Στην πιθανότητα η Ελλάδα να χρειαστεί ένα παράλληλο νόμισμα μαζί με το ευρώ αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schaeuble.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, o Σόιμπλε υποστηρίζει την συγκεκριμένη άποψη, σε περίπτωση που η χώρα μας δεν τα βρει με τους πιστωτές.

Ο ισχυρός υπουργός Οικονομικών, αναφέρθηκε στην ιδέα των παράλληλων νομισμάτων σε μια πρόσφατη συνάντηση χωρίς να την υιοθετεί, σύμφωνα με δύο ανθρώπους που ήταν παρόντες και ζήτησαν να μην κατονομαστούν καθώς ήταν ιδιωτική συνάντηση.

Επικαλέστηκε επίσης το παράδειγμα του Μαυροβουνίου το οποίο χρησιμοποιεί το ευρώ χωρίς να είναι μέλος της νομισματικής ένωσης, ανέφερε το ένα άτομο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πρακτορείο υποστηρίζει πως «τα σχόλια αυτά δείχνουν ότι ορισμένοι στη Γερμανία προετοιμάζονται για το χειρότερο εν μέσω της αντιπαράθεσης της Ελλάδας η οποία συνεχίζεται από το Φεβρουάριο. Αν και η Γερμανίδας καγκελάριος Angela Merkel και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας αναφέρουν ότι στόχος είναι να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ, ο Schaeuble έχει επίσης δηλώσει ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη».

«Η Γερμανία είναι «έτοιμη να πάει αυτή την πολιτική των άκρων πολύ μακριά” με τον Schaeuble στο ρόλο του “attack dog” αναφέρει ο Jacob Funk Kirkegaard, ανώτατο στέλεχος του Peterson Institute for International Economics στην Ουάσινγκτον. “Ο κίνδυνος της μετάδοσης σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης από την επιδείνωση της Ελλάδας είναι πολύ χαμηλός», συνεχίζει το Βloomberg.
 
Tι αναφέρει για τη συνάντηση στη Ρίγα 

«Η Merkel δήλωσε την Παρασκευή ότι χρειάζονται μεγαλύτερες προσπάθειες για να απελευθερωθεί η οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα μετά τις διαπραγματεύσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στη σύνοδο της ΕΕ στη Ρίγα», συνεχίζει το άρθρο.

«Είμαστε σε αυτό το chicken game», δήλωσε ο Kirkegaard. «Το πρόβλημα είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας οδηγεί ένα σκούτερ και ο Wolfgang Schaeuble μια θωρακισμένη BMW».

Οικονομολόγοι και αναλυτές δηλώνουν ότι η εισαγωγή ενός παράλληλου νομίσματος, όπως τα IOUs, θα μπορούσαν να είναι μέρος ενός σεναρίου που εξελίσσεται, εάν επιμείνει το αδιέξοδο στην ελληνική χρηματοδότηση και η χώρα χρεοκοπήσει. Οι Γερμανοί αξιωματούχοι «απλώς λαμβάνουν τα πάντα υπόψη», είχε δηλώσει ο Schaeuble σε συνέντευξή του στο Bloomberg τον Απρίλιο.

Ερωτηθέν να σχολιάσει τη θέση του Schaeuble αναφορικά με ένα παράλληλο νόμισμα, το υπουργείο Οικονομικών επικαλέστηκε τις δηλώσεις του σε μια συνέντευξη στην Les Echos αυτή την εβδομάδα, ότι «έχουμε γνώση των συζητήσεων αλλά δεν σχολιάζουμε».

Το report της Goldman Sachs International

Το πρακτορείο συνεχίσει αναφερόμενο σε report της Goldman Sachs. Όπως γράφει,« η Goldman Sachs International σε report της τον Φεβρουάριο, επικαλέστηκε αντίστοιχες καταστάσεις στην Κύπρο, το Μαυροβούνιο και το Κοσσυφοπέδιο ως πιθανά σενάρια για «υβριδικές λύσεις που θα μπορούσαν να κάνουν την εμφάνισή τους στην Ελλάδα».

«Μία περίπτωση θα μπορούσε να ήταν τα IOUs να καλύψουν τις εσωτερικές δαπάνες, κάτι που θα μπορούσε να δουλέψει μαζί με το ευρώ, σύμφωνα με τους οικονομολόγους της Goldman Sachs».

«Ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank, Thomas Mayer, δήλωσε πως πρότεινε ένα παράλληλο νόμισμα για την Ελλάδα στη διάρκεια των συνομιλιών με τον Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη τον Απρίλιο, ανέφερε η FAZ. Η Ελλάδα δεν εξετάζει ένα παράλληλο νόμισμα, δήλωσε ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, Γ. Σακελλαρίδης στις 11 Μαΐου.

Η οικονομία της Ελλάδας δεν είναι ανταγωνιστική στη βάση του ευρώ επομένως θα ήταν καλύτερο για τους Έλληνες να εισάγουν ένα παράλληλο νόμισμα, δήλωσε σε συνέντευξή του ο επικεφαλής της γερμανικής ένωσης βιομηχανίας εξαγωγών, BGA, Anton Boemer. «Θα ήταν ένας τρόπος να αποφύγει μια χαοτική κατάρρευση».

Επιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης 

Διαβάστε επίσης: Το παρασκήνιο της τριμερούς στη Ρίγα

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης