Ραγδαία είναι η αύξηση των «λουκέτων» σε επιχειρήσεις το α’ τρίμηνο του 2016, αποτυπώνοντας με γλαφυρό τρόπο τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, με τις τράπεζες να μην συνδράμουν στην ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά και τα capital controls να προκαλούν προβλήματα στον επιχειρηματικό κόσμο.

Εκτιμάται πως στο χρονικό διάστημα από 1 Ιανουαρίου έως 22 Μαρτίου 2016 διαγράφηκαν 9.812 επιχειρήσεις, αριθμός κατά 78,08% υψηλότερος σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015​

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Σύμφωνα με δημοσίευμα στην «Καθημερινή της Κυριακής», για πρώτη φορά στα χρόνια της κρίσης οι επιχειρήσεις που κλείνουν είναι περισσότερες κατά 4.000 από αυτές που ανοίγουν. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ), ορισμένες από τις εταιρείες που κατεβάζουν ρολά είτε σταματούν οριστικά τις δραστηριότητές τους, είτε «κλείνουν» τα βιβλία τους και εισέρχονται στη σφαίρα της παραοικονομίας, της αδήλωτης εργασίας και των αδήλωτων εισοδημάτων. Την ίδια στιγμή, υπάρχουν άλλες που μεταναστεύουν σε γειτονικά κράτη λόγω χαμηλότερης φορολογίας και περισσότερων οικονομικών κινήτρων (μικρότερο κόστος εργασίας).

Εκτιμάται πως στο χρονικό διάστημα από 1 Ιανουαρίου έως 22 Μαρτίου 2016 διαγράφηκαν 9.812 επιχειρήσεις, αριθμός κατά 78,08% υψηλότερος σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015. Η σημαντική διαφορά σε σχέση με το προηγούμενο έτος μπορεί να εξηγηθεί εν μέρει από την υπέρμετρη αισιοδοξία που είχε επικρατήσει λόγω της επικείμενης κυβερνητικής αλλαγής και των «κενών» (όπως αποδείχτηκε) υποσχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, με τις οποίες επικράτησε στις βουλευτικές εκλογές.

Οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι τα πραγματικά «λουκέτα» δεν αποκλείεται να είναι περισσότερα από τα καταγεγραμμένα, καθώς πολλές επιχειρήσεις κατεβάζουν… ρολά χωρίς να το δηλώσουν, καθώς χρωστούν σε Δημόσιο, ασφαλιστικούς φορείς, τράπεζες και προμηθευτές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης