρώ το β' εξάμηνο ντου έτους

Μιλώντας σε διάσκεψη στην Πορτογαλία, ο Draghi δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να προσαρμόσει τα πολιτικά της εργαλεία, δηλαδή τα επιτόκια κάτω από το μηδέν και τις μαζικές αγορές ομολόγων, καθώς οι οικονομικές προοπτικές βελτιώνονται στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα τόνισε πως η απειλή του αποπληθωρισμού δεν υπάρχει πια στο τραπέζι.

Ωστόσο, σημείωσε πως οποιαδήποτε αλλαγή στη στάση της τράπεζας θα είναι σταδιακή καθώς χρειάζεται ακόμα «σημαντική» νομισματική στήριξη και η ανάκαμψη του πληθωρισμού θα εξαρτηθεί επίσης από τις ευνοϊκές παγκόσμιες συνθήκες χρηματοδότησης.

Αυτό όμως μεταφράστηκε από τους επενδυτές ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να δώσει περισσότερο έδαφος στα γερμανικά αιτήματα που θέλουν την ΕΚΤ να αρχίσει να μειώνει τον όγκο των έκτακτων μέτρων του ευρώ, που τροφοδοτεί κάθε μήνα στην οικονομία μέσω του QE.

Ούτε λίγο, ούτε πολύ η αναμενόμενη επιβράδυνση των ροών στα ομόλογα της Ευρωζώνης αναμένεται να βοηθήσει την ανατίμηση του ευρώ το β’ εξάμηνο ντου έτους.

Δεν ήταν όμως μόνον αυτό.

Η ήττα των ακροδεξιών στην Ολλανδία και βεβαίως η συντριπτική επικράτηση Μακρόν στη Γαλλία έδωσαν παγκοσμίως ένα ισχυρό σήμα σταθερότητας στην Ευρώπη.

«Οι πολιτικοί κίνδυνοι έχουν μειωθεί στην Ευρώπη», σχολίασαν κατ επανάληψη διεθνείς αναλυτές, αντιδιαστέλλοντας την αύξηση του πολιτικού κινδύνου στις ΗΠΑ μετά την εκλογή Ντ. Τραμπ. Σε συνδιασμό με την αδυναμία της αμερικανικής οικονομίας να ξεφύγει από το ενδεχόμενο της ύφεσης, μπορεί κανείς να αντιληφθεί γιατί οι επενδυτές εγκαταλείπουν το δολάριο.

Βεβαίως η υιοθέτηση των γερμανικών επιδιώξεων θέτει εν αμφιβόλλω την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη και την Ευρώπη γενικότερα, αλλά αυτό είναι κάτι που θα απασχολήσει περί τα τέλη του χρόνου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης