Ο οικονομολόγος της Citigroup, Ebrahim Rahbari, ήταν αυτός που επινόησε τον Φεβρουάριο του 2012 τον όρο Grexit για να περιγράψει το ρίσκο της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Τότε, ο ίδιος και οι συνάδελφοί του στον τραπεζικό όμιλο τοποθετούσαν την πιθανότητα στο 50% μέσα στους επόμενους 18 μήνες και αργότερα στο 90% μέχρι το 2014.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι 2015 και η Ελλάδα είναι ακόμη στην Ευρωζώνη, αναφέρει το Bloomberg. Ωστόσο, η συζήτηση για ένα Grexit επιστρέφει, καθώς η Αθήνα βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τους πιστωτές και το ρευστό της μειώνεται συνεχώς. Η χρήση του όρου στα δημοσιεύματα του Bloomberg News «εκτινάχθηκε» εφέτος στο υψηλότερο επίπεδο από τη δημιουργία του.

Ωστόσο, τώρα ο Rahbari έχει επινοήσει έναν νέο όρο. Ενώ ένα Grexit δεν είναι αδιανόητο, η Citigroup περιγράφει τις άμεσες προοπτικές ως Grimbo (Greece in limbo) – «για αυτά τα γκρίζα σενάρια που η Ελλάδα δεν πρόκειται να λάβει λεφτά από τους Ευρωπαίους και δεν υπάρχει λύση για κάποιο σταθερό ορίζοντα» τόνισε ο οικονομολόγος στην τηλεόραση του Bloomberg.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ίδιος βλέπει δύο σενάρια. Σύμφωνα με το πρώτο, επιτυγχάνεται μια συμφωνία αλλά μόνο μετά την επιβολή capital controls και μια πιθανή χρεοκοπία. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί εάν οι διαπραγματεύσεις δεν παράγουν αποτέλεσμα, μέχρι η ΕΚΤ να περιορίσει τη ροή δανείων έκτακτης ανάγκης στις ελληνικές τράπεζες.

Το Grimbo θα μπορούσε επίσης να συμβεί εάν δεν υπάρχει καθόλου βοήθεια, η κυβέρνηση χρεοκοπήσει, επιβληθούν capital controls και εκδοθούν IOUs, ενώ η Ελλάδα εξακολουθεί να παραμένει στο ευρώ.

Σύμφωνα με το capital στο report της Citigroup, με την πάροδο του χρόνου, η δύσκολη κατάσταση της ρευστότητας και πιθανώς κάποιοι περιορισμοί στις εκταμιεύσεις καταθέσεων για τις τράπεζες θα αυξήσουν σημαντικά την πίεση στην ελληνική κυβέρνηση, καθιστώντας πιθανό το σενάριο εκλογών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης