Την προώθηση μιας νέας σειράς οικονομικών μεταρρυθμίσεων για το 2013 αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα, Πέμπτη, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Mariano Rajoy.

Σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές αυτό το πακέτο θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
  • περικοπές στις δημόσιες δαπάνες προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα στον προϋπολογισμό
  • περιορισμούς στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις
  • επιβολή νέων φόρων στις εκπομπές ρύπων και τις χρηματιστηριακές συναλλαγές
  • κατάργηση ορισμένων φοροαπαλλαγών
  • πάγωμα των μισθών στο Δημόσιο και για το 2013
«Ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε και αφού το ξέρουμε, αυτό κάνουμε. Ξέρουμε επίσης ότι αυτό απαιτεί μεγάλες θυσίες από ολόκληρη την ισπανική κοινωνία», σημείωσε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας στη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε., την ίδια στιγμή που χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα κοντά στο Κοινοβούλιο στην πρωτεύουσα Μαδρίτη.

Η Ισπανία διαπραγματεύεται τους όρους ενός ευρωπαϊκού πακέτου βοηθείας, το οποίο θα αποτελέσει το έναυσμα για τη δημιουργία ενός προγράμματος αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προκειμένου να περιοριστεί το δυσβάσταχτο κόστος δανεισμού. Η αβεβαιότητα σχετικά με τη χρονική στιγμή που επέλεξε η κυβέρνηση της Ισπανίας για να ζητήσει το πακέτο βοηθείας είχε ως αποτέλεσμα η απόδοση των 10ετών ισπανικών ομολόγων να ξεπεράσει το 6% για πρώτη φορά εδώ και μια εβδομάδα. Αν και αποτελεί την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, τα προβλήματα παραμένουν μεγάλα, δημιουργώντας έντονο «πονοκέφαλο» στον Mariano Rajoy, ο οποίος εκτιμάται ότι δεν διαθέτει το πολιτικό σθένος για να λάβει αντιλαϊκά μέτρα, αποθαρρύνοντας με αυτό τον τρόπο τις διεθνείς Αγορές.

Σύμφωνα με οικονομικά στοιχεία που κυκλοφόρησαν την Τρίτη, η Ισπανία δεν θα φτάσει τον στόχο για το δημόσιο έλλειμμα (6,3% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) για το 2012), ενώ την Τετάρτη η ΕΚΤ δήλωσε ότι η οικονομία της ευρωπαϊκής χώρας συνέχισε να συρρικνώνεται σημαντικά κατά το τρίτο τρίμηνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης