Μπαράζ μειώσεων έως και 50% θα επιβληθεί στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων που έχουν συνταξιοδοτηθεί μετά την 1η Σεπτεμβρίου του 2013.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η περικοπή του εφάπαξ, το οποίο χορηγείται από το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, θα επέλθει έπειτα από την εφαρμογή της ρήτρας «μηδενικού ελλείμματος» και με βάση τα έσοδα ύψους 300 εκατ. ευρώ από τις εισφορές των υπαλλήλων του Δημοσίου και τον αριθμό των συνταξιοδοτήσεων (υπολογίζονται σε 18.000).

Η περικοπή του εφάπαξ, το οποίο χορηγείται από το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, θα επέλθει έπειτα από την εφαρμογή της ρήτρας «μηδενικού ελλείμματος»Βάσει των πρώτων υπολογισμών του Ταμείου, ο μέσος όρος του ποσού εφάπαξ που θα παρέχεται στο εξής στους δημοσίους υπαλλήλους θα αγγίζει τα 16.500 ευρώ έναντι 33.000 ευρώ σήμερα.

«Το Ταμείο θα απονέμει ποσά εφάπαξ που θα αναλογούν με τις εισφορές που έχουν καταβάλει οι ασφαλισμένοι» υπογραμμίζει ο γενικός διευθυντής του ΤΠΔΥ Ν. Καλάκος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τυχεροί» θεωρούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι που συνταξιοδοτήθηκαν έως τον Αύγουστο του 2013, καθώς οι νέες μειώσεις δεν θα έχουν αντίκτυπο στις δικές τους εφάπαξ απολαβές.

Ένα παράδειγμα

Μέχρι σήμερα ένας δημόσιος υπάλληλος με πανεπιστημιακή εκπαίδευση έπαιρνε εφάπαξ περί τα 38.000 ευρώ κατά μέσο όρο, εφόσον σε 35 χρόνια έχει πληρώσει για εισφορές 18.500 ευρώ.

Με τις νέες περικοπές που προβλέπονται, ο ίδιος υπάλληλος θα λαμβάνει στο εξής περί τα 19.000 ευρώ.

Αποκλείουν την κατάργηση πρόωρης συνταξιοδότησης για τις ηλικίες κάτω των 62

Την ίδια ώρα, και ενώ οι δανειστές ζητούν σαρωτικές αλλαγές στο Ασφαλιστικό, ο υφυπουργός Εργασίας Αντώνης Μπέζας αποκλείει κάθε ενδεχόμενο κατάργησης των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων για ασφαλισμένους κάτω των 62 ετών.

Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, ο υφυπουργός ξεκαθάρισε ότι «δεν τίθεται κανένα απολύτως θέμα αλλαγής ηλικιακών ορίων για όσους συνταξιοδοτούνται με ειδικές διατάξεις».

Καταβολές-εξπρές 10.000 εφάπαξ

Στο μεταξύ, πρόσφατα ανακοινώθηκε η καταβολή τουλάχιστον 10.000 εφάπαξ με διαδικασίες-εξπρές εντός 70 ημερών σε δημοσίους υπαλλήλους, καθώς με την έξτρα χρηματοδότηση του ΥΠΟΙΚ, ύψους 250 εκατ. ευρώ, επιταχύνεται η εξέταση των αιτημάτων.

Ο μέσος όρος των χρημάτων διαμορφώνεται στα 29.000 ευρώ ανά εφάπαξ. Τα εφάπαξ αυτά θα καταβληθούν με τον παλαιό τρόπο. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει νέα μείωση. Το σύνολο των ενσήμων και η εκπαίδευση αποτελούν τους βασικούς παράγοντες διαφοροποίησης του τελικού ποσού που θα πιστωθεί στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου. Ειδικότερα, το εφάπαξ για όσους δημοσίους υπαλλήλους συμπληρώνουν 35 έτη υπηρεσία ξεκινά από τα 29.603 ευρώ στην Υποχρεωτική Εκπαίδευση (ΥΕ) και φθάνει τα 39.926 ευρώ για την Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση (ΠΕ).

Τα ποσά αυτά είναι μειωμένα κατά 38% λόγω σειράς περικοπών τα προηγούμενα χρόνια (μέχρι το 2010 ήταν 44.000 ευρώ).

Διαβάστε επίσης:

«Μαχαίρι» 50% στα εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων

Η ώρα του εφάπαξ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης