του Κώστα Ιερίδη

Σε μπαράζ κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών ή στην καλύτερη περίπτωση στη λήψη μέτρων αναγκαστικής είσπραξης προχωρούν την τελευταία περίοδο δικαστικά τμήματα των εφοριών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσον αφορά στο ακατάσχετο, σύμφωνα με τη νομοθεσία, προστατεύονται οι φορολογούμενοι από κατασχέσεις προκειμένου να διασφαλίσουν τις ελάχιστες δαπάνες διαβίωσής τουςΕίναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΓΔΕ, οι κατασχέσεις σε καταθέσεις, εισοδήματα στα χέρια τρίτων και κινητά και ακίνητα ήταν στα τέλη Δεκεμβρίου του περασμένου έτους 695.074. Στο τέλος Αυγούστου είχαν ανέλθει στις 774.321. Οι κατασχέσεις, δηλαδή, αυξήθηκαν μέσα σε ένα οκτάμηνο κατά 79.247 ή περίπου 11,5%.

Πρόκειται για σημαντικό ποσοστό αύξησης που φανερώνει ότι oι εφορίες δεν «χαρίζονται» στους οφειλέτες ή ότι εν όψει της ανεξαρτητοποίησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων προσπαθούν να επιδείξουν έργο.

Ποιες είναι οι προβλέψεις; Ότι οι κατασχέσεις θα αυξάνονται, όσο η φορολογία «πολλαπλασιάζεται» και τα εισοδήματα μειώνονται ή στην καλύτερη περίπτωση παραμένουν σταθερά. Γι’ αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, τον Σεπτέμβριο οι κατασχέσεις αυξήθηκαν περαιτέρω.

Τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι έναντι όσων έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές η εφορία λαμβάνει τα εξής μέτρα αναγκαστικής είσπραξης:

-κατάσχεση υπολοίπων τραπεζικών λογαριασμών

-κατάσχεση ακινήτων

-κατάσχεση εισοδημάτων στα χέρια τρίτων, όπως είναι το εισόδημα από ενοίκια ή απαιτήσεις από πελάτες όσον αφορά στις επιχειρήσεις.

Όσον αφορά στο ακατάσχετο, σύμφωνα με τη νομοθεσία, προστατεύονται οι φορολογούμενοι από κατασχέσεις προκειμένου να διασφαλίσουν τις ελάχιστες δαπάνες διαβίωσής τους. Έτσι, ισχύει ακατάσχετο όριο 1.000 ευρώ από μισθούς ή συντάξεις. Για ποσό μισθού ή σύνταξης από 1.000 έως 1.500 ευρώ μπορεί να κατασχεθεί το 50% και για ποσό άνω των 1.500 ευρώ μπορεί να κατασχεθεί το σύνολο του υπερβάλλοντος ποσού.

Οι φορολογούμενοι έχουν το δικαίωμα να δηλώσουν μέσω του Τaxisnet και έναν ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό με ανώτατο όριο τα 1.250 ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης