Για δεκάδες γενιές Ελλήνων έχει συνδεθεί με την αποταμίευση. Ωστόσο, ύστερα από τα πρόσφατα, αλλεπάλληλα εντάλματα συλλήψεων η λάμψη του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ξεθώριασε, αν και για όσους βλέπουν μισογεμάτο το ποτήρι οι τελευταίες διώξεις ίσως να οδηγήσουν στην εξυγίανση του τραπεζικού οργανισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ΤΤ ιδρύθηκε το 1900 στην Κρήτη, η οποία εκείνη την εποχή δεν είχε ακόμη ενταχθεί στην Ελλάδα. Το 1915 δημιουργήθηκε το Τμήμα Ταμιευτηρίων, σηματοδοτώντας την έναρξη εργασιών ταμιευτηρίου σε όλη την Ελλάδα.

Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο λειτουργούσε αδιάλειπτα τα «πέτρινα χρόνια» της Κατοχής, ενώ τη δεκαετία του 1970 διέθετε καταθέσεις αξίας 21 δις δραχμές, ποσό που αντιπροσώπευε το 31% των αποταμιεύσεων στην Ελλάδα.

Η μετατροπή σε τράπεζα
Το 2002 το ΤΤ θα μετατραπεί σε Ανώνυμη Τραπεζική Εταιρεία, επεκτείνοντας σταδιακά τις εργασίες του στη χορήγηση δανείων σε καταναλωτές που δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι. Το 2006 θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών και θα τεθεί επίσημα στους προς αποκρατικοποίηση οργανισμούς. Από τότε οι αρνητικές ειδήσεις για το ΤΤ θα πολλαπλασιαστούν μαζί με τις αντιδράσεις των εργαζομένων κατά της αποκρατικοποίησης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Μάλιστα, το 2009 η έναρξη χορήγησης καταναλωτικών δανείων έως 5.000 ευρώ με ενέχυρο τιμαλφή είχε προκαλέσει ποικίλες συζητήσεις, καθώς πολλοί είχαν σπεύσει τότε να μιλήσουν για «ενεχυροδανειστήριο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 2008, τα ηνία του ΤΤ, το οποίο μετονομάστηκε τότε σε TT Hellenic Postbank, θα τα αναλάβει ο Άγγελος Φιλιππίδης, ο manager που ουσιαστικά θα αλλάξει τα πάντα στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Από το λογότυπο έως την εταιρική ταυτότητα, ενώ το «μότο» της περιόδου εκείνης θα είναι «απλά και ειλικρινά».

Δύο χρόνια αργότερα, όταν ο κίνδυνος χρεοκοπίας της χώρας ήταν ιδιαίτερα μεγάλος, το ΤΤ θα αποτελέσει την πρώτη κρατική τράπεζα που θα αγοράσει ασφάλιστρα κινδύνου CDS των ελληνικών ομολόγων. Η κίνηση αυτή είχε ως στόχο τη διασφάλιση των ελληνικών ομολόγων της τράπεζας και, όπως είχε αναφέρει τότε, σε ομιλία του, ο κ. Φιλιππίδης:

«Ο κοινωνικός μας ρόλος όμως είναι π.χ. να αγοράσουμε CDS (ασφάλιστρα κινδύνου για τη χώρα) το καλοκαίρι, όταν δεν αγόραζε κανένας, να δημιουργήσουμε τη μεγαλύτερη θέση στον κόσμο -και σας λέω ότι καμία ελληνική τράπεζα δεν έχει καμία θέση στα CDS και εμείς έχουμε τη μεγαλύτερη όχι από τις ελληνικές τράπεζες, γιατί οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν απλά, αλλά στον κόσμο- και να μπορούμε τώρα να βγούμε και να παρέμβουμε και να χτυπήσουμε τους κερδοσκόπους στο κεφάλι».

Τον Δεκέμβριο του 2011, το ΤΤ θα απορροφήσει την Tbank (πρώην Aspis), της οποίας οι καταθέσεις και τα δάνεια μεταφέρθηκαν στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ενώ λίγο πριν από το τέλος του 2013 θα ολοκληρωθεί η απορρόφηση της τράπεζας από την Eurobank Ergasias.

Θύμα του πελατειακού κράτους
Αυτό που λένε στην αγορά είναι ότι το ΤΤ υπήρξε «θύμα» του πελατειακού κράτους, καθώς η απορρόφηση της Tbank και το «κούρεμα» των ομολόγων δημιούργησαν στην τράπεζα «άνοιγμα» 3,5 δισ. ευρώ. Το διάστημα 2007 – 2012, ο αριθμός των υπαλλήλων εκτοξεύτηκε: από 1.300 άτομα το 2007, το ΤΤ απασχολούσε 3.000 υπαλλήλους το 2012, ενώ περίπου 700 προήλθαν από την απορρόφηση της Tbank.

Ακόμη ένα βέλος που εκτοξεύουν στον Άγγελο Φιλιππίδη οι εχθροί του είναι ότι επί των ημερών του και συγκεκριμένα το 2008 προσελήφθησαν περισσότερα από 500 άτομα, μέσα από δύο διαφορετικούς διαγωνισμούς, όπως αναφέρεται στην ετήσια έκθεση του οργανισμού. Άλλο ένα από τα «σημεία» των πελατειακών καιρών ήταν η αύξηση των διευθυντικών στελεχών από 30 σε 100!

Κοινό μυστικό, επίσης, είναι ότι η επέκταση του ΤΤ στις τραπεζικές δραστηριότητες έδωσε την «ευκαιρία» στον εκάστοτε πολιτικό προϊστάμενο της τράπεζας να ζητεί τη χορήγηση θαλασσοδανείων ή ομολογιακών δανείων σε επισφαλείς εταιρείες. Ένα από αυτά ήταν το ομολογιακό δάνειο προς την εταιρεία του κ. Γριβέα (σ.σ.: διαβάστε εδώ το πρωτοσέλιδο του zougla.gr για εκείνη την υπόθεση).

Η συνέχεια είναι γνωστή: το «φόρτωμα» του ΤΤ με χορηγήσεις σε επισφαλείς δανειολήπτες, οι οποίοι, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, φέρονται να μην έχουν αποπληρώσει τα δάνεια, έφερε την εισαγγελία στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, οδηγώντας στο σημερινό μπαράζ αποκαλύψεων.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε το πόρισμα

Καταπέλτης είναι το πόρισμα της εισαγγελέως διαφθοράς Πόπη Παπανδρέου για τον πρώην πρόεδρο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Άγγελου Φιλιππίδη, όσον αφορά στα θαλασσοδάνεια που δόθηκαν από το Τ.Τ. κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Το zougla.gr έφερε στο φως τα σημαντικότερα εδάφια της πολυσέλιδης πορισματικής αναφοράς για το σκάνδαλο, αλλά και τα ονόματα όλων των κατηγορουμένων στην υπόθεση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις για την άσκηση ποινικής δίωξης εις βάρος των κάτωθι αναφερόμενων προσώπων για τις ακόλουθες αξιόποινες πράξεις:

I. Εις βάρος των: 

1) Αγγέλου Φιλιππίδη
2) Μάριου Βαρότση
3) Αντώνιου Καμινάρη
4) Γεωργίου Στάμνου
5) Γεώργιου Μπριντάλου
6) Λυμπέρη Κατσουλιέρη
7) Σπύρου Πολίτη
8) Χαράλαμπου Γιαγκούδη
9) Φωτεινής Κρέστα
10) Διονύσιου Γκολφινόπουλου
11) Κλεάνθη Παπαδόπουλου
12) Χάρη Σιγανού
13) Γεώργιου Ξυφαρά
14) Δημήτριου Κυπαρίσση
15) Αναστασίας Σακελλαρίου
16) Περικλή Χανάκη
17) Παναγιώτας Μπέζα
18) Χρήστου Μαρούσου
19) Ιωάννη Τσαγδή
20) Σπυρίδωνα Παντελιά
21) Λυδίας Κεκρίδου
22) Αθανάσιου Χασάπη
23) Ιωάννη Λεβεντίδη…

…για απιστία τελεσθείσα από κοινού κατ’ εξακολούθηση και μη εκ της οποίας η περιουσιακή ζημία υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ.

II. Εις βάρος των

1) Κυριάκου Γριβέα
2) Αναστασίας Βάτσικα για α) άμεση συνέργεια στην ανωτέρω υπό στοιχείο I πράξη, τελεσθείσα από κοινού και κατ’ εξακολούθηση και β) νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες τελεσθείσα κατ’επάγγελμα

III. Εις βάρος των
1) Μάριου Βαρότση
2) Παναγιώτας Μπέζα για άμεση συνέργεια στην ανωτέρω υπό στοιχείο II β πράξη, υπό την επιβαρυντική περίπτωση του άρθρου 1β του άρθρου 45 του Ν. 3168/2008

IV. Εις βάρος των
1) Λαυρέντη Λαυρεντιάδη
2) Περικλή Λίβα για α) άμεση συνέργεια στην ανωτέρω υπό στοιχείο I πράξη, τελεσθείσα από κοινού και κατ’ εξακολούθηση και β) εις βάρος του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. τελεσθείσα κατ’ επάγγελμα

V. Εις βάρος των

1) Αγγέλου Φιλιππίδη
2) Δημητρίου Κοντομηνά
3) Ιωάννη Ρόρρη
4) Αλεξάνδρας Λιακοπούλου
5) Μάριου Βαρότση για απάτη στρεφόμενη κατά του Δημοσίου, τελεσθείσα από κοινού, υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις (ειδικότερες συνθήκες εγκληματικής δράσεως, αντικείμενο ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας), εκ της οποίας το όφελος που πέτυχε ή επεδίωξε ο δράστης ή η ζημία που προξενήθηκε ή οπωσδήποτε απειλήθηκε στο Δημόσιο υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ

VI. Εις βάρος του Δημητρίου Κοντομηνά για α) άμεση συνέργεια στην ανωτέρω πράξη, τελεσθείσα κατ’ εξακολούθηση και β) νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, τελεσθείσα κατ’επάγγελμα (άρθρα 1.12.13 τερ. α’ και στ’. 14, 26 παρ 1α’.27παρ 1, 45,4β παρ. 1 β’, 94 τταρ. 1. 98, 386 παρ. 3β’-1, 390 ΠΚ άρθρο 1 παρ 1 του Ν 1608/1950 2 παρ. 1, 2 στοιχ. α’. γ δ’, 3 περ κ*. 5, 45 παρ 1 στοιχ α’. β γ’ Ν 3691/2008 ως ισχύει). 

Τι αναφέρει το πόρισμα για τον Φιλιππίδη

Μεγάλα χρηματικά ποσά, που δεν δικαιολογούνται όπως αναφέρεται στο εισαγγελικό πόρισμα, εντοπίσθηκαν σε έξι λογαριασμούς του πρώην διοικητή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Άγγελου Φιλιππίδη.  Η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου αναφέρει ότι από το 2008 μέχρι το 2012 επαύξησε σημαντικά την περιούσια του με χρήματα άγνωστης προέλευσης.

ΛαυρεντιάδηςΟ Άγγελος Φιλιππίδης διετέλεσε Πρόεδρος του Τ.Τ. από τον Οκτώβριο του έτους 2007 (8-10-2007) μέχρι και τον Δεκέμβριο του έτους 2009 (11-12-2009). Επί των ημερών του (και συγκεκριμένα μέχρι τον Οκτώβριο του 2009) εκταμιεύτηκε το μεγαλύτερο μέρος των χρηματοδοτήσεων της Τράπεζας προς επιχειρήσεις, μέσω ομολογιακών Δανείων, ορισμένα εκ των οποίων εκτέθηκαν αναλυτικά ανωτέρω, χωρίς η Τράπεζα να έχει εκ των προτέρων θεσμοθετήσει Κανονισμό Πιστοδοτήσεων που να καθορίζει τα όρια ανάληψης κινδύνων, χωρίς να έχει διασφαλιστεί η ύπαρξη κατάλληλων συστημάτων για την αξιολόγηση, μέτρηση και παρακολούθησή τους και χωρίς να διατίθενται οι δέουσες υποδομές για την κατάλληλη διαχείρισή τους. Παρά ταύτα, διενεργήθηκαν κατ’ εξακολούθηση, χρηματοδοτήσεις ύψους εκατομμυρίων ευρώ, κατά παρέκκλιση των εσωτερικών διαδικασιών (ως προς την αξιολόγηση του πιστωτικού κινδύνου και ως προς τις εγκριτικές και διαχειριστικές διαδικασίες), κατά παράβαση των οικείων Πράξεων Διοικητή Τράπεζας της Ελλάδος και χωρίς την τήρηση βασικών αρχών τραπεζικής πρακτικής, όπως προκύπτει από τρεις περιπτώσεις ιδιαίτερα υψηλών δανειοδοτήσεων (Όμιλος Γριβέας, ALAPIS και Όμιλος ΔΕΜΚΟ), με αποτέλεσμα τη ζημία της περιουσίας της Τράπεζας, της οποίας είχε τη διαχείριση ο κ. Φιλιππίδης.

«Παρότι γνώριζε το σύνολο των κρίσιμων κατά περίπτωση οικονομικών μεγεθών του εκάστοτε πιστούχου. Υπενθυμίζεται δε, ότι απ’ όσα εκτέθηκαν ανωτέρω αναλυτικά, ότι η συνολική ζημίαΒάτσικα-Γριβέας της περιουσίας της Τράπεζας ανέρχεται στο συνολικό ποσό των 346.904.467 ευρώ τουλάχιστον [208.154.000 ευρώ εκ των δανειοδοτήσεων του Τ.Τ. προς επιχειρήσεις μέσω Ομολογιακών Δανείων (με στοιχεία της 30-6-2012) + 138.750.467 ευρώ ευρώ από την υπόθεση της Bestline/HPC]. Από όσα εκτέθηκαν αναλυτικά στην παρούσα αναφορά προκύπτει ότι, μεταξύ άλλων προσώπων, ο Άγγελος Φιλιππίδης, ενήργησε, όπως αναλυτικότερα εκτέθηκε κατά περίπτωση, καταχρώμενος τη θέση εμπιστοσύνης που κατείχε ως Πρόεδρος του επίμαχου Χρηματοπιστωτικού Ιδρύματος (Τ.Τ.) και εκμεταλλευόμενος τις δυνατότητες του οικονομικού συστήματος, με την διαχείριση του οποίου ήταν επιφορτισμένος, προκειμένου να επαυξήσει την περιουσία τρίτων προσώπων, ήτοι προς την κατεύθυνση της δημιουργίας πλούτου εκ μέρους των τελευταίων, ενόψει του ύψους και των όρων των επίμαχων κάθε φορά χρηματοδοτήσεων, βλάπτοντας την περιουσία του Δημοσίου», αναφέρεται το πόρισμα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης