Έντονο προβληματισμό στην κυβέρνηση προκαλεί η νέα εμπλοκή που σημειώθηκε στη συνέχιση των διαβουλεύσεων στο Brussels Group του Σαββάτου με τους εκπροσώπους των δανειστών και ειδικά του ΔΝΤ. Όπως έγινε γνωστό, η διαφωνία αφορά τις ομαδικές απολύσεις και το θέμα της περικοπής των συντάξεων, ενώ οι εταίροι ζητούν επίσης από την κυβέρνηση να παγώσει το νομοσχέδιο για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λόγω της εμπλοκής, το απόγευμα του Σαββάτου ο Αλ. Τσίπρας πραγματοποίησε έκτακτη συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και συντονιστή της διαπραγματευτικής ομάδας Ευ. Τσακαλώτο.

Το ΔΝΤ ζητεί από την κυβέρνηση να νομοθετήσει υπέρ των ομαδικών απολύσεων αλλά όχι για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίαςΕιδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, η εμπλοκή οφείλεται κυρίως στην «εμμονή» του ΔΝΤ και στην αιφνίδια απαίτησή του για επιβολή των ομαδικών απολύσεων.

Το ΔΝΤ φαίνεται πως ζητεί από την κυβέρνηση να νομοθετήσει υπέρ των ομαδικών απολύσεων αλλά όχι για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και συμβάσεις εργασίας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ελληνικές ομάδες των διαπραγματευτών που βρίσκονται στις Βρυξέλλες επιχείρησαν με στοιχεία να καταδείξουν ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι νομικό κεκτημένο και σε άλλες χώρες της ΕΕ, καθώς και ότι λειτουργούν υπέρ της ανάπτυξης.

Δεδομένων των εξελίξεων, το χάσμα μεταξύ των δυο πλευρών φαίνεται να παραμένει, καθώς η Αθήνα δηλώνει ότι αυτό το σημείο, όπως και η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, αποτελούν κόκκινες γραμμές.

Μέχρι τις 8 Μαΐου η ελληνική κυβέρνηση αποσκοπεί σε ένα θετικό μήνυμα προς την ΕΚΤ, ώστε να μπορεί να αυξηθεί το όριο για την έκδοση ομολόγων που θα μπορούσαν να φέρουν ρευστότητα στην οικονομία της χώρας. Υπάρχει ωστόσο και το ορόσημο της 6ης Μαΐου, όπου μπορεί να κοπεί και η τελευταία γραμμή ρευστότητας μέσω του ELA.


Η ελληνική αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες ανταλλάσσει συνεχώς στοιχεία και προτάσεις με τους τεχνοκράτες των θεσμών, προκειμένου να βρεθεί λύση στα περισσότερα ζητήματα-αγκάθια
Όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρχε αισιοδοξία στην Αθήνα, καθώς είχαν παρατηρηθεί συγκλίσεις τόσο στα δημοσιονομικά όσο και στις ιδιωτικοποιήσεις.

Η κυβέρνηση προτίθεται να φέρει δημοσιονομικά μέτρα που δεν θα θίγουν όσους πλήρωσαν τα χρόνια της κρίσης, ενώ δεν αποκλείονται και κάποιες παρεμβάσεις στις υψηλές επικουρικές συντάξεις. Όλα αυτά θα εξαρτηθούν και από την πρόθεση των θεσμών να απελευθερώσουν χρηματοδοτικά εργαλεία υπέρ της ελληνικής οικονομίας, κάτι που θα ανοίξει τον δρόμο και για την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή.

Στις Βρυξέλλες η ελληνική αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από τουλάχιστον 25 άτομα, ανταλλάσσει συνεχώς στοιχεία και προτάσεις με τους τεχνοκράτες των θεσμών, προκειμένου να βρεθεί λύση στα περισσότερα ζητήματα-αγκάθια.

Πληροφορίες ήθελαν την ελληνική πλευρά να ετοιμάζει αίτημα για έκτακτο Eurogroup τη Δευτέρα, ενδεχόμενο που ωστόσο μοιάζει απομακρυσμένο, καθώς ο πρόεδρος της ευρωομάδας Γερούν Ντάισελμπλουμ ξεκινά περιοδεία στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με θέμα και την Ελλάδα.

Ο ίδιος πάντως την Παρασκευή μίλησε πρώτη φορά για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, τονίζοντας ότι οι συνομιλίες έχουν εντατικοποιηθεί, αλλά πρόσθεσε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για ένα σημείο καμπής που θα αλλάξει το κλίμα.

«Εργάζονται σκληρά αυτή τη στιγμή και αυτό ακριβώς είναι που έχουμε κερδίσει» δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας και πρόεδρος του Eurogroup, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Χάγη για την πορεία των διαβουλεύσεων.

Μαξίμου: Δεν υποχωρούμε στα εργασιακά

Η νέα διαφωνία που προέκυψε στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς αφορά, κατά την κυβέρνηση, την εμμονή του ΔΝΤ για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.

Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου σχολίαζαν σχετικά πως επιβεβαιώθηκε «η διαφωνία μας στα εργασιακά ζητήματα. Είναι παράξενη η επιμονή και η εμμονή -κυρίως από το ΔΝΤ- να εφαρμοστεί η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και να μη γίνει η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων».

Οι ίδιοι κύκλοι σημείωναν επίσης ότι «η ελληνική κυβέρνηση με στοιχεία και πίνακες από όλες τις χώρες της ευρωζώνης έχει αποδείξει ότι αυτά τα δύο θέματα λειτουργούν σε όφελος της ανάπτυξης.

»Για εμάς, ομαδικές απολύσεις και επαναφορά συλλογικών συμβάσεων αποτελούν παραπάνω από κόκκινη γραμμή».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης