Συνέντευξη στην Άντζελα Πεΐτση

Δριμεία κριτική για τις εξαγγελίες Τσίπρα, άσκησε μέσω αποκλειστικής συνέντευξής του, στο zougla.gr, ο Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Ηρακλείου, Λευτέρης Αυγενάκης. Χαρακτηριστικά υπογράμμισε: «Ο κ. Τσίπρας πιστός στην προσφιλή τακτική του μοιράζει σανό. Έκοψε τις άλλες 12 συντάξεις και δίνει 13η.Εν μέσω της συζήτησης του Προϋπολογισμού εμφανίζεται πανικόβλητος, σημάδι ενός απερχόμενου πρωθυπουργού. Φοβισμένος από την κοινωνική κατακραυγή προσπαθεί να κοροϊδέψει πάλι, αυτήν τη φορά τους συνταξιούχους. Μόνο που τώρα πια δεν τον πιστεύει κανείς».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Αυγενάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το αν αυτές οι εξαγγελίες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως πρόωρη προεκλογική παροχολογία, μεταξύ άλλων τόνισε: «Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η κυβέρνηση τούς έχει πάρει πολύ περισσότερα και τους επιστρέφει μικρό κομμάτι – βοήθημα – εν είδει προεκλογικού δώρου».

Αναφορικά με τον Προϋπολογισμό του 2017 παρατήρησε: «Η συζήτηση που γίνεται για τον Προϋπολογισμό δεν αφορά πραγματικά δεδομένα, αλλά είναι συζήτηση επί ενός ευχολογίου. Μπορούμε σήμερα να μιλάμε για ρυθμό ανάπτυξης 2.7% και πρωτογενές πλεόνασμα 1.8% του ΑΕΠ;»

Τέλος, ο Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής ΝΔ, τοποθετήθηκε και για τη στάση τη στάση του ΔΝΤ, σύμφωνα με την οποία, αν εμμείνουν οι Ευρωπαίοι στη θέση τους, για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, για να μπει το Ταμείο στο Ελληνικό Πρόγραμμα θα χρειαστούν νέα μέτρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Αυγενάκη

Ερ. Πως κρίνετε το διάγγελμα του κ. Τσίπρα με τις παροχές που εξήγγειλε εν μέσω διαπραγμάτευσης και απαιτήσεων των δανειστών για σκληρά μέτρα; Είναι εφικτά;

Απ. Ο κ. Τσίπρας πιστός στην προσφιλή τακτική του μοιράζει σανό. Έκοψε τις άλλες 12 συντάξεις και δίνει 13η.Εν μέσω της συζήτησης του Προϋπολογισμού εμφανίζεται πανικόβλητος, σημάδι ενός απερχόμενου πρωθυπουργού. Φοβισμένος από την κοινωνική κατακραυγή προσπαθεί να κοροϊδέψει πάλι, αυτήν τη φορά τους συνταξιούχους. Μόνο που τώρα πια δεν τον πιστεύει κανείς. Αφού έκοψε το ΕΚΑΣ και επέβαλλε μεγαλύτερους φόρους, τώρα υπόσχεται ένα μικρό βοήθημα. Θα τους τα πάρει πίσω στο πολλαπλάσιο από τους νέους φόρους και τη νέα μείωση των συντάξεων που συμφώνησε ήδη με τους πιστωτές.

Ερ. Θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως πρόωρη προεκλογική παροχολογία;

Απ. Οι εξαγγελίες Τσίπρα έχουν δύο αποδέκτες. Αφενός τους εταίρους και δανειστές στέλνοντας το μήνυμα «η με βοηθάτε ή πάμε σε εκλογές» και αφετέρου την κοινωνία. Ωστόσο, πλέον δεν τον πιστεύει κανείς. Βέβαια, επί της αρχής δεν είναι κακό να παίρνουν χρήματα αδύναμοι συμπολίτες μας. Πρέπει όμως να γίνει κατανοητό ότι η κυβέρνηση τούς έχει πάρει πολύ περισσότερα και τους επιστρέφει μικρό κομμάτι – βοήθημα – εν είδει προεκλογικού δώρου.

Ερ. Είναι σε εξέλιξη η συζήτηση του Προϋπολογισμού 2017. Η Νέα Δημοκρατία των χαρακτηρίζει «ως υφεσιακό». Πρακτικά πως μεταφράζεται για τους Έλληνες πολίτες;

Απ. Η συζήτηση που γίνεται για τον Προϋπολογισμό δεν αφορά πραγματικά δεδομένα, αλλά είναι συζήτηση επί ενός ευχολογίου. Μπορούμε σήμερα να μιλάμε για ρυθμό ανάπτυξης 2.7% και πρωτογενές πλεόνασμα 1.8% του ΑΕΠ; Η Κυβέρνηση μέσα από τον Προϋπολογισμό που φέρνει προσπαθεί να ανατρέψει τις επιπτώσεις της καταστροφικής διακυβέρνησης, αλλά τα οικονομικά δεδομένα είναι αμείλικτα. Μέσα σε ένα μήνα οι φορολογικές οφειλές αυξήθηκαν κατά 1 δις περίπου, διπλάσιες από τις παροχές που εξήγγειλε ότι θα μοιράσει εφάπαξ ο κ. Τσίπρας. Παροχές που θα ξαναπάρει πίσω στο πολλαπλάσιο με τους νέους φόρους 2,5 δις ευρώ που έχει βάλει στον Προϋπολογισμό.

Ερ. Πως βλέπετε τη στάση του ΔΝΤ πως αν εμμείνουν οι Ευρωπαίοι στη θέση τους, για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, για να μπει το Ταμείο στο Ελληνικό Πρόγραμμα θα χρειαστούν νέα μέτρα;

Απ. Με την απόφαση του το Eurogroup επιμένει σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά δείχνει να προσχωρεί στα κριτήρια του ΔΝΤ ως προς τη κάλυψη του δημοσιονομικού κενού και το κλείσιμο της αξιολόγησης. Τελικά η Ελλάδα όχι μόνο δεν επωφελείται από τη «σύγκρουση» ΔΝΤ – ΕΕ, αλλά χάνει και προς τις δυο πλευρές. Δυστυχώς, η χώρα δεσμεύεται για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5 % του ΑΕΠ το 2018 και τα έτη που ακολουθούν σε μεσοπρόθεσμη βάση, με «κόφτη» και σχετικά διαρθρωτικά μέτρα που θα περιληφθούν στο 4ο μνημόνιο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης