Με… άγριες διαθέσεις καταφθάνουν σήμερα οι επικεφαλής της τρόικας, που από τρίο έγιναν κουαρτέτο. Πρόκειται για την Ντέλια Βελκουλέσκου από το ΔΝΤ, τον Ράσμους Ρούφερ της ΕΚΤ, τον Ντέκλαν Κοστέλο από την Κομισιόν και τον Νικόλα Τζαμαριόλι του ESM.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η εκπρόσωπος του ΔΝΤ δεν θα έρθει τελικά σήμερα στην Αθήνα, καθώς θα παραμείνει για μία ακόμα ημέρα στην Ουάσινγκτον.

Φρούριο η Αθήνα

Στον σχεδιασμό της ΕΛ.ΑΣ. περιλαμβάνεται φρούρηση κεντρικού ξενοδοχείου της Αθήνας, όπου έχει καταλύσει η αποστολή των ξένων εμπειρογνωμόνων, και εφαρμόζονται έκτακτα μέτρα φρούρησης στο εσωτερικό του και στον περιβάλλοντα χώρο.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής των κλιμακίων στην Αθήνα θα απασχοληθούν περί τους 300 αστυνομικούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ζητούν νέα μέτρα

Οι τροϊκανοί έρχονται με πρόθεση να διαπραγματευτούν σκληρά για την εφαρμογή μέτρων στην Ελλάδα που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, θα διορθώσουν τα δημοσιονομικά της χώρας.

Με… άγριες διαθέσεις καταφθάνουν σήμερα οι επικεφαλής της τρόικας, που από τρίο έγιναν κουαρτέτοΠέραν των μέτρων που ήδη έχουν ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή, οι εκπρόσωποι των δανειστών φαίνεται πως απαιτούν ένα τρίτο κύμα μεταρρυθμίσεων εντός Αυγούστου, ως προαπαιτούμενα.

Ειδικότερα, ζητούν:

  • Μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό. Στόχος είναι να αντισταθμιστεί ο δημοσιονομικός αντίκτυπος που είχε η απόφαση του ΣτΕ για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του 2012. Ζητούν δε τον μηδενισμό της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος ή εναλλακτικά μέτρα τα οποία θα πρέπει να έχουν συμφωνηθεί το αργότερο έως τον Οκτώβριο.
  • Εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ. Ένα δεύτερο αίτημα είναι η εφαρμογή μέτρων στην αγορά προϊόντων με την υλοποίηση όλων όσα έχει εισηγηθεί ο ΟΟΣΑ στη λεγόμενη εργαλειοθήκη του. Το «πακέτο» περιλαμβάνει άνοιγμα καταστημάτων τις Κυριακές, αλλαγές ιδιοκτησιακού καθεστώτος κλπ.
  • Ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ. Εάν υπάρχουν ενστάσεις, προτείνεται να βρεθούν εναλλακτικά ισοδύναμα μέτρα.
  • Άνοιγμα εργασιακού. Επανεξέταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, του ζητήματος των ομαδικών απολύσεων, καθώς και των εργατικών κινητοποιήσεων βάσει των όσων έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς, με στόχο την εφαρμογή μέτρων με βάση τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές.
  • Κόκκινα δάνεια, τράπεζες. Οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν, τέλος, να γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις για τη βελτίωση της κατάστασης στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται δράσεις για τα κόκκινα δάνεια και για την ενίσχυση την διακυβέρνησης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και των τραπεζών, χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις.

Στα ανωτέρω μέτρα προστίθενται κι άλλα, τα οποία προς το παρόν ωστόσο δεν θεωρούνται προαπαιτούμενα. Ορισμένα εξ αυτών είναι:

  • Οι ιδιωτικοποιήσεις
  • Η εφαρμογή ενός προγράμματος «αποπολιτικοποίησης της ελληνικής διοίκησης».
  • Η τροποποίηση των νόμων που δεν συνάδουν με τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης