του Κώστα Ιερίδη

Σήμερα, 1η Ιουνίου, δεν αρχίζει μόνο το καλοκαίρι, αλλά και η… καταιγίδα νέων φόρων που συμφώνησε η κυβέρνηση με στόχο το κλείσιμο της συμφωνίας με τους πιστωτές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και αυτό επειδή από σήμερα τίθενται σε ισχύ οι αυξήσεις στους έμμεσους φόρους (ΦΠΑ, μπίρα κ.τ.λ.), ενώ ταυτόχρονα θα αρχίσουν να «τρέχουν» οι δόσεις τόσο για τον φόρο εισοδήματος του 2015 όσο και για τον ΕΝΦΙΑ του 2016.

Πιο συγκεκριμένα με βάση τα μέτρα που τίθενται σήμερα σε ισχύ:

Από σήμερα τίθενται σε ισχύ οι αυξήσεις στους έμμεσους φόρους (ΦΠΑ, μπίρα κ.τ.λ.), ενώ ταυτόχρονα θα αρχίσουν να «τρέχουν» οι δόσεις τόσο για τον φόρο εισοδήματος του 2015 όσο και για τον ΕΝΦΙΑ του 2016– Ο συντελεστής ΦΠΑ αυξάνεται από 23% στο 24%, γεγονός που θα οδηγήσει σε αυξήσεις τιμών στα εξής προϊόντα: μακαρόνια, ρύζι, αλεύρι, κακάο, αλλαντικά, μαρμελάδες, σοκολάτες, παγωτά, είδη ζαχαροπλαστικής, μπαχαρικά, προψημένο ψωμί, προμαγειρεμένα φαγητά, ψωμί του τοστ, αναψυκτικά, χυμοί, μπίρα, ρούχα, παπούτσια, είδη κατοικίας, εργαλεία, έπιπλα, χαρτικά, ηλεκτρικές συσκευές, ηλεκτρονικές συσκευές, λογαριασμοί κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, πακέτα συνδρομών τηλεόρασης κ.λπ., τιμές ακινήτων, τιμές αυτοκινήτων, ταβέρνες και εστιατόρια, καφετέριες, φαγητό στο σπίτι, κρέας από το κρεοπωλείο, ταξίδια, διόδια, καύσιμα, εισιτήρια ΜΜΜ, κόμιστρα των ταξί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Στα νησιά Σύρος, Θάσος, Άνδρος, Τήνος, Κάρπαθος, Μήλος, Σκύρος, Αλόννησος, Αντίπαρος, Κέα και Σίφνος ξεκινά η αναπροσαρμογή του ΦΠΑ σε 13% και 24% από 9% και 11%.

-Αυξάνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στην μπίρα. Συγκεκριμένα διπλασιάζεται, καθώς αυξάνεται σε 5 ευρώ ανά βαθμό Plato κατά όγκο και εκατόλιτρο μπίρα (από 2,6 ευρώ που είναι σήμερα). Παράλληλα, αυξάνεται σε 2,5 ευρώ ανά βαθμό Plato κατά όγκο και εκατόλιτρο μπίρας από 1,30 ευρώ που είναι σήμερα ο μειωμένος συντελεστής ΕΦΚ που επιβάλλεται στην μπίρα που παράγεται στη χώρα μας ή σε άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. από ανεξάρτητα μικρά ζυθοποιεία, εφόσον η παραγωγή τους δεν υπερβαίνει τα 200.000 εκατόλιτρα μπίρα ετησίως.

-Αλλάζει η φορολογία στα αυτοκίνητα λόγω των αλλαγών στα τέλη ταξινόμησης των αυτοκινήτων.

– Επιβάλλεται ειδικό τέλος σε κάθε μηνιαίο λογαριασμό κάθε σύνδεσης σε συνδρομητική τηλεόραση που ανέρχεται στο 10% επί του συνολικού μηνιαίου λογαριασμού περιλαμβανομένου και του παγίου τέλους που εισπράττεται υπέρ της επιχείρησης, πριν επιβληθεί ο ΦΠΑ. Για παράδειγμα, σε λογαριασμό 55 ευρώ τον μήνα, χωρίς ΦΠΑ, το ειδικό τέλος ανέρχεται σε 5,5 ευρώ.

Παράλληλα, από σήμερα «ξετυλίγονται» οι νέες φορολογικές επιβαρύνσεις. Πρώτα στο μέτωπο των έμμεσων φόρων και στη συνέχεια στο εκκαθαριστικό της εφορίας για τα εισοδήματα του 2015, το ραβασάκι του ΕΝΦΙΑ και τα νέα τέλη κυκλοφορίας, τα οποία απειλούν να βάλουν νέα φωτιά στις τιμές των καυσίμων.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης