Δ.Κ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αγιασμός σε άδεια έδρανα και στο βάθος… ψήφος εμπιστοσύνηςΕίκοσι λεπτά καθυστέρησε η προγραμματισμένη για τις 11.00 το πρωί τελετή του αγιασμού που σηματοδοτεί την έναρξη των εργασιών της Ολομέλειας.

Κουτσά-στραβά, τα κόμματα κατάφεραν να μαζέψουν τους βουλευτές τους, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία σε μισογεμάτα κι όχι σε άδεια έδρανα.

Με το καλημέρα και οι πρώτες… λιποθυμίες. Μία υπάλληλος της Βουλής σωριάστηκε, αλλά οΟ Βασίλης Κικίλιας υπουργός Προστασίας του Πολίτη και γιατρός στο επάγγελμα είδε το σκηνικό από τα πίσω έδρανα και έτρεξε να προσφέρει τις πρώτες βοήθειες. Με τη βοήθεια του γιατρού Κικίλια όλα πήγαν καλά, η γυναίκα σηκώθηκε και ο υπουργός επέστρεψε στο πόστο του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρώτος των πρώτων εμφανίστηκε στο προαύλιο της Βουλής ο πρώην υπουργός Ανδρέας Λυκουρέντζος με δύο φίλους του, οι οποίοι κατευθύνθηκαν στα θεωρεία. Κι όμως, και από κει έλειπε η χλιδή των προηγούμενων περιόδων. Δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι στα θεωρεία ήταν τρεις κι ο κούκος.

Τραγάκης-ΣαμαράςΤο κόκκινο χαλί στρώθηκε από πολύ νωρίς και μάλιστα οι καθαρίστριες περνούσαν με τη σκούπα μέχρι και λίγο πριν από τον αγιασμό, ώστε ο χώρος να λάμπει από καθαριότητα.

«Για μένα έστρωσαν χαλί;» είπε χαμογελώντας ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης. «Και για σας…» απάντησαν οι δημοσιογράφοι.

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Τραγάκης βγήκε στην πόρτα μαζί με το αρμόδιο προσωπικό του Κοινοβουλίου για να υποδεχτεί τον Αντώνη Σαμαρά. Ο πρωθυπουργός στις 10.54 κατέβηκε από το αυτοκίνητο και ανέβηκε τα σκαλοπάτια της Βουλής. Χαμογελαστός χαιρέτησε τους δημοσιογράφους και τους συναδέλφους κάμεραμαν και ηχολήπτες, και προχώρησε στα ενδότερα. Πίσω του ακολουθούσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης…

Στην ώρα του και το ιερατείο. Ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος με τους μητροπολίτεςΟ Ιερώνυμος έγιναν δεκτοί από τον Γιάννη Τραγάκη.

Η βουλευτίνα της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Σταυρινούδη -Σόδη, της οποίας το ντεκολτέ της ορκωμοσίας είχε σχολιαστεί αρκετά, σήμερα εμφανίστηκε με μαύρο κοστούμι και ωραίο ροζέ-παπαδίστικο πουκάμισο. Πέρασε, δηλαδή, στην αντίπερα όχθη της μόδας.

Ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας προτίμησε κοστούμι χωρίς γραβάτα, ενώ ο πρώην υφυπουργός Θανάσης Δαβάκης ήρθε με τα πόδια από τη Βασιλίσσης Σοφίας.

Η κα ΣόδηΜέχρι και τις 11.10 οι βουλευτές στην Ολομέλεια ήταν μετρημένοι στα δάκτυλα. Ο πρωθυπουργός κάθισε στη θέση του και δίπλα του βολεύτηκε ο υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος. Κάποια στιγμή ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αντώνης Μπέζας πλησίασε τον Αντώνη Σαμαρά και κάτι του είπε στο αφτί, κάνοντάς τον να λυθεί στα γέλια.

Η Ντόρα Μπακογιάννη έκανε προεκλογική εμφάνιση. Χαιρέτησε έναν έναν τους βουλευτές, ενώ είχε και μια εγκάρδια χειραψία με την υφυπουργό Πολιτισμού Άντζελα Γκερέκου. Θερμό εναγκαλισμό και φιλική κουβεντούλα είχε και με τον ανεξάρτητο βουλευτή Σπύρο Λυκούδη.

Με πατερίτσες μπήκε στην Ολομέλεια ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μάξιμος Σενετάκης, ο οποίος ταλαιπωρείται ακόμη εξαιτίας της αγάπης του για το μπάσκετ. Έχει πάθει ρήξη χιαστών και υπεβλήθη σε εγχείρηση.

Μόνος και… έρημος και μακριά από τα έδρανα της Χρυσής Αυγής αλλά πίσω από κείνα των Ντόρα Μπακογιάννη-Άντζελα Γκερέκου-Ευριπίδης ΣτυλιανίδηςΑνεξάρτητων Ελλήνων ο Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος.

Καθυστερημένα μπήκε στην αίθουσα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, αλλά, αν και πέρασε μπροστά από το έδρανο του Αλέξη Τσίπρα, έκανε πως δεν τον είδε.

Την ώρα του αγιασμού ο αρχιεπίσκοπος πήγε προς την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος και ασπάστηκε τον σταυρό χωρίς να κάνει τον σταυρό του. Ο μόνος που σταυροκοπιόταν από την αριστερά ήταν ο Στάθης Παναγούλης.

Ο αρχιεπίσκοπος συνέχισε προς τα έδρανα του ΚΚΕ, με αποτέλεσμα να μη δει την ανεξάρτητη βουλευτίνα Χρυσούλα Γιαταγάνα που τον τραβούσε από το χέρι.

Ο Αλέξης Τσίπρας καθησύχασε την κυρία Γιαταγάνα λέγοντάς της πως ο κ. Ιερώνυμος θα γυρίσει. Όπως και έγινε, οπότε η κυρία Γιαταγάνα πήρε την ευχή του Ιερώνυμου, μαζί της και η Έλενα Κουντουρά. Ο Πάνος Καμμένος έκανε νόημα στον Αλέξη Τσίπρα να κινηθεί προς τον Ιερώνυμο και κείνος ακολούθησε.

Η Γιαταγάνα κυνηγά τον... αρχιεπίσκοπο

Από τα πίσω έδρανα της Νέας Δημοκρατίας κατέφθασαν οι βουλευτές Ηλίας Βλαχογιάννης και Λάζαρος Τσαβδαρίσης για να ασπαστούν τον σταυρό.

«Και νέο τσουνάμι» ήταν ο τίτλος της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» που είχε πάνω στο έδρανό του ο Ανεξάρτητος Βουλευτής Βύρων Πολύδωρας.

«Συνέβη» ήταν η εφημερίδα που είχαν στα χέρια τους οι βουλευτές του Πάνου Καμμένου. «Κατάρρευση Σαμαρά» η Ακρόπολη που είχε απλώσει στο έδρανό του ο Ηλίας Παναγιώταρος της Χρυσής Αυγής.

Τελικά, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τσουκαλάς και Θοδωρής Δρίτσας δεν ήταν οι τελευταίοι των Μοϊκανών, καθώς ακολούθησε η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Εύη Χριστοφιλοπούλου που έδειχνε σαν να χάθηκε. Είχε σχεδόν τελειώσει η διαδικασία όταν μπήκε στην Ολομέλεια.

Η Λιάνα Κανέλλη ήρθε με μια μικρή καθυστέρηση, αλλά έδειχνε να την ταλαιπωρεί μια ίωση. Η Αλέκα Παπαρήγα απουσίασε σήμερα από τα έδρανα του κόμματος.

Και ο Φώτης Κουβέλης άργησε λίγο, αλλά όταν τον είδαν οι δύο βουλευτές του Γιώργος Κυρίτσης και Γιάννης Πανούσης να μπαίνει, πήγαν και κάθισαν δίπλα του.

Στο τέλος ο πρωθυπουργός πήγε στα έδρανα των βουλευτών του και τους χαιρέτησε έναν έναν, ενώΣτο καφενείο της Βουλής ταυτοχρόνως ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης διάβαζε την επιστολή του Αντώνη Σαμαρά στο προεδρείο για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του. Μετά η κουβέντα μεταφέρθηκε στο καφενείο της Βουλής, όπου ο Αντώνης Σαμαράς πολιορκήθηκε από δημοσιογράφους, βουλευτές και συγγενείς πολιτικών, με αποτέλεσμα να καταφέρει να πιει μισό από τον γαλλικό που του σέρβιρε η Ρούλα, η μακροβιότερη σερβιτόρα της Βουλής.

«Όχι, Ρούλα μου, δεν θα πάρω ελληνικό, θα ήθελα έναν γαλλικό με γάλα» της είπε ο Αντώνης Σαμαράς.

«Ρούλα, καφέδες για όλους, εγώ πληρώνω» είπε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Θανάσης Μπούρας, διευκρινίζοντας παράλληλα πως πληρώνει από την τσέπη του κι όχι από το κομματικό πουγκί.

Πλάνα από το… πηγαδάκι στο καφενείο…

Oι αφίξεις του πρωθυπουργού και των βουλευτών:

Διαβάστε επίσης:

Οι τρεις κρίσιμες ψηφοφορίες που θα κρίνουν τα πάντα για την κυβέρνηση, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 6 Οκτωβρίου 2014, 12:36

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης