Από νωρίς άρχισαν τα όργανα στη Βουλή, με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου να δίνει το δικό της show εν όψει της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας με τους πιστωτές, κρατώντας για τον εαυτό της το αν τελικά θα είναι αυτή που θα καθίσει στη θέση της προέδρου της Βουλής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στην επιτροπή η Ζωή Κωνσταντοπούλου, έδειξε ότι δεν προτίθεται να «καταθέσει τα όπλα», αλλά θα πάει μέχρι τέλους την «κόντρα» της με τον πρωθυπουργόΕν μέσω έντονων αντιδράσεων από βουλευτές της αντιπολίτευσης (κυρίως του ΠΑΣΟΚ), η κ. Κωνσταντοπούλου τόνισε κατά τη διάρκεια ομιλίας της στην επιτροπή που εξετάζει τα προτεινόμενα μέτρα ότι «είναι απαράδεκτο να νομοθετεί η Βουλή υπό ασφυκτικές πιέσεις», προτείνοντας, μάλιστα, η σημερινή ψηφοφορία να μην πραγματοποιηθεί καθώς αντιβαίνει στις αρχές της Δημοκρατίας και του Κοινοβουλευτισμού.

«Δεν υπάρχει προηγούμενο τόσο σύντομης εισαγωγής και ψήφισης, εάν υλοποιηθεί το εκ ζητούμενο κατ’ επείγον. Είναι σαφές ότι αυτό που επιδιώκεται μέσα από έναν εκβιασμό που απευθύνεται στον πρωθυπουργό, στην κυβέρνηση και στη Βουλή» είναι η ψήφιση με fast track διαδικασίες ενός πολυνομοσχεδίου με επαχθή μέτρα.

Ουσιαστικά, με την ομιλία της στη Βουλή, η κ. Κωνσταντοπούλου επιβεβαίωσε τους φόβους του Μεγάρου Μαξίμου ότι θα επιχειρήσει να «μπλοκάρει» όσο μπορεί τη διαδικασία για το πολυνομοσχέδιο. Επιπλέον, είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα υπερψηφίσει τα μέτρα, όπως έπραξε άλλωστε και την περασμένη Παρασκευή όπου δήλωσε «παρών» στη διαδικασία παροχής εξουσιοδότησης για τη συμφωνία. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί από το αξίωμα της, αυξάνονται οι πιθανότητες να κατατεθεί πρόταση μομφής εναντίον της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν υπάρχει η απαιτούμενη νηψαλιότητα, η ηρεμία και ο χρόνος» για να μελετηθεί και να αξιολογηθεί το πολυνομοσχέδιο, πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για εκβιασμό από την Ευρώπη. «Οφείλουμε να ενημερώσουμε πλήρως τον ελληνικό λαό για τη διάσταση αυτού του εκβιασμού και να ζητήσουμε από τους εταίρους να σεβαστούν τη Δημοκρατία και τη κοινοβουλευτική λειτουργία» ξεκαθάρισε.

Πυρά κατά της Μέρκελ

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε επίθεση και στην Άνγκελα Μέρκελ για τα όσα είπε στη συνέντευξή Τύπου μετά τη συμφωνία στις Βρυξέλλες όσον αφορά στο τι και πότε πρέπει να ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο.

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου που μίλησαν στο zougla.gr επανέλαβαν την ανησυχία τους ότι η πρόεδρος της Βουλής θα επιχειρούσε σήμερα να εμποδίσει εκ νέου την ομαλή διεξαγωγή της συζήτησης στη Βουλή«Προκαλεί αγανάκτηση όταν η κ. Μέρκελ, αρχηγός άλλου κράτους που δεν έχει εξουσία επιβολής στη χώρα μας, ανακοινώνει τι, πώς και πότε θα ψηφιστεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Είναι σαφές ότι επιδιώκεται μέσα από τον εκβιασμό που απευθύνεται στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να υλοποιηθεί μια πολιτική που ο ίδιος ο πρωθυπουργός -τον οποίο πραγματικά τιμώ αφάνταστα και θέλω να επισημάνω ότι η στάση του έχει την διάσταση της υπέρτατης ανιδιοτέλειας- δεν αποδέχεται» τόνισε.

«Όμως η Βουλή δεν πρέπει να αποδεχθεί τον εκβιασμό που απευθύνεται στην κυβέρνηση» πρόσθεσε.

Θύμα εκβιασμού ο πρωθυπουργός

Παρά την πρόσφατη διαφοροποίησή της από την κυβερνητική γραμμή (ψήφισε «παρών» για την εξουσιοδότηση της διαπραγματευτικής ομάδας), η κ. Κωνσταντοπούλου ανέφερε ότι τιμά τον πρωθυπουργό, ωστόσο φρόντισε αμέσως μετά να τραβήξει τον δικό της δρόμο, λέγοντας πως «είναι υποχρέωση του Κοινοβουλίου να μην αποδεχτεί αυτόν τον εκβιασμό».

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου που μίλησαν στο zougla.gr επανέλαβαν την ανησυχία τους ότι η πρόεδρος της Βουλής θα επιχειρούσε σήμερα να εμποδίσει εκ νέου την ομαλή διεξαγωγή της συζήτησης, όπως είχε πράξει στην πρόσφατη κρίσιμη ψηφοφορία όταν και ο Αλέξης Τσίπρας έχασε τη δεδηλωμένη πριν αναχωρήσει μαζί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για τις Βρυξέλλες.

Χθες, πάντως, ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ όταν ρωτήθηκε σχετικά, απάντησε πως είναι επιλογή της το αν θα προεδρεύσει σήμερα. «Είναι πρόεδρος της Βουλής, εκτός αν δεν επιθυμεί η ίδια και βάλει τον αντιπρόεδρο» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, φροντίζοντας όμως να τη «σφάξει με το γάντι» λέγοντας ότι «η πρόεδρος της Βουλής έχει θεσμικό ρόλο και δεν μπορεί να είναι δικτάτορας».

Από τη μεριά του ο β’ αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου Αλέξης Μητρόπουλος τόνισε πως είναι πιθανόν να προεδρεύσει εκείνος.

Το σενάριο της πρότασης μομφής

Σύμφωνα με τα όσα διακινούν συνεργάτες της, η Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν είναι διατεθειμένη να παραιτηθεί από το αξίωμα του προέδρου της Βουλής. Σενάριο που ακούγεται έντονα, είναι η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ να υπερψηφίσει πιθανή πρόταση μομφής άλλου κόμματος, ώστε να υπάρξει αντικατάσταση και να απαλλαγεί έτσι ο πρωθυπουργός από τον συγκεκριμένο «βραχνά».

Σύμφωνα με το άρθρο 150 του Κανονισμού της Βουλής η πρόταση πρέπει να υπογράφεται από τουλάχιστον 50 βουλευτές και υποβάλλεται κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Ολομέλειας, ώστε να συζητηθεί σε μία από τις δύο επόμενες συνεδριάσεις. Η πρόταση γίνεται δεκτή εφόσον εγκριθεί από τουλάχιστον 151 βουλευτές. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι θα πρέπει να τη στηρίξουν και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Με βάση τα τελευταία δεδομένα και τους νέους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς στον απόηχο της συμφωνίας στις Βρυξέλλες, την πρόταση μομφής μπορούν να στηρίξουν σίγουρα οι 107 βουλευτές των ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ, άρα απαιτούνται τουλάχιστον 44 βουλευτές από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπενθυμίζεται ότι μοναδικές περιπτώσεις που υπήρξε πρόταση μομφής κατά προέδρου της Βουλής ήταν κατά του Ευ. Μεϊμαράκη από τον ΣΥΡΙΖΑ τον Μάρτιο του 2014 και το 1985 από τη ΝΔ κατά του τότε προεδρεύοντος αντιπροέδρου της Βουλής Μιχάλη Στεφανίδη για τα «έγχρωμα ψηφοδέλτια» κατά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης