Του Φώτη Τριάρχη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε συνθήκες πόλωσης, αλλά χωρίς ακόμη να έχει γίνει ευδιάκριτο το πολιτικό στίγμα των κομμάτων που διεκδικούν την εξουσία, η προεκλογική περίοδος εισέρχεται στη δεύτερη εβδομάδα της.

Η έκπληξη ήρθε αργά το βράδυ, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά ότι το ΚΙΔΗΣΟ δεν θα κατέβει στις εκλογέςΗ ατζέντα δεν έχει καθοριστεί από κάποιο κόμμα με σαφήνεια, ενώ οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν εκλογικό θρίλερ.

Η πόλωση θα είναι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό (και) αυτών των εκλογών αν κρίνει κανείς από τα πρώτα δείγματα γραφής των «μονομάχων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ως προς τις συνεργασίες και εδώ τα πράγματα δεν είναι σαφή, με τον Γιώργο Παπανδρέου να ανοίγει πρώτος τον χορό των εκπλήξεων, ανακοινώνοντας, αργά το βράδυ της Τρίτης την αποχώρησή του από τον εκλογικό στίβο.

Όπως υποστηρίζει η πρώην Πρωθυπουργός, λίγα 24ωρα αφότου ναυάγησε η σύμπραξη με το ΠΑΣΟΚ, τα οικονομικά μέσα που διαθέτει το ΚΙΔΗΣΟ δεν του επιτρέπουν να κατέλθει στις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Ό,τι κάναμε δικαιώθηκε.

Πορευτήκαμε πάντα με συνέπεια στις αρχές μας και με αξιοπρέπεια.

Συγκρουστήκαμε και συγκρουόμαστε με κατεστημένες αντιλήψεις, πρακτικές και συμφέροντα.

Με κατεστημένα, που όλο και περισσότερο στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο, πλήττουν τη Δημοκρατία. Υπονομεύουν τη δημοκρατική έκφραση του πολίτη, καθώς αποτελούν καθοριστικό παράγοντα στη λειτουργία των ΜΜΕ και τη στήριξη παραγόντων της πολιτικής με αντάλλαγμα να γίνονται υποχείριά τους.

Σε ό,τι με αφορά, δεν έγινα και δεν θα γίνω.

Αγωνιστήκαμε ήδη σε δύο εκλογικές μάχες μέσα σε λίγους μήνες με πενιχρά μέσα.
Απέναντι στις επιλογές και την απροκάλυπτα αρνητική στάση των κατεστημένων δυνάμεων της χώρας.

Τα οικονομικά μέσα που διαθέτουμε δεν επιτρέπουν να συμμετέχουμε με αξιοπιστία σε μια τρίτη μάχη άμεσα.

Ευχαριστώ όλους για τον αγώνα που δώσαμε και θα συνεχίσουμε να δίνουμε. Δυναμώνοντας το ΚΙΝΗΜΑ μας, ώστε να αποτελέσει τον καταλύτη της ανασυγκρότησης του προοδευτικού χώρου, προκειμένου να υπηρετήσουμε αποτελεσματικά και με συνέπεια τα συμφέροντα του Ελληνικού λαού και της χώρας.

Ευχαριστώ προσωπικά, κάθε φίλο, κάθε μέλος, κάθε στέλεχος του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ».

Άρχισαν οι προεκλογικές μάχες – Στον «αέρα» το ντιμπέιτ – Το στοίχημα των μετεκλογικών συνεργασιών

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ξεκαθαρίσει μεν ότι δεν συνεργάζεται μετεκλογικά με ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ, ωστόσο αυτό σημαίνει νέες εκλογές αν είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ. Ένα ενδεχόμενο που επίσης απορρίπτει ο κ. Τσίπρας.

Κατά την περιοδεία του στη δυτική Κρήτη (Χανιά και Ρέθυμνο) ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ανέβασε εκ νέου τους τόνους επιτιθέμενος κυρίως κατά της ΝΔ, επιμένοντας στο μοτίβο της άρνησης μετεκλογικών συνεργασιών.

Από την άλλη πλευρά, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης δηλώνει ανοικτός σε συνεργασίες «χωρίς αλαζονεία» όπως δηλώνει. Από το ιστορικό κτίριο της Ρηγίλλης όπου επέστρεψε η ΝΔ, μπροστά σε πλήθος κοινού, παρουσία των πρώην Πρωθυπουργών Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή, ο πρόεδρος του κόμματος επανέλαβε την αισιοδοξία του ότι θα πάρει την πρωτιά στις εκλογές. Συνεργάτες του μιλούν για κυβέρνηση τετραετίας με κορμό την ΝΔ, κλείνοντας το μάτι για μετεκλογικές συνεργασίες.

Η χθεσινή συγκέντρωση με την παρουσία μίγματος παλαιών και νέων στελεχών όπως και των κ.κ. Σαμαρά-Καραμανλή αποτυπώνει την στρατηγική της Ρηγίλλης: Απευθύνεται στο συντηρητικό και κεντροδεξιό ακροατήριο επιδιώκοντας να πάρει το μεγαλύτερο κομμάτι της κρίσιμης αυτής μάζας των ψηφοφόρων που – απογοητευμένοι από τα Μνημόνια – στράφηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Και ενώ το στίγμα των συνεργασιών αλλά και της «επόμενης ημέρας» δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο, η Κουμουνδούρου βλέπει να παραιτούνται δεκάδες στελέχη της ανά την Επικράτεια, ακόμη και κοντινοί στον επικεφαλής του, όπως ο λογογράφος – και στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα – Θοδωρής Κόλλιας, ο οποίος άφησε σαφείς αιχμές για την μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ. Τον Αλέξη Τσίπρα εγκατέλειψαν και 37 μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας του κόμματος που δήλωσαν ότι παραιτούνται με αποτέλεσμα να διαλυθεί η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ως αντίπαλο επίσης και την Ζωή Κωνσταντοπούλου η οποία ανακοίνωσε ότι θα συμπράξει ως αυτόνομη προσωπικότητα με την Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Η κριτική που ασκούν εξ αριστερών στον Αλέξη Τσίπρα είναι μείζον πρόβλημα για το ακροατήριο στο οποίο απευθύνεται.

Την ίδια ώρα το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών παραμένει μετέωρο μετά το θέμα που έβαλε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά για αλλαγή ημερομηνίας, αλλά και την άρνηση του ΚΚΕ να συμμετάσχει.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης