Πηγαδάκια, κουβεντούλα, εναγκαλισμοί, χειροκροτήματα για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, ήταν, μεταξύ άλλων, μερικά από τα στιγμιότυπα της δεύτερης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, με μοναδικό υποψήφιο τον Σταύρο Δήμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς εισήλθε στην Ολομέλεια στις 12:04, υπό το παρατεταμένο χειροκρότημα των βουλευτών της ΝΔ. Δίπλα του, στα πρώτα υπουργικά έδρανα κάθισαν οι υπουργοί Νίκος Δένδιας, Κώστας Τασούλας, Χαράλαμπος Αθανασίου, Μάκης Βορίδης.

Λίγο πριν αρχίσει η ψηφοφορία, η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, από τα πίσω υπουργικά έδρανα τον πλησίασε, κάτι του ψιθύρισε και ο κ. Σαμαράς φάνηκε να το επικροτεί.

Ένα λεπτό αργότερα εισήλθε στην αίθουσα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος είχε δίπλα του τον Παναγιώτη Κουρουμπλή, ενώ κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας ο Νίκος Βούτσης του ψιθύριζε κάτι στ’ αυτί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακολούθησε στις 12:06 ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, που κάθισε δίπλα στον πρώην πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη και τον Δημήτρη Κρεμαστινό.

Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ήταν ο πιο αργοπορημένος, καθώς έφθασε στις 12:12 και αφού είχε ξεκινήσει η ονομαστική ψηφοφορία. Ήταν μάλιστα από τους πρώτους που αποχώρησε από την αίθουσα μόλις ολοκληρώθηκε η διαδικασία.

Αργά – ένα λεπτό πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία- μπήκε στην Ολομέλεια ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης.

Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ήταν, πάντως, από τους πρώτους που έκανε την εμφάνιση του στην Ολομέλεια, φθάνοντας 20 λεπτά νωρίτερα από τις 12μμ οπότε είχε προγραμματιστεί η ψηφοφορία. Συνοδευόταν από τον Προκόπη Παυλόπουλο και επέλεξαν να καθίσουν στα ορεινά έδρανα μαζί με τον Ανδρέα Λουκουρέντζο. Η ανταπόκριση που είχε από βουλευτές της ΝΔ ήταν άμεση και θερμή. Πρώτη έσπευσε να τον φιλήσει η Ασημίνα Σκόνδρα. Ακολούθησαν η Ζέτα Μακρή, η Φωτεινή Αραμπατζή, η Μαρία Σόδη, ο υφυπουργός Εργασίας Αντώνης Μπέζας, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Γιώργος Καράογλου και αρκετοί άλλοι βουλευτές.

Δέκα λεπτά νωρίτερα από την έναρξη της ψηφοφορίας, έφθασε η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα μαζί με τη Λιάνα Κανέλη.

Ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ Πάνος Καμμένος μπήκε στον Ολομέλεια στις 12:02΄και κάθισε ανάμεσα στη Μαρίνα Χρυσοβελώνη και τον Τέρενς Κουίκ.

Από πολύ νωρίς εμφανίστηκε ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Χρύσανθος Λαζαρίδης, ενώ για αρκετά λεπτά, έδειχνε να του αποσπά το ενδιαφέρον η συνομιλία που είχε με τον υπουργό Μεταφορών Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.

Από τους ανεξάρτητους βουλευτές, το ενδιαφέρον έκλεψε η Νίκη Φούντα η οποία είχε ανακοινώσει την ανεξαρτητοποίηση της από τη ΔΗΜΑΡ, λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει η διαδικασία της ψηφοφορίας.

Η ίδια, φορώντας ένα πράσινο φόρεμα, επέλεξε να καθίσει στα τελευταία έδρανα και ο πρώτος που έτρεξε να την χαιρετήσει γελώντας ήταν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Σηφουνάκης.

“Αχώριστο δίδυμο” ήταν και αυτή τη φορά οι ανεξάρτητοι βουλευτές Μίμης Ανδρουλάκης και Πέτρος Τατσόπουλος. Επέλεξαν να καθίσουν και σε αυτή την ψηφοφορία δίπλα-δίπλα στα πίσω έδρανα. Μάλιστα ο Γιώργος Παραστατίδης σηκώθηκε και του παραχώρησε τη θέση του όταν είδε ότι ο κ. Τατσόπουλος, που είχε φθάσει καθυστερημένα, στεκόταν όρθιος για αρκετά λεπτά συνομιλώντας με τον κ. Ανδρουλάκη.

Τα μεσαία έδρανα της ίδιας σειράς επέλεξαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Μάρκος Μπόλαρης, Κατερίνα Μάρκου και Χρυσούλα Γιαταγάνα, ενώ ο Χρήστος Αηδόνης κάθισε δίπλα στον υπουργό Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδο.

Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Παύλος Χαϊκάλης εισήλθε στην Ολομέλεια μαζί με την Μαρίνα Χρυσοβελώνη και την Σταυρούλα Ξουλίδου με την οποία κάθισαν δίπλα – δίπλα, πίσω από τον αρχηγό του κόμματός τους, ενώ τέσσερις σειρές πιο πίσω, κάθισε ο Παναγιώτης Μελάς. Η δήλωση του τελευταίου ότι ψηφίζει Σταύρο Δήμα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκάλεσε ειρωνικά γέλια των συναδέλφων του από τους ΑΝΕΛ.

Οι 7 βουλευτές της Χρυσής Αυγής μπήκαν με διαφορά δευτερολέπτων από τους 8 φυλακισμένους στον Κορυδαλλό συναδέλφους τους στην αίθουσα της Ολομέλειας, ένα τέταρτο πριν τις 12:00. Δίπλα στον αρχηγό του κόμματος Νίκο Μιχαλολιάκο κάθισε, όπως και την προηγούμενη φορά, ο Ηλίας Κασιδιάρης. Αμέσως σχημάτισαν πηγαδάκια μεταξύ τους. Η Ελένη Ζαρούλια στεκόταν συνεχώς δίπλα από το σύζυγο της και τον αγκάλιαζε, ενώ κοντά τους έτρεξαν από τα έδρανα των διπλωματών όπου είχαν καθίσει νωρίτερα, για να τους χαιρετήσουν και να συνομιλήσουν μαζί τους, και οι δύο ευρωβουλευτές του κόμματος Λευτέρης Συναδινός και Γιώργος Επιτήδειος. Μέχρι να ξεκινήσει η διαδικασία της ψηφοφορίας, ο Δημήτρης Κουκούτσης συνομιλούσε με τον αρχηγό του και ο Ηλίας Κασιδιάρης με τον Ηλία Παναγιώταρο.

Έντονα ήταν τα ειρωνικά τους σχόλια όταν οι δύο ανεξάρτητοι βουλευτές,προερχόμενοι από την Χρυσή Αυγή, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος και Ευστάθιος Μπούκουρας, στήριξαν την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα. Πιο εκδηλωτικοί από όλους ήταν η Ελένη Ζαρούλια, ο Ηλίας Κασιδιάρης και ο Γιάννης Λαγός, ο οποίος για αρκετή ώρα κοιτούσε προς το μέρος τους. Ο Νίκος Μιχαλολιάκος έμεινε εντελώς ανέκφραστος στη πρώτη θετική ψήφο για τον Σταύρο Δήμα από τον Στάθη Μπούκουρα, ενώ όταν οι βουλευτές του αντέδρασαν εντονότερα μετά και την θετική στάση του Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου, απλά κούνησε ελαφρά το κεφάλι του χωρίς άλλο σχόλιο. Πάντως οι κ.κ. Αλεξόπουλος και Μπούκουρας, που είχαν καθίσει στα τελευταία έδρανα, αποχώρησαν αμέσως από τη Βουλή μόλις ψήφισαν.

Δείτε όλα όσα δεν έδειξαν οι τηλεοπτικές κάμερες, αλλά αποτύπωσαν οι φωτογραφικοί φακοί εντός της αίθουσας του Κοινοβουλίου.

Η εικόνα της Βουλής:

Λάτρης της νέας τεχνολογίας ο κ. Μαρκόπουλος και η κα. Μάρκου

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στ. Κοντονής ξεφυλίζει την εφημερίδα του

Αγκαλιές του ζεύγους Μιχαλολιάκου

Το κεντρικό πρόσωπο των ημερών

Το καραμανλικό στρατόπεδο

Η Ντόρα Μπακογιάννη και το μπλε ελεκτρίκ σακάκι της

Η πτέρυγα των ανεξάρτητων βουλευτών

Η Ραχήλ Μακρή στο περιστύλιο

Προβληματισμός και έκπληξη...

Το μυστικό Βούτση-Τσίπρα...

Διαμαρτυρία στα θεωρεία

H είσοδος της κας Σόδη

Πηγή: ΑΠΕ/Εurokinissi

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης