Του Κώστα Ιερίδη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μπορεί η χώρα να υπήρξε συνεπής στις οικονομικές υποχρεώσεις της προς τους δανειστές για τον Μάρτιο, ωστόσο δεν είναι λίγοι όσοι έχουν σημαντικές αμφιβολίες για το αν θα καταφέρει να επαναλάβει τη συγκεκριμένη «επιτυχία». Ήδη, άλλωστε, το εγχείρημα της άντλησης ρευστότητας από τα ταμειακά διαθέσιμα των κρατικών εταιρειών, όπως η ΕΥΔΑΠ ή η ΔΕΗ, φανερώνει ότι το κρατικό ταμείο είναι… μείον. Όπως, βέβαια, και η μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων της Περιφέρειας Αττικής και του ΟΑΕΔ, ύψους 80 εκατ. ευρώ και 120 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, στην Τράπεζα της Ελλάδος, για να ενισχυθούν τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους.

​Η κυβέρνηση παρουσιάζει σήμερα στο πλαίσιο του Brussels Group ομάδα μεταρρυθμίσεων αξίας 3-3,5 δισ. ευρώ με στόχο τη διενέργεια Eurogroup μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδαςΈτσι, η κυβέρνηση παρουσιάζει σήμερα στο πλαίσιο του Brussels Group ομάδα μεταρρυθμίσεων αξίας 3-3,5 δισ. ευρώ, με στόχο τη διενέργεια Eurogroup μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Και μπορεί οι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες να χαρακτηρίζουν τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες ως εποικοδομητικές, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με ασφάλεια στο ερώτημα εάν η Ελλάδα θα διαθέτει ρευστότητα για να πληρώσει τη δόση της τάξης των 450 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ στις 9 Απριλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όλα αυτά, υπό τη σκιά της χθεσινής υποβάθμισης από τη Fitch Ratings της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης χρεοκοπίας εκδότη (Issuer Default Ratings – IDRs) της Ελλάδας σε εγχώριο και ξένο νόμισμα στο «CCC» από το «B».

Όπως εξηγεί ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης, η εν λόγω υποβάθμιση αποτυπώνει την έλλειψη πρόσβασης στην αγορά, τις αβέβαιες προοπτικές για έγκαιρη εκταμίευση από τους επίσημους πιστωτές, και τις σφιχτές συνθήκες ρευστότητας στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο, που έχουν ασκήσει ακραίες πιέσεις στη χρηματοδότηση της ελληνικής κυβέρνησης.

Μη αποδεκτές οι ελληνικές μεταρρυθμίσεις

Σε εξαιρετικά βαρύ κλίμα και με την στάση των συνομιλητών να μην προδιαγράφεται σε καμία περίπτωση θετική ή συγκαταβατική έναντι της ελληνικής ομάδας διαπραγμάτευσης, ξεκίνησαν σύμφωνα με πληροφορίες οι επαφές του Brussels Group, νωρίτερα το Σάββατο, όπως αναφέρουν Τα Νέα. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η συζήτηση είναι εξαιρετικά δύσκολη και οι ελληνικές προτάσεις δεν γίνονται αποδεκτές ούτε καν στη βάση τους, πόσο μάλλον στις λεπτομέρειες.

Στην Αθήνα και στις Βρυξέλλες ελληνικές πηγές εκτιμούν ότι ακόμη και η υποβάθμιση της Fitch είναι μία «ύποπτη εξέλιξη», ειδικώς επειδή έρχεται στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή και αμέσως πριν τις συνομιλίες στο Eurogroup.  Υπό τις συνθήκες αυτές, οι διαπραγματεύσεις είναι φανερό πως διεξάγονται σε έναν ασφυκτικό κλοιό για την ελληνική κυβέρνηση, η οποία έως τις αρχές της εβδομάδας θα πρέπει να έχει λάβει τις αποφάσεις της, καθώς το πρόβλημα της ρευστότητας γίνεται πιεστικό.

Σε αυτήν την ατμόσφαιρα, ο Πρωθυπουργός συγκαλεί το απόγευμα της Κυριακής το κυβερνητικό συμβούλιο.

Πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου τονίζουν ακόμη ότι το πρόγραμμα είναι επεξεργασμένο και κοστολογημένο, προβλέποντας για το 2015 πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ, ενώ θα επιτρέψει θετικό ρυθμό ανάπτυξης, ο οποίος εκτιμάται ότι θα φτάσει το 1,4%. Επίσης, διαβεβαιώνουν ότι οι μεταρρυθμίσεις για πρώτη φορά δεν θα οδηγήσουν στα ταμεία τους «συνήθεις υπόπτους», αλλά θα πληρώσουν επιτέλους οι έχοντες και κατέχοντες.  Η ελληνική πλευρά θα συμμετέχει στη συζήτηση του Brussels Group με τους Γ.Χουλιαράκη, Ν.Θεοχαράκη και την Ελενα Παναρίτη.

Τη Δευτέρα θα συνεδριάσει το EuroWorking Group, όπου πρέπει να δοθεί το οριστικό «ΟΚ» για την λίστα. Η λίστα κλείδωσε νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής, στην τελική σύσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Στην κατάρτιση της λίστας συμμετείχαν ομάδα του υπουργείου Οικονομικών, ομάδα από την αντιπροεδρία της κυβέρνησης και συνεργάτες του Ευκλείδη Τσακαλώτου, όλοι υπό την εποπτεία του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης Νίκου Σαγιά.

Διαβάστε ακόμη: Κοστολογημένη λίστα 18 μεταρρυθμίσεων

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης