Χαμηλές προσδοκίες, αλλά και έντονοι προβληματισμοί, εκφράστηκαν από την πανεπιστημιακή κοινότητα, εν όψει της συνδιάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, που πρόκειται να πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο στο Ρίο ντε Τζανέιρο (Ρίο+20). Στην επετειακή ημερίδα που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Κατάρτισης (ΕΚΕΠΕΚ), με αφορμή τα 10 χρόνια λειτουργίας του και τα 20 χρόνια από την πρώτη συνδιάσκεψη του Ρίο το 1992, διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί συνέτειναν στην άποψη ότι χρειάζεται μία ολιστική αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κόσμος σε επίπεδο ανάπτυξης, οικονομίας και περιβάλλοντος, τα οποία είναι συνδεδεμένα και αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, ενώ τόνισαν την ανάγκη για αναθεώρηση του οικονομικού μοντέλου στη λογική της περιβαλλοντικής παιδείας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Δείτε τι δήλωσε η ερευνήτρια και υποψήφια διδάκτωρ του ΕΚΕΠΕΚ, Νατάσσα Φωτεινακοπούλου, στο φακό της zougla.gr.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Στο Ρίο δεν πάμε με πολλές ελπίδες και αυτό ίσως είναι και καλό» ανέφερε ο Μιχάλης Σκούλλος, καθηγητής Περιβαλλοντικής Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). «Το νέο πρόβλημα είναι η σύνδεση ανάμεσα σε όλα τα προβλήματα» είπε, αφού «δεν είναι ασύνδετα το θέμα της τροφής και της ενέργειας, ζητήματα άμεσα κοινωνικά και πολιτικά». Ο κ. Σκούλλος υπογράμμισε ότι «ο υπερπληθυσμός και η αύξηση της ανάπτυξης έχουν αναιρέσει το κέρδος που έχει φέρει η τεχνολογία, και όποια κίνητρα ή αντικίνητρα έχουν εφαρμοστεί», παρατηρώντας ωστόσο μεγάλες βελτιώσεις στη διεθνή σκηνή. Ως θετικά στοιχεία στην προετοιμασία της συνδιάσκεψης του Ρίο, ανέφερε το γεγονός ότι πολλοί οικονομικοί παράγοντες έχουν ήδη δείξει ενδιαφέρον και το ότι συμπεριλήφθηκε στη θεματολογία του Ρίο η θάλασσα και το νερό, όσον αφορά θέματα αλιείας και θαλάσσιας εκμετάλλευσης.

Δείτε ένα απόσπασμα της ομιλίας του.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Γιάννης Παλαιοκρασάς, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, τόνισε από την πλευρά του: «Το συνολικό μοντέλο έχει αποτύχει εάν δεν ενταχθούν οι περιβαλλοντικές αξίες του μηχανισμού της αγοράς». Επεσήμανε δε, ότι ύστερα από την «απογείωση του Ρίο το 1992, δεν ακολουθήθηκαν περιβαλλοντικές πολιτικές και οι δράσεις δεν είχαν την ίδια θέρμη και την ίδια ολιστική κάλυψη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τον προβληματισμό της Greenpeace για την επικείμενη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, εξέφρασε Νίκος Χαραλαμπίδης, διευθυντής του ελληνικού γραφείου. «Το κείμενο σε πρώτη ανάγνωση φαίνεται να είναι μία από τα ίδια» ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «δεν υπάρχουν σαφείς δεσμεύσεις, χρονοδιαγράμματα, ανάληψη ευθυνών», αν και επεσήμανε «φωτεινές αναλαμπές σε σημεία». Πρότεινε δε, «να ξεφύγουμε από τη θεωρία και την γκριζάδα, να δημιουργήσουμε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, με συγκεκριμένους στόχους».

Στα θετικά των κειμένων συμπεριέλαβε ότι μέσα από τα κείμενα των Ηνωμένων Εθνών φαίνεται ότι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις να δημιουργηθεί ένας αποτελεσματικός οργανισμός για την ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων. Αναφερόμενος σε θέματα ανάπτυξης, ξεκαθάρισε και αυτός με τη σειρά του ότι «το ΑΕΠ από μόνο του δεν λέει τίποτα», συμπληρώνοντας ότι «πρέπει να βρούμε και τους άλλους δείκτες για τον υπολογισμό του», αφού, όπως σημείωσε, ορισμένες χώρες με υψηλό ΑΕΠ αντιμετωπίζουν μείζονα κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα, σε αντίθεση με ορισμένες χώρες με χαμηλότερο ΑΕΠ. Κατέληξε δε, λέγοντας: «Η διάσκεψη του Ρίο θα είναι μία φωτογραφία. Είναι στο χέρι μας ως κοινωνία των εθνών και ως πολίτες, να πιέσουμε για να έχουμε περισσότερα θετικά κομμάτια».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

10 χρόνια λειτουργίας του ΕΚΕΠΕΚ

Στην ημερίδα παρουσιάσθηκε επίσης η συνεχής προαγωγή της περιβαλλοντικής επιστήμης μέσα από το έργο και τις δράσεις του Κέντρου, υπό το πρίσμα της συνεργασίας με επιστημονικούς, ακαδημαϊκούς και κοινωνικούς φορείς.

Δείτε το επετειακό βίντεο της απολογιστικής δράσης του ΕΚΕΠΕΚ.

Η ημερίδα –την οποία παρακολούθησαν πλέον των 250 συμμετεχόντων- τελούσε υπό την αιγίδα του Παντείου Πανεπιστημίου. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρύτανης του Παντείου και Διευθυντής του ΕΚεΠΕΚ, Καθηγητής Γρ. Ι. Τσάλτας ενώ με μαγνητοσκοπημένα μηνύματα χαιρέτισαν την εκδήλωση ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κκ. Ιερώνυμος Β’, ο ακαδημαϊκός Εμ. Ρούκουνας, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων, καθηγητής Κ. Χατζηκωνσταντίνου, ο ευρωβουλευτής Γ. Κουμουτσάκος και η ευρωβουλευτής Μαριλένα Κοππά όπως και ο Brice Lalonde, εκτελεστικός συντονιστής της Διεθνούς Διάσκεψης του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη Rio+20.

Δείτε το βίντεο.


Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης