Παροδική χαρακτηρίζει το Υπουργείο Οικονομικών την αύξηση του δημοσίου χρέους, την οποία αποδίδει στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, και διαβεβαιώνει πως δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας.

Όπως επαναλαμβάνει το υπουργείο, κεντρικός στόχος είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος από φέτος, ώστε να εφαρμοστεί η απόφαση του Eurogroup της 27ης Νοέμβριου που προβλέπει περαιτέρω μείωση του δημόσιου χρέους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρατίθεται η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ:

«Το ύψος του χρέους της Κεντρικής Διοίκησης, όπως αναγράφεται στο πρόσφατα δημοσιευθέν δελτίο δημοσίου χρέους δευτέρου Τριμήνου 2013, παρουσιάζει πράγματι μια αυξητική τάση (από 305,53 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2012 φθάνει τα 321,62 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2013).

Ωστόσο, αυτή η αύξηση ούτε αιφνίδια ήταν ούτε μπορεί να αποτελέσει αιτία για την πρόκληση οποιασδήποτε ανησυχίας, αφού είναι παροδική, χρονικά ορισμένη και, το σημαντικότερο, ισοσταθμίζεται από την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων από το Ελληνικό Δημόσιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πιο συγκεκριμένα, αυτή η φαινομενική αύξηση χρέους είναι προϊόν της υποχρέωσης απεικόνισης της εκταμίευσης των κεφαλαίων από το EFSF προς το Ελληνικό Δημόσιο, προκειμένου να επιτευχθεί η χρηματοδότηση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Επισημαίνουμε ότι η ανακεφαλαιοποίηση αυτή: (1) έλαβε χώρα μέσα στο 2013, και (2) γίνεται μέσω του Ελληνικού Δημοσίου, ενώ τα κεφάλαια που διατέθηκαν από το EFSF προς το Ελληνικό Δημόσιο αποτελούν χρέος κατά τους κανόνες του Δημόσιου λογιστικού.

Ωστόσο, το χρέος που δημιουργείται από την εκταμίευση των κεφαλαίων αντικρίζεται από περιουσιακά στοιχεία που αποτελούν πλέον ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου (τις μετοχές των τραπεζών που ανακεφαλαιοποιήθηκαν) με προβλεπόμενη εκποίησή τους και με προσδιορισμένη αξία μεταπώλησης (από τους μηχανισμούς warrants της ανακεφαλαιοποίησης). Η μεταπώληση αυτή θα αποφέρει στο Ελληνικό Δημόσιο, σύμφωνα με τους συντηρητικούς υπολογισμούς του ΔΝΤ οι οποίοι και περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα, περίπου 17 δισ. ευρώ.

Ακόμη περισσότερο, υπενθυμίζεται ότι η μεγάλη -πέρα από κάθε προσδοκία-συμμετοχή ιδιωτών στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών επέτρεψε και την περαιτέρω εξοικονόμηση κεφαλαίων που αλλιώς θα διετίθεντο στη διαδικασία αγοράς μετοχών από το Ελληνικό Δημόσιο.

Επομένως, το ποσό της αύξησης που παρατηρείται στην απεικόνιση του Δημόσιου Χρέους οφείλεται στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, είναι συγκυριακό και ισοσταθμίζεται από την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων από το Ελληνικό Δημόσιο.

Η πορεία του Δημοσίου Χρέους χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού έχει σταθεροποιηθεί σε απόλυτα μεγέθη. Η επίτευξη, δε, πρωτογενούς πλεονάσματος και η επιτάχυνση της υλοποίησης των αποκρατικοποιήσεων θα βοηθήσει στη συρρίκνωση του δημοσίου χρέους τα επόμενα χρόνια, όπως άλλωστε προβλέπεται και στο Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής.

Συμπερασματικά, το χρέος εξελίσσεται σύμφωνα με τις προβλέψεις και ουδείς φόβος δικαιολογείται, όπως αδικαιολόγητες είναι και οι όποιες εξάρσεις λαϊκισμού. Εξάλλου υπενθυμίζεται ότι βασικός μας στόχος είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος από φέτος, ώστε να εφαρμοστεί η απόφαση του Eurogroup της 27ης Νοέμβριου 2012, η οποία προβλέπει περαιτέρω μείωση του δημόσιου χρέους».

Επιμέλεια: Χρύσα Λουγιάκη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης