Του Φώτη Τριάρχη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους, φοροελαφρύνσεις και αποχώρηση της τρόικας ζήτησε ο Αντώνης Σαμαράς από την Άνγκελα Μέρκελ κατά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο, κάτι που ανέφερε ανοικτά και στις κοινές δηλώσεις του με τη Γερμανίδα καγκελάριο.

Από τη μεριά της η Μέρκελ απέφυγε να πει αν οι εκλογές συνιστούν πολιτική αυτοκτονία, αλλά έδωσε απλόχερη στήριξη στον Έλληνα πρωθυπουργό αναφέροντας: «Με μεγάλη αποφασιστικότητα κυβερνά τη χώρα προς ένα καλύτερο μέλλον. Υπάρχουν μόνον επιτυχίες».

«Δεν απαιτείται καινούργιο πακέτο βοήθειας, αλλά αντιθέτως έχουμε ανάγκη ένα μεγαλύτερο πακέτο ελαφρύνσεων» τόνισε ο κ. Σαμαράς θέτοντας ως ορίζοντα την τελική αξιολόγηση της τρόικας αλλά και τα stress tests των ελληνικών τραπεζών. Επιβεβαίωσε έτσι πλήρως το ρεπορτάζ του zougla.gr για τα αιτήματα που θα έθετε στη Μέρκελ και τον χρονικό ορίζοντα υλοποίησής τους.
 
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε για πρώτη φορά ευθέως στο ενδεχόμενο επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του χρέους, το οποίο χαρακτήρισε βιώσιμο. Επιπλέον, επανέλαβε την πάγια θέση της ελληνικής πλευράς ότι «η Ελλάδα μπορεί να εκπληρώσει τις χρηματοδοτικές της υποχρεώσεις μετά την έξοδό της στις αγορές». Για να ενισχύσει τον ισχυρισμό αυτό ο Αντώνης Σαμαράς στάθηκε σε τρεις ευνοϊκούς παράγοντες οι οποίοι θα συμβάλουν σε αυτήν την εξέλιξη: α) χαμηλά επιτόκια, β) προώθηση μεταρρυθμίσεων και επίσπευση αποκρατικοποιήσεων και γ) είσοδος της χώρας σε μια φάση μακροχρόνιας ανάπτυξης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Σαμαράς είπε ακόμη ότι θα αξιολογηθούν όλα τα ζητήματα με τους εταίρους μας, μετά τα τεστ αντοχής. «Δεν πρέπει η Ελλάδα να είναι αιχμάλωτη των κακών στιγμών του παρελθόντος. Πρέπει να γίνουμε μια χώρα φυσιολογική. Αλλά αυτό δεν σημαίνει καινούργιο μνημόνιο ή νέο αναγκαστικό δανεισμό» δήλωσε με έμφαση. «Τις χρηματοδοτικές ανάγκες την επόμενη χρονιά μπορούμε να τις καλύψουμε, θα δούμε τι θα γίνει με τις υπόλοιπες δόσεις» προσέθεσε.

Όταν ο πρωθυπουργός ερωτήθη αν επιδιώκει ένα βελούδινο διαζύγιο με την τρόικα απάντησε: «Δεν δέχομαι τον όρο διαζύγιο, ούτε καν βελούδινο. Εδώ έχουμε μια συνεργασία» και πρόσθεσε πως, «εφόσον η χώρα μας μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες για την επόμενη χρονιά, η πορεία των στόχων μπαίνει σε άλλη βάση». Σημείωσε, ωστόσο, ότι «δεν παραιτούμαστε από τον βασικό στόχο να συνεχίσουμε να έχουμε πλεονάσματα».

Από τη μεριά της η Γερμανίδα καγκελάριος μίλησε με θερμά λόγια, κάνοντας λόγο για «θετικά βήματα στην Ελλάδα», ενώ προέβλεψε ότι πολύ σύντομα θα υπάρξουν υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης.

«Η Ελλάδα στέλνει πλέον θετικά μηνύματα και στο πλαίσιο αυτό η Γερμανία βοηθά τη χώρα με δάνεια προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ειδικά για τους ανθρώπους στην Ελλάδα, ξέρω πόσο δύσκολοι είναι οι καιροί, τα πρώτα δείγματα επιτυχίας γίνονται πλέον ορατά και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στηρίξουμε περαιτέρω τη χώρα» ανέφερε με νόημα η Άνγκελα Μέρκελ.

Διαβάστε επίσης:

To κρίσιμο ραντεβού, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 23 Σεπτεμβρίου 2014, 10:30

Σαμαράς: Δεν χρειαζόμαστε άλλη βοήθεια-Μέρκελ: Μεγάλη η πρόοδος της Ελλάδας, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 23 Σεπτεμβρίου 2014, 13:46

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης