του Κώστα Ιερίδη

Για ακόμη μία χρονιά, το 2017 οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν ΕΝΦΙΑ, ο οποίος μάλιστα θα είναι ακριβότερος για μια μεγάλη μερίδα κατόχων ιδιοκτησιών. Ο λόγος; Επειδή στον συμπληρωματικό φόρο θα συνυπολογιστεί η αξία των αγροτεμαχίων. Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΝΦΙΑ διακρίνεται σε «κύριο» και «συμπληρωματικό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κύριος φόρος υπολογίζεται για όλα τα δικαιώματα σε ακίνητα (κατοικίες και λοιπά κτίσματα, οικόπεδα, εκτός σχεδίου εκτάσεις γης). Ο «συμπληρωματικός» ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται στην αξία των δικαιωμάτων της πλήρους κυριότητας, της ψιλής κυριότητας και της επικαρπίας επί κτισμάτων και εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων επιβάλλεται συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ.

Βέβαια, στο Υπουργείο Οικονομικών εξακολουθούν να εξετάζουν την τροποποίηση του ΕΝΦΙΑ με την αντικατάστασή του από μία φορολογική επιβάρυνση που θα επιβάλλεται στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας κάθε ιδιοκτήτη. Παρ’ όλα αυτά, ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, δεν έκανε εξαγγελίες για κατάργησή του, αλλά υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει διεύρυνση των απαλλαγών για ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο εισπρακτικός στόχος για έσοδα ύψους 2,6 δις ευρώ το 2017 παραμένει ίδιος.

Για αυτόν τον λόγο εξετάζεται η ένταξη των αγροτεμαχίων στον συμπληρωματικό φόρο (μετά το προσωρινό «πάγωμα» για εφέτος), κίνηση που θα επιτρέψει να έρθουν περισσότερα από 200 εκατομμύρια ευρώ στον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ, δημιουργώντας περιθώρια ισόποσων εκπτώσεων σε μικροϊδιοκτήτες, εφόσον καλύπτεται ο εισπρακτικός στόχος των 2,650 δισ. ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ως εκ τούτου, όπως όλα δείχνουν, ο ΕΝΦΙΑ όχι μόνο δεν καταργείται, αλλά για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους θα είναι ακριβότερος, καθώς θα συνυπολογιστούν στον συμπληρωματικό φόρο και τα αγροτεμάχια.

Η διεύρυνση των φοροαπαλλαγών

Ποιους όμως αφορά η πρωθυπουργική εξαγγελία για διεύρυνση των φοροαπαλλαγών; Κατά βάση τους ιδιοκτήτες ακινήτων με χαμηλά εισοδήματα που έχουν τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

1) το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους να είναι μικρότερο ή ίσο με 9.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος

2) το σύνολο της επιφανείας των κτισμάτων (υπόχρεου, συζύγου και εξαρτώμενων μελών) να μην ξεπερνά τα 150 τ.μ.

3) το σύνολο της αξίας των ακινήτων, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου, να μην υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον ή τη σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο, τον ή τη σύζυγό του και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα

4) ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.

Για όσους πληρούν τα παραπάνω κριτήρια, το ποσοστό μείωσης του φόρου θα αυξηθεί από το 50% που είναι σήμερα, ακόμη και στο 100%, εφόσον φυσικά υπάρξει ο δημοσιονομικός χώρος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης